ZnicZ Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Witam wszystkich Pisze tu pierwszy raz ponieważ mam problem. Zakupiłem nową kartę graficzną - PowerColor 1950 Pro 512mb oraz płytę Abit AW8D no i po "powerze" na wyświetlaczu na płycie pojawia się numer 2b - "invoke video bios". Po czym komp się zatrzymuje na tym miejscu i dalej nic się nie dzieje - pozostałe sprzęty chodzą normalnie. Reszta sprzętu Pentium D 915 2,8 2x1GB 667 Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) A w manualu nie ma dokładniej wyjaśnione co oznacza kod ,,2b,,?? Podpiąłeś dodatkowe zasilanie do grafy?? jaki zasilacz??jaka wersja biosu płyty głównej??sprawdzałeś na innej karcie graf.?? Edytowane 21 Października 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnicZ Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) A w manualu nie ma dokładniej wyjaśnione co oznacza kod ,,2b,,?? W manualu piszy tylko te invoke... i nic wiecej na temat :/ Podpiąłeś dodatkowe zasilanie do grafy?? Tak - wentylatorek na karcie śmiga jaki zasilacz?? Cheftec 450W jaka wersja biosu płyty głównej?? nie wiem bo nie bardzo mam jak to sprawdzić :/ sprawdzałeś na innej karcie graf.?? Inną karte graficzną moge mieć dopiero we wtorek na próbe... :/ Edytowane 21 Października 2007 przez ZnicZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Dodatkowe zasilanie to wtyczka 6pin z zasilacza do karty graficznej (wiatrak zapewne bez tego też sie będzie obracał) oraz molex do płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) To że wiatraczek się kręci to niema nic do rzeczy gdyż bez dodatkowego zasilania 6 pin którego ta karta wymaga również będzie sie kręcił, więc jak zasilanie podłączone?? Zasilacz jest ok ;] Proponuje pożyczyć dowolną sprawną w 100% karte graficzną na PCI-E i zobaczyć co będzie, przepnij jeszcze pamięci w inne sloty i spróbuj wystartować kompa na jednej kostce ramu :) oczywiście okablowanie płyty głównej podpięte w całości?? Chodzi mi o ten molex na dole płyty który służy dodatkowemu zasilaniu kart na PCI-E Edytowane 21 Października 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnicZ Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 To że wiatraczek się kręci to niema nic do rzeczy gdyż bez dodatkowego zasilania 6 pin którego ta karta wymaga również będzie sie kręcił, więc jak zasilanie podłączone?? Tak - i molex i 6 pin są podłączone Zasilacz jest ok ;] Proponuje pożyczyć dowolną sprawną w 100% karte graficzną na PCI-E i zobaczyć co będzie, no tak jak pisałem karte bede mial prawdopodobnie jutro przepnij jeszcze pamięci w inne sloty i spróbuj wystartować kompa na jednej kostce ramu :) oczywiście okablowanie płyty głównej podpięte w całości?? Chodzi mi o ten molex na dole płyty który służy dodatkowemu zasilaniu kart na PCI-E próbowałem już z 1 kością na różnych slotach i dalej to samo :/ kable sprawdzałem już chyba 5 razy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 W takim razie testuj na innej grafice i zobaczymy co będzie ;] Poprostu trzeba po kolei eliminować ewentualne przyczyny problemu, a jako pierwszą koniecznie należy sprawdzić karte grafiki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnicZ Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 eh... jak to nie wiedza moze boleć :P musze przyznac z pokorą że jeszcze dużo mi zostało żeby powiedzieć że sam poskładałem DOBRZE kompa :P po 1 to wsadziłem za dużo prądu do kompa :P - włożyłem 4 piny i koło procka i jeszcze dodatkowe 4 razem z 20 pinami po 2 jak okazało mam zje...y kabel DVI z monitora :/ Teraz już wszystko śmiga jak należy ;) Pozdrawiam i dzieki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...