Skocz do zawartości
Dziobak

Możliwie Tania Przesiadka Na Dual Core

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sprzęt mam taki jak w podpisie, czasy świetności ma już dawno za sobą więc powoli przymierzam się do zmiany. Szczególnie w moim przypadku czuję słabość procka (no i często niewielką ilość pamięci), grafę dostałem jako wymianę gwarancyjną słabszej, jest chyba nawet trochę za mocno do proca. Niestety wymieniając procka i płytę muszę zmienić również grafę i ramy. Więc to dość duża zmiana.

Zestawik byłby kręcony, ale nie jakoś hardcorowo, coś takiego jak teraz - mam Bartona puszczonego na 2200MHz od paru lat, działa stabilnie, nie grzeje się i jest spokój, więcej mi nie trzeba.

Rozpisałem sobie zestawy zarówno na Intela jak i AMD. Skłaniam się ku Intelowi, ale może ktoś mnie przekona, że w podobnej cenie AMD będzie wydajniejsze?

Założenia są takie (cz - Intel, ziel - AMD):

Procek: E2160 ~260zł / Athlon64 X2 4000+ Brisbane ~240zł

Płyta: Gigabyte P31-DS3L ~270zł / DFI Infinity NFUltra II-M2 ~270zł

RAM: GEIL 2x1GB ULTRA 800MHz CL4 ~240zł

Grafa: Palit 8600GT ~380zł

A teraz pytania:

1) Czy coś w tych planach ulepszyć?

2) Co wydajniejsze za podobną cenę? Intel czy AMD?

3) Czy dysk na ATA nie będzie za bardzo spowalniał takiego systemu, czy też od razu wyłożyć 200 na hdd?

4) Czy 400W Chieftec podoła?

5) Aktualne częśći zamierzam sprzedać za (300-grafa, 130-proc, 100-płyta, 130-ramki) - realne? :wink:

6) Czy pogram sobie na takim sprzęcie w MoH Airborne, Bioshock itp w 1280x1024? Może być bez AA, AF.

Liczę na Wasze sugestie. :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Dziobak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw z Intelem oczywiście. Ładnie go podkręcisz i AMD sie schowa.

1) Zmieniłbym ram na inny.

2) Intel.

3) Zależy jaki masz aktualnie dysk na ATA... jeśli jakiś nowszy to wszystko będzie OK. Widzę, że masz Samsunga 250GB, więc będziesz miał dobrą wydajność.

4) Tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dziobak

Stanowczo Intel.

Co do gier- Na moim kompie(patrz sig)MoH Airborne chodzi na 1024.768. high i med. ustawienia w jednej misji

bardzo otwarta przestrzen potrafi zamulić - napewno przez mała ilość ramu. Jesli chodzi o Bioshock ja grałem

podobnie jak w MoH, więc na taim sprzecie napewno odpali. Kumpel ma podobny konfig do mnie tylko ze 1Gb

i 8600GT i Bioshocka łyka tak jak i MoH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Tak - RAM, na np.:

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9800260

Corsair 675MHz cl4 (błąd w opisie) 180zł

2) Intel

3) Nie, aczkolwiek trzeba pamiętać, że jak dysk pata i nagrywarka/napęd na pata to będą podpięte pod jeden kanał/jedną taśmą.

4) tak

5) Na allegro - tak (za grafę nawet i więcej - ostatnio 73GT Galaxy za 289zł ktoś wylicytował...) Na forum - raczej ciężko będzie.

6) Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Zmieniłbym ram na inny.

3) Zależy jaki masz aktualnie dysk na ATA... jeśli jakiś nowszy to wszystko będzie OK. Widzę, że masz Samsunga 250GB, więc będziesz miał dobrą wydajność.

Na jakie ramki byś zmienił? Bo ja w temacie pamięci, szczególnie nowszych jestem mało obeznany, wziąłem coś dość drogiego, o sprawdzonej marce wychodząc z założenia, że będzie dobre. :)

Dysk kupiony w styczniu 2006 więc jakiś strasznie stary nie jest.

A co sądzicie o tej płycie? Jest tania i dość dobra ponoć. Tak jak mówię, nie planuję jakiegoś bardzo hardcorowego podkręcania, ale oc napewno będzie. Czy może warto w moim przypadku poszukać nieco droższej i lepszej płyty? (MSI P35 Neo-F?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, chyba się zdecyduję na te Corsairy :)

http://allegro.pl/item257084557_corsair_tw..._wys_6_pln.html

I na płytę od Gigabyta, szczególnie, że jest w przystępnej cenie.

Mam jeszcze pytanie: czy szukając procka zwracać uwagę na jakieś oznaczenia itp? Czy też wszystkie dają się kręcić? Myślę, że odpaliłbym swojego tak na 2,4-2,5GHz, więcej mi nie potrzeba, chodzi o to, żeby sprzęt działał stabilnie i nie grzał się przesadnie.

I tak btw. macie może namiary na jakiś dobry i tani sklep w Warszawie gdzie można by kupić te części? Szczególnie procka i płytę bo grafę wiem już gdzie kupię, a ramki też właśnie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi