neoHannibal Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) Zastanawiam się czy ma sens wymiana tego: http://mcs.pc.pl/produkt588.html na cos innego. Reszta konfigu jest w signie. Zamierzam moze pozniej przesiasc sie na penryna, moze niedlugo dokupie jeszcze 2 x 1GB ramu. GPU tez pewnie zmienie za rok albo cos kolo tego. Ogolnie co byscie zrobili na moim miejscu. Ten Tagan to jednak ATX 1.3. Kiedys go mierzylem ale niezbyt porzadnym miernikiem i wyniki nie byly rewelacyjne. Moze jeszcze uda mi sie pozyczyc jakis bardzo dobry miernik (taki za 100-150zl) od kumpla to zmierze go dokladniej i tu podam. Nie chcialbym duzo doplacac do zasilacza. Jak myslicie za ile mozna by go sprzedac? W sumie teraz nie zalezy mi juz na tym, zeby zasilacz swiecil - moze na allegro znajdzie sie ktos komu na tym zalezy. Ile bym mogl za niego wziac? Doplacic do nowego moglbym zalozmy 100-150zl Myslalem czy ma sens wymiana na: http://zenfist.pl/pID/1486.htm Co myslicie? Prosze o jakas rade :) Edytowane 20 Października 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 No jasne że warto wymienić, ten Crosair jest lepszy od tego co teraz posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) Wiem, ze jest lepszy, ale czy to jest na pewno konieczne? Oprocz tego tak jak pisalem, moze bede chcial dolozyc jeszcze 2GB ramu czyli lacznie 4x1GB i pozniej jeszcze moze wymienic grafe na 8800 jakies..... ewentualnie Penryna wlozyc i podkrecic jak potanieje do normalnej ceny. Ale on chyba powinien mniej ciagnac pradu czy nie? Takze pytam sie czy ten Corsair to uciagnie. Podoba mi sie bo ma odpinane kable, a ja lubie porzadek w budzie. Poza tym mam 3 linie na 12V itd... Chodzi mi o to krotko mowiac czy mam teraz juz wymieniac zasilke (teraz najwyzej doloze ramu). Czy lepiej poczekac az bede wymienial procka i GPU i wtedy dolozyc i kupic jeszcze lepsza zasilke niz ten Corsair. Czy on mi wystarczy docelowo, jak rozbuduje komp do tego co pisalem wyzej. Jak liczylem na kalkulatorze to wyszlo, ze moze byc roznie, ale tam jeszcze Penryna nie ma.... Poza tym ile bym mogl dostac za Tagana? Wzialbym tego Corsaira gdybym mial pewnosc, ze za pol roku rok jak stane przed wymiana procka i GPU a pamietajmy ze Blue - Ray tez tanieje, choc nie orientuje sie ile on ciagnie. Ale nie chce mi sie pozniej zas wymieniac zasilki. A na nic lepszego niz ten Corsair mnie nie stac na teraz. Poza tym za pol roku rok beda tansze zasilki troche. A badz nie badz chyba ten Tagan jednak to powinien uciagnac.... Edytowane 20 Października 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 ATX 1.3 to wada czy raczej zaleta? Dlatego, że jest w normie atx 1.3 może mieć wiecej niż 20A na lini 12V. W tamtym zasilaczu masz 3 linie po 12V, jedną obciążysz bo będzie zasilać cpu, ile bierze takie cpu? 100W? czyli ok 9A a masz na tej lini 18A wiec masz szanse wykorzystać jakieś 50%. Druga linia zasili gpu, jeśli to będzie 8800 to będzie obciążona w znacznym stopniu. Trzecia linia 12V to będą molexy czyli dyski i napędy wezną jakieś 2A z 18A dostępnych na tej lini. Może być też tak, że trzecią linię wykorzystasz wtedy gdy zrobisz sli. Inaczej te 18A na trzeciej lini 12V będzie dyndało w obudowie. Zasilacz nad którym się zastanawiasz to zapewne b. dobry zasilacz. Jednak nowe normy atx i mnogość lini 12V sprawia, że nie każda konfiguracja wykorzystuje moc zasilaczy optymalnie. Przy zakupie niestety płacimy 100% ceny zasilacza a nie % który wykorzystamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Klaus, czyli sugerujesz, ze jesli napiecia okarza sie lepsze po zmierzeniu pozadnym miernikiem. To wtedy najlepiej zostawic ta zasilke, az do momentu kiedy naprawde bede potrzebowal wiecej mocy? A wtedy moze jakies przyzwoite 600W byc juz w cenie tej 520.... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Lepsze napięcia? co masz na myśli? jeśli napięcia mieszczą się w normie atx i komp jest stabilny to po co wymieniać? Ja nie widzę powodu. Będziesz kupował prądożerną grafikę to wtedy bedzie powód do wymiany zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...