Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Witam :) Jestem laikiem w tych sprawach więc proszę mi wytłumaczyć najlepiej na przykładzie kilku płyt jak poznać ile faz zasilania ma konkretna płyta główna. Proszę o wytłumaczenie mi tego na przykładzie fotografi najlepiej kilku płyt. Naprawdę się na tym nie znam :mad: Edytowane 19 Października 2007 przez Dyrektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Poznasz np po ilości tych ,,kostek,, wokół socketu :wink: Zaznaczyłem je na żółto ;] Edytowane 19 Października 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Chyba miałeś na myśli po ilości cewek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Ludzie litości - wytłumaczcie mi to jak dla laika :rolleyes: A ile faz ma np płyta Abit X38 QuadGT? Ja tu żadnych kostek nie widzę :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Ludzie litości - wytłumaczcie mi to jak dla laika :rolleyes: A ile faz ma np płyta Abit X38 QuadGT? Ja tu żadnych kostek nie widzę :rolleyes:4 fazowy :? (tak chyba ktoś pisał w temacie o tym Abicie [; ) Edytowane 19 Października 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Ja tam widze 6 faz na fotce któą znalazłem ;] Edytowane 19 Października 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) I bądź tu człowieku mądry. Dobra a czy możecie podać jakieś fotki na potwierdzenie 4 faz i fotki na potwierdzenie że jest ich 6? :unsure: Oczywiście proszę o zaznaczenie tych faz. Edytowane 19 Października 2007 przez Dyrektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) http://www.tomshardware.se/moderkort_och_m...quadgt-1600.jpg 6 cewek Edit: Sry, źle popatrzyłem, to 5 cewek jest, czyli wychodziłoby że 5 fazowy. Pozatym po tranzystorach widać że jest 5 ;] Edytowane 19 Października 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) hary o jakie cewki się rozchodzi? Możesz je zaznaczyć na fotce? Edytowane 19 Października 2007 przez Dyrektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Przecież na tej płycie jest cyfrowy układ zasilania cpu , jeżeli wogóle można mówić o jakiś fazach na tej płycie to jest ich 5. Te cewki co wymieniacie , to nie dotyczą zasilania cpu , tylko m.in. zasilania pci-express i mem. Jak widać cewki w przypadku cyfrowego układu zasilania cpu nie są potrzebne , pewnie z tego powodu , że ten układ wytwarza mniejsze zakłócenia i nie jest potrzebny filtr dolnoprzepustowy na każdą faze. http://www.cooperet.com/library/products/P...PL%20Series.pdf - miałem racje ten układzik to Multi-phase power inductor w tym przypadku 5-fazowy. W przypadku ostatniej fotki , to pewnie 6faz bo zastosowali dwie cewki na jedną faze , lepsze filtrowanie. Jak się nie widzi schematu połączeń to można sobie zgadywać dowoli. Edytowane 19 Października 2007 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Jak poznać że jest cyfrowy układ zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) "Prawie" macie rację. Liczenie cewek "prawie" się sprawdza, ale teraz nich ktoś powie ile tu jest faz: Edytowane 19 Października 2007 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 12 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) nie :P Bodaj tylko 6. Ważny jest sposób połaczenia elementów. Edytowane 19 Października 2007 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Hmmm :rolleyes: A w jaki sposób sie łączy te elementy?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Na ślinę :rolleyes: Czy ktoś mi powie o jakie elementy się rozchodzi? :rolleyes: Które to są te cewki na zdjęciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Hmmm :rolleyes: A w jaki sposób sie łączy te elementy?? :wink: Nie jestem szpecem od elektroniki, mam gdzieś wykład kolegi Rapry na ten temat, ale bez lukania na ścieżki czasami trudno coś wyczuć. GB jest tu wyjątkiem, przeważnie faktycznie wystraczy cewy zliczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Hmmm :rolleyes: A w jaki sposób sie łączy te elementy?? :wink:Poczytaj troche o filtrach dolnoprzepustowych biernych. Na ślinę :rolleyes: Czy ktoś mi powie o jakie elementy się rozchodzi? :rolleyes: Które to są te cewki na zdjęciu?Na ostatnim zdjęciu cewki to elementy oznaczne R80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Więc zliczając te elementy wychodzi że ta płyta ma 12 faz? Skąd propozycje o 4 i 5 fazach jak tych elementów jest 12? Może ktoś to wyjaśnić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Nie jestem szpecem od elektroniki, mam gdzieś wykład kolegi Rapry na ten temat, ale bez lukania na ścieżki czasami trudno coś wyczuć. GB jest tu wyjątkiem, przeważnie faktycznie wystraczy cewy zliczyć. No właśnie widze że GB jakiś wyjątek bo np. według MSI liczba kostek=ilość faz, lub tak jak na przykładzie Abita KN9 ilość cewek=ilość faz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Przecież na tej płycie jest cyfrowy układ zasilania cpu , jeżeli wogóle można mówić o jakiś fazach na tej płycie to jest ich 5. Te cewki co wymieniacie , to nie dotyczą zasilania cpu , tylko m.in. zasilania pci-express i mem.No toć mówiłem o tym CPL'u (induktor - prawie cewka :P ), ja nie liczyłem wszystkich cewek jakie widzę na focie... Edytowane 19 Października 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 skąd ci ludzie sie biora ? z pclaba ? w pierwszyn linku jest zdjecie abita i on ma cyfrowe zasilanie (tak jakby 5 fazowe) drugie zdjęcie to całkowicie inna płyta firmy gigabyte z bodajże 6 fazowym zasilaniem cewki to te czarne małe sześciany (w środku jest zwój miedzi, bynajmniej kiedyś tak to w środku wyglądało) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 cewki to te czarne małe sześciany (w środku jest zwój miedzi, bynajmniej kiedyś tak to w środku wyglądało)Zazwyczaj w środku to jest ferromagnetyk a na nim nawinięta miedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 A mówiąc tak na chłopski język to są te elementy oznaczone symbolem R80 tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...