Draco27 Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) Witam, niespełna pół roku temu kupiłem zasilacz Tagan 430, ostatnio zauwazyłem ze komp chodzi głośno, po sprawdzeniu okazało sie ze jest to zasilacz który buczy. Pozyczylem od kumpla modecom feel III 350 i o dziwo idealna cisza, slychac jedynie delikatny szum powietrza. Różnica jest naprawde ogromna. Czyscilem oczywiscie kompa, robie to 2-3x w miesiacu pędzelkiem i spręzonym powietrzem. Zaniesc zasilacz do sklepu? jest szansa ze producent wymieni mi go? "ja swojego puscilem na 5v i teraz mozna powiedziec ze jest cicho:-)"- co to znaczy? jak to zrobic? jest bezpieczne? Edytowane 21 Października 2007 przez Draco27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Pewnie tak buczą cewki w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Hmm... a spróbuj zatrzymać wentyl... Cewki zwykle wydają dźwięki i wysokiej częstotliwości, a za buczenie w zasiłce zwykle odpowiada wentyl do [gluteus maximus] :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco27 Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) chemiczny_ali zatrzymałem wentylator i dalej buczy... dla przypomnienia modecom za 40zł nie wydaje takiego dzwieku, ale o dziwo wentylator tez chałasuje - jak go zatrzymałem idealna cisza, (mam chlodzenie coolmaster na grafice i 1200 na cpu) komp nie podkrecony aktualnie wiec powinien entyl krecic sie wolno. co to sa te cewki co mam z tym zrobic? kupiłem tagana tylko dla ciszy. Co myslicie o chwilowej zamianie Tagana na ModeCom feel III 350 dopoki niezalatwie sobie cos cichego? Edytowane 21 Października 2007 przez Draco27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Zatrzymaj drugi wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco27 Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) w tym modelu mam tylko 1 wentylator, moja wina wpisałem zły model Tagan 430W - U15 Easycon Serie reasumując posiadam w kompie 3 wentylatory nielicząc superwolnych w obudowie. procesor - zatrzymałem wentylator nic karta - j/w zasilacz - po zatrzymaniu łopatek dalej wyje/buczy przy otwartej/zamkniętej obudowie i podkręceniu kompa hałas jest taki sam ani mniejszy ani wiekszy Edytowane 21 Października 2007 przez Draco27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco27 Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 benito pomóż czy zasilacze opruch chałasu spowodowanego przepływem powietrza wydaja jeszcze jakis inny dzwiek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Oczywiście, elektronika potrafi hałasować dość dotkliwie. Jeśli zasilacz wpada w takie wibracje mogę przypuszczać że coś jest nie w porządku z zamocowaniem któregoś z transformatorów, lub PCB się odkręciło od obudowy i wibruje, bo takie drgania o niskiej częstotliwości wytwarza tylko transformator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Drgania o niskiej częstotliwości może wytwarzać tylko cewka układu PFC, bo trafa w zasiłkach chodzą na wysokiej częstotliwości ;) Tak czy owak ja bym go reklamował - niekoniecznie musi to być efekt poluzowania mocowań czy rozklejenia cię cewki - może to być również skutkiem nieprawidłowej pracy PFC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...