Skocz do zawartości
takaba

Zdrada Intela Na Rzecz Amd

29 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zostać czy Pentium 4 2.8GHz i kupić DDR1 czy postawić na DDR2 zmieniając cpu i mobo na AMD'owskie

• DDR1 i Intel (dokupienie ddr do starej płyty)
      1
    • DDR2 i AMD (zmiana płyty i procesora)
      10
    • DDR2 i Intel (zmiana mobo na inne)
      17
    • DDR1 i AMD (zmiana płyty i procesora ale jesnak kupno DDR1)
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam komputer z cpu Pentium 4 2.8GHz na sockecie 478, ram 512MB PC3200, mobo asus p4p800. I jak już pisałem ramu jest 512MB i chcę teraz go zmodernizować do 2GB albo 4GB.

Problem jest tylko taki, że płyta obsługuje jedynie DDR a nie DDR2. Więc gdy teraz kupię sobie DDR'y a powiedzmy za rok będę chciał zmienić cpu i mobo to będę mógł jedynie wyrzucić ten ram bo nowe płyty będą chodzić tylko na DDR2.

Ponieważ widzę, że ceny DDR i DDR2 są znacząco różne (ok 160zł za 1GB DDR i ok 90zł na 1GB DDR2) to pomyślałem, że kupię DDR2 i za zaoszczędzone pieniądze kupię nową płytą główną i nowe cpu (oczywiście jeszcze trochę kasy trzeba będzie dorzucić) :)

Na płytę i cpu intela kasy mi nie wystarczy więc będę musiał rozglądać się za AMD. No i właśnie tutaj pojawia się moje pytanie do Was:

Czy mając procesor Pentium 4 2.8GHz opłaca mi się (pod względem wydajności) zmieniać go na jakieś cpu AMD + płyta pod AMD obsługująca DDR2 (i jeszcze mile widziana byłaby obsługa RAID) przy czym zestaw cpu+mobo musiałby zmieścić się w granicach 350zł?

P.S. z tego co widzę, to AMD jest bardziej wierne swoim socketom, teraz króluje bodajże AM2 i chyba jeszcze przez rok czy dwa AMD będzie produkowało procesory pod ten socket. Natomiast ja mam w swojej obecnej intelowskiej płycie socket 478 i już żadnego procesora pod to nie kupię. Dlatego może przesiadka na AMD będzie dla mojego kompa rozwiązaniem bardziej przyszłościowym?

P.S.2 nie jestem mocno w to wtajemniczony jednak obiło mi się o uszy, że DDR2 nie zachwycają wydajnością tak jak się tego po nich spodziewano. Więc powiedzcie DDR2 PC_ile jest tak wydajne jak DDR1 PC_ile. Choć z moimi DDR PC3200 to pewno każde DDR2 wygra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe DDR2 (np.667 MHz cl-5-5-5-15) sa tylko ciut szybsze od DDR1. Jak chcesz szybkie DDR2 to musisz poszukac takich co mają np. 1066MHz lub wiecej i ostre timingi np.cl4-4-4-12.

jesli zmienisz na AM2 to jeszcze musisz zmienic grafe na PCI-E bo chyba obecnie masz AGP.

Jeśli tanim kosztem chcesz przyspieszyc kompa to sprzedaj to co masz i kup coś w rodzaju:

-procesor E2140-2160

-płyta główna (tu nic nie polece bo nie znam się na płytach)

-Ram 2x1GB 800MHz CL4-4-4-12

-Grafa PCI-E cos w rodzaju min GF7300GT ale lepsze wyjście to GF8600GT

Wszystko zależy od tego ile uda ci sie kasy zebrać i jakie masz wymagania.

Dobrym rozwiazaniem (w przypadku intela) jest kupic tańszy procek ale wypasiona płyte głowną - po rewolucji cenowej która zawsze jest jak pojawia sie nowy produkt obecne procki typu C2Q napewno stanieją to akceptowalnego poziomu i wtedy wystarczy tylko zmiana procka i komp bedzie szybszy.

Wszystko zalezy od tego co oczekujesz po komputerze i ile kasy jestes w stanie wydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawaj i rob przesiadke na nowe. Sam jeszcze niedawno mialem taki dylemat. A za stare graty tez troche dostaniesz jesli sa w dobrym stanie.

Ja dwa tygodnie temu puscilem swojego Asusa P4P800 na Allegro za 279zł i Pentiuma 4 3.0GHz za 259zł, takze i za stare bebechy dostaniesz calkiem fajna kase. Dolozysz troche i masz nowego kompa.

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe DDR2 (np.667 MHz cl-5-5-5-15) sa tylko ciut szybsze od DDR1. Jak chcesz szybkie DDR2 to musisz poszukac takich co mają np. 1066MHz lub wiecej i ostre timingi np.cl4-4-4-12.

tylko tej roznicy miedzy 1GB DDR2 667Mhz CL5 a 1066Mhz CL4 codziennej pracy praktycznie nie odczujesz co innego w benchmarkach,do core duo 2 lepiej miec wysokie taktowanie pamieci niz ostre timingi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, no to sobie zapamiętałem, że nie AMD.

Mój obecny komputer pod względem wydajności jest już raczej mocno przestrzały ale głównie przeszkadza mi w nim ilość ramu a nie wydajność procesora dlatego nie chcę wydawać sporo kasy na mobo i cpu bo zysk z tego dla mnie mizerny. Zmiana mobo i cpu jest u mnie jedynie podyktowana zmianą ramu na DDR2 (no i daniem sobie możliwości rozbudowy w przyszłości).

Pytacie ile kasy chcę na to przeznaczyć. Pierwotne plany to było ok 600zł na modernizację komputera. I założenia są takie, że kupuję 2GB ramu oraz Seagate Barracuda 320GB. 2GB ram to ok 180zł a HDD to 280zł czyli razem 460zł i zostaje 140zł na cpu i mobo - oczywiście to utopia. Więc wiadomo, że będę musiał wydać na komp więcej pieniędzy ale chodzi o to by to była jak najmniejsza suma. Pisałem, że na mobo + cpu jakieś 350zł A jak przeglądam allegro to C2D za tyle nie dostanę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, nie uwzględniłem bo jak przeglądam allegro to ludzie jakoś słabo kupują kompy na Pentium 4...

Chyba, że zamiast allegro walnę w opis gg "sprzedam komputer" :)

Twoim zdaniem lepiej sprzedawać każdy komponent oddzielnie, czy cały komp razem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. z tego co widzę, to AMD jest bardziej wierne swoim socketom, teraz króluje bodajże AM2 i chyba jeszcze przez rok czy dwa AMD będzie produkowało procesory pod ten socket. Natomiast ja mam w swojej obecnej intelowskiej płycie socket 478 i już żadnego procesora pod to nie kupię. Dlatego może przesiadka na AMD będzie dla mojego kompa rozwiązaniem bardziej przyszłościowym?

AMD wierne socketowm? Zart jakis? AM2 wprowadzone bylo po intelowskim 775 i wyjdzie z uzycia na dlugo przed 775. AM2 kroloje, ale to juz otatnie miesiace tego socketa. O roku czy dwoch zapomnij.

P.S.2 nie jestem mocno w to wtajemniczony jednak obiło mi się o uszy, że DDR2 nie zachwycają wydajnością tak jak się tego po nich spodziewano. Więc powiedzcie DDR2 PC_ile jest tak wydajne jak DDR1 PC_ile. Choć z moimi DDR PC3200 to pewno każde DDR2 wygra :D

Wydajnoscia pamieci sie ine przejmuj. Przewaga ddr2 800 nad ddr2 667 ujawni sie tylko w benchmarkach i bedzie to roznica na poziomie 1-2%. Za to roznica w cenie jest zauwazalna. Szkoda kasy.

A co do przewagi na ddr to coz, ja mam teraz core 2 duo + ddr1 + r1950pro agp i wyniki paktycznie identyczne jak platforma ddr2 i pcie...

Aha - odpowiadajac na pytanie - zmieniaj. Ale lepiej na jakas taniutka plyte na 77 z obsuga core duo, do tego pentium e2140 i 1gb pamieci ddr2. Pozniej dokupisz wiecej z tym, ze 4gb to obecnie za duzo, bo 32-bitowe systemu tyle nie obsluza (3GB max), a programy i gry alokuja maksymalnie 2GB (poza nielicznymi wyjatkami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge cie zapewnić że dobrze sie sprzedaja starsze czesci w kilka dni pchnąłem starego kompa na s478 na p4 i agp, zgrnelem 1000 zł ;]

Trzeba tylko sprzedawać osobno czesci.

bierzesz e2160 + 2gb ddr2 667 + tania mobo i jest gites

będziesz grał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozniej dokupisz wiecej z tym, ze 4gb to obecnie za duzo, bo 32-bitowe systemu tyle nie obsluza (3GB max), a programy i gry alokuja maksymalnie 2GB (poza nielicznymi wyjatkami).

Hmm... by wydawało mi się, że skoro np. Windows Vista wymaga 2GB ramu to wypadałoby mieć więcej a tymczasem piszesz, że systemy 32bit nie obsługują wiecej niż 3GB... Czyli jeśli kupiłbym 2GB a później chciałbym rozbudować do 4GB to musiałbym zmienić procesor na 64bit?

P.S. Bo czy 3GB (czyli 3x1GB) poprawnie by pracowały? Wtedy dual by nie działał...

Moge cie zapewnić że dobrze sie sprzedaja starsze czesci w kilka dni pchnąłem starego kompa na s478 na p4 i agp, zgrnelem 1000 zł ;]

Trzeba tylko sprzedawać osobno czesci.

Ale jako miejsce sprzedaży polecasz Allegro?

będziesz grał ?

Nie, nie gram (gpu wystarczy takie by udźwignęło Vistę). Więc kosmiczna wydajność mi nie potrzeba. Tylko "mulenie" kompa strasznie działa mi na nerwy.

Edytowane przez takaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarowno core2duo i Athlony X2 to z tego co wiem procesory 64bit.

Co do Twojej modernizacji, podobną przeprowadzam dla koleżanki. Jest fanką Intela i ASUSA, więc z tych elementów korzystam, zwłaszcza, że obecnie Intel bardziej sie opłaca (mówię tak choc do tej niedawna było odwrotnie). Na razie ma ograniczone fundusze, więc bierze płytę na chipsecie G33, który jes tym samym co P35 z dołożoną grafiką intel x3100.

do visty wystarczy (o ile ten komp zobaczy kiedys viste ;) ). Potem dopiero zmieni sie grafe na lepsza.. A 2GB ramu też wystarczą. Przecież chodzi nawet na 1GB..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierzesz e2160 + 2gb ddr2 667 + tania mobo i jest gites

A nie lepiej E2140 i lepszą płytę - te procki ładnie sie krecą i skalują wraz ze wzrostem MHz.

W przyszłości (rok ,moze dwa) jak stanieją zmieni na procka 4rdzeniowego i będzie OK.

Sam ubolewam nad tym ze mam płyte intelowską (brak opcji podkręcania) ale za to stabilna a E2140 jest już w drodze do mnie.

Co do Visty...hmmmm poczekajmy rok , dwa bo na chwile obecną ten system jest dość nieprzewidywalny (jak XP na początku)

Ja bym poczekał do jakiegość SP2 i jak wtedy okaże sie że działa OK to mozna pomysleć nad przesiadką.

Co do sprzedania "starych" klocków to możesz napisać na forum w dziale Giełda->Sprzedam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że z racji dwurdzeniowości E2140 będzie wydajniejszy od mojego P4 2.8GHz, prawda?

Ok czyli skoro C2D są 64bit to 4GB ramu udźwigną, tyle, że z tego co widzę, to niektóre mobo obsługują tylko do 2GB...

Mówicie o dobrych płytach, ja nie jestem na bieżąco dlatego muszę zapytać jakie mobo są dobre, na jakim chipsecie szukać? Możecie polecić jakieś mobo pod C2D z DDR2 (ale 4 sloty a nie 2) i obsługą RAID w różnych przedziałach cenowych?

Z Vistą rzeczywiście nie ma co się spieszyć ale wolę by komp był na nią gotowy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sprzedawac stare czesci, to tylko osobno. Moje stare mobo sprzedalo sie na drugi dzien po wystawieniu z cena kup teraz 279zł (ASUS P4P800), procek w 9 godzin po wystawieniu. Chodzi oczywiscie o Allegro. Nie wystawiaj czasem jako calosci bo niewiele dostaniesz.

Na czesci sprzedaje sie z prostego powodu, padnie komua mobo, procek lub grafa, to kupuje tylko jeden element, najczesciej uzywke na allegro/w komisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pajak28: z tych płyt co podałeś chyba tylko MSI P35 Neo2 ma raid (Abit IP35 ma ale jest droga). Więc z tego co podałeś to chyba MSI bym kupował.

Grzechu_1990: Jeśli kupię procesor x64 to szarpnę się i na 64bitowy OS.

lukasp: ok, wystawię na allegro części z osobna. Ile kasy brać za cpu i mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi