wotomek Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Niebawem zakupie nowego kompa z następującą konfiguracją: 1 Intel Core 2 Quad Q6600 8MB BOX 2 Kingston 2 x 1024MB HyperX 800MHz DDR2 CL4 (4-4-4-12) DIMM Dual Channel, 3 Dysk WD Caviar SE16, 3200AAKS, 320 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM, 16MB cache 4 Gigabyte GA-P35C-DS3R, P35, DualDDR3-1333,DualDDR2-1066,SATA2,RAID,GBLAN,ATX 5 Gigabyte GeForce 8600GTS, 256MB GDDR3 (128bit), HDTV&DualDVI, S.Pipe3, PCI-E,BOX » Do tego zasilacz Chieftec ok 500-600W. No i moje pytanie czy coś zmienić czy pozostawić tak jak jest? Zastanawiam sie jeszcze nad grafiką, czy w tej cenie (niecałe 600zł) można by było coś lepszego kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Zestaw ogólnie ok, ale: Weź tańsze pamięci. Kingstony 667 na elpidach. Podkręcisz je do tych 800 4-4-4-12. Płyta Foxconn p35 albo MSI. Jeśli zależy Ci na obsłudze DDR3 to powiem Ci, że na razie nie ma co się pakować w te pamięci, bo zanim się upowszechnią to minie dużo czasu. Zaoszczędzoną kasę dołóż do 8800GTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 zasilacz http://www.kuptu.com/index.php?products=pr...mp;prod_id=4518 potem mobo to msi (foxcona XA nie lubi:D) procka ja bym takiego nie kupowal mija sie to z celem zastanow sie po co ci taki proc chyba na czasie beda teraz nowe wychodzic kup e2180 i go pocisnij na 3ghz i bedziesz zadowolony) grafa tak jak wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotomek Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Dlaczego płyta Gigabyte odpada? Z tego co czytałem jest ona dość porządnie wykonana. Ogólnie nie są konieczne DDR3, ale zależy mi na 3xPCI. A procesor też nie jest aż taki drogi, niecałe 900zł ale 4 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Dlaczego płyta Gigabyte odpada? Z tego co czytałem jest ona dość porządnie wykonana. Ogólnie nie są konieczne DDR3, ale zależy mi na 3xPCI. A procesor też nie jest aż taki drogi, niecałe 900zł ale 4 rdzenie. Obrabiasz grafikę ? Rendrerujesz wideo ? Jeśli nie, to po co Ci 4 rdzenie ? Co do gier, to na palcach jednej ręki można policzyć gry, w których wykorzystasz 4 jajka. Gry jeszcze z 2 jajkami mają problemy, więc kupowanie 4 mija się z celem... Na Twoim miejscu wziąłbym e2160/e2180 a dopiero jak coś się zmieni w optymalizacji programów, to Q6600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotomek Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Chce złożyć komputer, który będzie mi służył na długie lata. Jeśli nic nie siądzie bede na nim pracował nawet z 10 lat, i nie zamierzam co jakis czas wymieniać podzespołów i znowu pakować pieniądze. O podkręcaniu też raczej nie myślę. No i nadal nie wiem dlaczego płyta główna nie gigabyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Chce złożyć komputer, który będzie mi służył na długie lata. Jeśli nic nie siądzie bede na nim pracował nawet z 10 lat, i nie zamierzam co jakis czas wymieniać podzespołów i znowu pakować pieniądze. O podkręcaniu też raczej nie myślę. No i nadal nie wiem dlaczego płyta główna nie gigabyte? Chyba żartujesz... Ten komp za 2 lata nie będzie się nadawał do gier... IMO lepiej pakować w procka co rok 200 zł przez 5 lat, niż raz 900-1000zł. Co do płyty to się nie wypowiem, bo nic o tej płycie nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotomek Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Czy ja coś pisałem o grach? Owszem, grafikę będę obrabiał. A co do proca, to nawet jeśli za 2 lata włoże quada, to za 4 już nic mocniejszego do tej płyty nie wsadzi, wyjdą procesory 8 rdzeniowe czy nawet wiecej na inną podstawkę i chcąc zmienic procesor trzeba bedzie wymienić płyte, a razem z płytą i grafikę, bo zapewnę będą inne gniazda (PCI-E x32 czy coś) inne interfesjy napędów... a więc wymienić trzeba będzie cały komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 O plycie poczytaj tutaj http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-20 - ja bym jej nie kupil i tyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotomek Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Więc płyta MSI jest tutaj najlepszym rozwiązaniem? A są jakieś płyty MSI o podobnych parametrach z 3x PCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...