Skocz do zawartości
Dyrektor

Fazy Zasilania Na Płycie Głównej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Jestem laikiem w tych sprawach więc proszę mi wytłumaczyć najlepiej na przykładzie kilku płyt jak poznać ile faz zasilania ma konkretna płyta główna. Proszę o wytłumaczenie mi tego na przykładzie fotografi najlepiej kilku płyt. Naprawdę się na tym nie znam :mad:

Edytowane przez Dyrektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie litości - wytłumaczcie mi to jak dla laika :rolleyes: A ile faz ma np płyta Abit X38 QuadGT? Ja tu żadnych kostek nie widzę :rolleyes:

4 fazowy :?

(tak chyba ktoś pisał w temacie o tym Abicie [; )

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.tomshardware.se/moderkort_och_m...quadgt-1600.jpg

6 cewek

Edit:

Sry, źle popatrzyłem, to 5 cewek jest, czyli wychodziłoby że 5 fazowy. Pozatym po tranzystorach widać że jest 5 ;]

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież na tej płycie jest cyfrowy układ zasilania cpu , jeżeli wogóle można mówić o jakiś fazach na tej płycie to jest ich 5. Te cewki co wymieniacie , to nie dotyczą zasilania cpu , tylko m.in. zasilania pci-express i mem. Jak widać cewki w przypadku cyfrowego układu zasilania cpu nie są potrzebne , pewnie z tego powodu , że ten układ wytwarza mniejsze zakłócenia i nie jest potrzebny filtr dolnoprzepustowy na każdą faze.

http://www.cooperet.com/library/products/P...PL%20Series.pdf - miałem racje ten układzik to Multi-phase power inductor w tym przypadku 5-fazowy.

W przypadku ostatniej fotki , to pewnie 6faz bo zastosowali dwie cewki na jedną faze , lepsze filtrowanie. Jak się nie widzi schematu połączeń to można sobie zgadywać dowoli.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm :rolleyes: A w jaki sposób sie łączy te elementy?? :wink:

Nie jestem szpecem od elektroniki, mam gdzieś wykład kolegi Rapry na ten temat, ale bez lukania na ścieżki czasami trudno coś wyczuć. GB jest tu wyjątkiem, przeważnie faktycznie wystraczy cewy zliczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm :rolleyes: A w jaki sposób sie łączy te elementy?? :wink:

Poczytaj troche o filtrach dolnoprzepustowych biernych.

Na ślinę :rolleyes: Czy ktoś mi powie o jakie elementy się rozchodzi? :rolleyes: Które to są te cewki na zdjęciu?

Na ostatnim zdjęciu cewki to elementy oznaczne R80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem szpecem od elektroniki, mam gdzieś wykład kolegi Rapry na ten temat, ale bez lukania na ścieżki czasami trudno coś wyczuć. GB jest tu wyjątkiem, przeważnie faktycznie wystraczy cewy zliczyć.

No właśnie widze że GB jakiś wyjątek bo np. według MSI liczba kostek=ilość faz, lub tak jak na przykładzie Abita KN9 ilość cewek=ilość faz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież na tej płycie jest cyfrowy układ zasilania cpu , jeżeli wogóle można mówić o jakiś fazach na tej płycie to jest ich 5. Te cewki co wymieniacie , to nie dotyczą zasilania cpu , tylko m.in. zasilania pci-express i mem.

No toć mówiłem o tym CPL'u (induktor - prawie cewka :P ), ja nie liczyłem wszystkich cewek jakie widzę na focie... Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd ci ludzie sie biora ? z pclaba ?

w pierwszyn linku jest zdjecie abita i on ma cyfrowe zasilanie (tak jakby 5 fazowe)

drugie zdjęcie to całkowicie inna płyta firmy gigabyte z bodajże 6 fazowym zasilaniem

cewki to te czarne małe sześciany (w środku jest zwój miedzi, bynajmniej kiedyś tak to w środku wyglądało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi