Skocz do zawartości
loop_digga

Porównanie Routerów Wi-fi Linksys -update: Netgear

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tematy routerów są wałkowane, ale jako, że po prostu się na tym nie znam, to nie do końca jasne są dla mnie te wypowiedzi. Dlatego może nikt się nie obrazi jak stworze nowy temat.

Mam net przez kablówke, Vectra, net 512 (choć teraz dają 1024 za tą samą cene 512, a w nocy x4 czyli teoretycznie 4096, więc raczej zostane przy tym dostawcy).

Modem Thompson, 2 wyjścia usb i kabel ethernet.

Mieszkanie w bloku, typowa szara płyta, w domu sa 2 kompy stacjonarny i laptop, modem był przez USB podłączony do stacjonarnego i udostępniałem łącze, lub gdy stacjonarny wyłączony to podłączałem się przez kabel prosto do modemu.

I teraz problem: remont i stacjonarny wypada z pokoju gdzie przeprowadzony jest kabel od kablówki, a więc i znajduje się tu modem (i to tak raczej tak poważnie by trzeba było "niszczyć" by go przenieść, więc opcja odpada). Rozwiązanie: router Wi-Fi na dwa pokoje, które dzieli mała odległość.

Tylko pytanie: wiem, że dobry jest ten model- WRT54GL, z tym, że jakby sie dało coś taniej to fajnie by było, bo remont, kasy brak i trzeba ciąć koszty ;) Znalazłem też takie modele:

- http://www.allegro.pl/item254086870_router...t54g_wer_5.html ,

- http://www.allegro.pl/item257007020_linksy..._switch_fv.html

Nic mi nie mówi ich opis, czym różnią się od tego modelu za 230zł? Na pewno czymś, pewnie zasadniczym ;) (a chciałbym zachować wymienione przyszłe parametry łącza w miare, żeby nie było dużo gorzej). Jeśli ktoś by miał innej firmy rozwiazanie w cenach ok 180zł max byłoby fajnie. Tylko rada, dozbieraj na WRT54GL, to tak średnio mi pasuje, dlatego pytam by sprawdzić czy jest opcja bez dozbierania ;)

z góry dzięki

Edytowane przez loop_digga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motorolki są kapryśne. Jednak pozostałbym przy WRT54G/GS/GL.

Np te spełnią w 100% Twoje wymagania.

http://www.allegro.pl/item254088950_linksy...er_wifi_ap.html (tam napisane, jest, że procesor 200Mhz, prawda jest taka, że ma 125Mhz, ale na dwa komputery to aż nadto :) )

Gereralnie każdy router Linksys:

WRT54G v1.0 do v4.0

WRT54Gs v1.0 do v4.0

WRT54GL v1.0 do v1.1

Modele powyżej v4.0 to już "szmelce", nie warto się nimi interesować. Okrojona pamięć flash powoduje, że zainstalujesz tylko dd-wrt micro a w dodatku zapłacisz więcej niż za pozostałe wymienione. Te routery mają o tyle przewagę, że pomimo, że są starsze to zdecydowanie bardziej praktyczne i po prostu lepsze. Motorolki są ok, ale często padają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za rady, a czy mógłbyś lgolebio wyjaśnić mi różnice między tym modelem, do któego aukcji dałes link a tym http://www.allegro.pl/item255180976_nowy_l...owka_gw36_.html. Znajomy ma tego drugiego, przy 5 megowym łączu jest bardzo ok, w każdym pokoju ma dobry zasięg itd, czy ten tańszy prawie 80zł da rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dołącze do tematu z pytaniem bo też jestem zainteresowany WRT54G v.1

Czy przy dużym ruchu (2 kompy + lapek) szczególnie p2p wersja G poradzi sobie czy warto by zainwestować w wersje GL?

I przy okazji pytanie domyślam się, że EU pisane obok modeli na allegro oznacza Unie Europejską?

Edytowane przez spinnaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dołącze do tematu z pytaniem bo też jestem zainteresowany WRT54G v.1

Czy przy dużym ruchu (2 kompy + lapek) szczególnie p2p wersja G poradzi sobie czy warto by zainwestować w wersje GL?

I przy okazji pytanie domyślam się, że EU pisane obok modeli na allegro oznacza Unie Europejską?

WRT54G powinien sobie dać spokojnie radę z taki ruchem. Tak, EU = UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako, że ceny w Białym i na necie są zbliżone to wziełem na miejscu wersje GL bo G były tylko v.5.0

i taka mała wskazówka jeśli kartonik będzie zafoliowany (wersja GL) - jeśli będzie na pudle S/N zaczynający się na CL7A... to będzie v. 1.0 jeśli będzie się zaczynał na CL7B... to będzie v. 1.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zostały: EU, coś pisałeś wcześniej ale samo, że to Unia nic mi nie mówi, tych wersji w sklepie nie piszą, podejrzewam, że to te wyższe numery:

http://www.agito.pl/Routery_Wi__Fi/Linksys...369.html?bid=39

Na allegro jest też coś takiego:

http://www.allegro.pl/item256560965_cisco_..._switch_x4.html

Dopiero mam pieniądze i niestety okazja na v.1 chyba przepadła (za 155zł), w odpowiedzi dostałem, że nie mają zasilaczy do v.1 z tego tematu i nie wie czy będą wystawione ;)

Znalazłem też tanio WRT54G-EU, ale ponownie bez wersji.

Sorki, że znów zawracam głowe, ale jakby ktoś coś podpowiedział, to znów z góry dzięki.

Aha i skoro już pisze, to czy karta Wi-Fi do stacjonarnego ma jakieś znaczenie? Tzn firma? Chodzi o kwestie kompatybilności. Tak przykładowo podaje http://e-lectron.pl/product_info.php?cPath...oducts_id=19281, bo to akurat ten sam sklep co ten ostatni router. Karty USB odpadają, ze względu na to ze to USB 1.0 i mam tylko 2 wejscia, w stacjonarnym.

---

Znalazłem jeszcze takie:

WRT54GC-EU i

BEFSR41-EU

Znów te EU i jakiś o zupełnie innych oznaczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pan sprzedający miał wstawić wersje 2, wrt54g , ale ciągle nie zrobił tego i nie wiadomo czy zrobi, a mi się trafiła okazja załatwienia po bardzo okazyjnej (50%) cenie czegoś z NETGEAR. A więc teoretycznie moge sobie wybrać router do 300zł i sie wyrobie budżetowo. Nie ma na forum wiele info o tej firmie, a modele są tak opisane, że ciężko się połapać, np. czym się różnią, prócz ceny i EE na końcu ten: WGT624

od tego: WGT624EE ? Chyba wzmocnionym sygnałem tego droższego, ale pewności nie mam (100zł różnicy miedzy allegro a sklepem, za lepszy zasięg to sporo). Albo ten: WPN824 od poprzednich (aha, i tego wersja z EE na końcu też istnieje i na ceneo to różne pułapy cenowe) ? Znów pewnie zasięg.

Gdyby ktoś jeszcze miał troche cierpliwości i wiedzy i mi odpisał/polecił coś tej firmy, byłbym wdzięczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi