PartyBOY Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Co polecacie w tej cenie? żadne cuda bajery mi raczej niepotrzebne ;) ma działać i basta.W tej cenie tylko DIR-300 (i wgrać DD-WRT), nic lepszego nie znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 zatem biorę DIR-300 kartę wezmę na usb, ta może być? http://allegro.pl/item491135351_karta_asma...w_2l_od_ss.html nie jest to żaden szrot? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Karta powinna być ok, ale ja osobiście do asmax'a nie mam zaufania. Jeżeli to nie jest laptop to lepiej kup kartę na PCI (lepsza antena - większy zasięg). Polecam http://allegro.pl/item488640292_karta_spar...125mw_54mb.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam. Wujek zamierza wziąć sobie neta 4Mb/s w KomNecie (partner Netii). Jest to sieć. Wujek ma laptopa i chciałby mieć WiFi. Jaki router polecacie powiedzmy do 150zł? Rozumiem, że musi być to router ze złączem WAN, a nie DSL? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pistolero Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Cześć Kumpel potrzebuje router i poleciłem mu WAG200GS lub GL. Mam pytanie o czułość tego routera bo koleś ma neo 6 ale jest na samym końcu linii i sygnał jest słaby. Co myślicie o tym wyborze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) szukam routera (z punktem dostępowym) do podziału neostrady do 200zł, który zapewni stabilność połączenia (kablem do stacjonarnego, latop i kom przez wifi) i będzie miał QoS. Zależy mi na QoS i znalazłem router D-Link Wireless G ADSL2 Router DSL-2640B, ale w komentarzach ludzie piszą, że QoS w tym modelu to sciema i nie działa jak należy. Możecie polecić coś spełniającego moje wymagania? Edytowane 11 Grudnia 2008 przez pawelekmal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Wyklepana regulka: Linksys z tomato Dziala stabilnie i ogolne og ah.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam Potrzebuję kupić router z modemem ADSL pod internet stacjonarny z ery(na łączach tpsa). Czy warto kupić model D-Link Wireless G ADSL2 Router DSL-2640B http://www.komputronik.pl/Sieci/D_Link_Wir...pelny,id,53271/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KowalQ Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Czy to oprogramowanie w dir-300 ktore jest alternatywa dla tomato posiada takze funkcje dynamicznego podzialu łacza?Mam rozumiec ze ma identyczne funkcje jak tomato ? czy moze kupic cos takiego ? http://www.komputronik.pl/Sieci/TP_Link_ro...pelny,id,36569/ Moge meic go za 60 zl :) Edytowane 16 Grudnia 2008 przez KowalQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Witam, Stoje przed wyborem najtańszego routera na którego wgram oprogramowanie Tomato. Co wymagam od takiego routera poprawnego działania QoS, możliwość stworzenia sieci bezprzewodowej. Znalazłem taki router, chyba jest on najtańszy na którego wgram Tomato tylko on jest chyba w wersji v5.1 a w FAQ pisze ze można tylko wgrywać od wersji v1 do v4. Czyli na ten router nie wgram sobie tomato? http://www.allegro.pl/item506026138_linksy...outer_wifi.html Opłaca kupować router z możliwością wgrania Tomato czy brać najtańszego? Chyba na najtańszych routerach nie działa poprawnie QoS? Czekam na odpowiedz. Z góry wielkie thx. Edytowane 17 Grudnia 2008 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Cholera wie co z tym routerem z aukcji. Koleś tam nie piszę, że jest to wersja 5.1, tylko, że od 5.1 bazuje na VxWorks. Poza tym mylące jest zdjęcie... Najlepiej go zapytać. Inna sprawa, że jest to sprzęt ewidentnie używany, ten rok gwarancji to masz od tego gościa co sprzedaje, nie z serwisu Linksysa. Dołożyłbym to 50 zł i kupił nówke WRT54GL z 3 letnią gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Cholera wie co z tym routerem z aukcji. Koleś tam nie piszę, że jest to wersja 5.1, tylko, że od 5.1 bazuje na VxWorks. Poza tym mylące jest zdjęcie... Najlepiej go zapytać. Inna sprawa, że jest to sprzęt ewidentnie używany, ten rok gwarancji to masz od tego gościa co sprzedaje, nie z serwisu Linksysa. Dołożyłbym to 50 zł i kupił nówke WRT54GL z 3 letnią gwarancją. Widze, że są dwa model tego WRT54GL, model WRT54GL EU i WRT54GL. Model z końcówka EU jest tańszy o kilka złoty czy na niego tez wgram Tomato? Na router WRT54GL v1.1 wgram bez problemu Tomato? Zastanawiam się czy nie kupić takiego D-Link DIR-300 ale zależy mi na QoS a ktoś tutaj pisał ze na tych tanich chyba to nie działa ;/ Edytowane 17 Grudnia 2008 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 EU to skrót od Uni Europejskiej, na każdego WRT54GL wgra się TOMATO! Było to już kilkukrotnie poruszane... W DIR-300 QOS jest do [gluteus maximus], ale można na niego wgrać DD-WRT, a tam QOS jest już całkiem OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratekkk Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Potrzebuję waszej pomocy;) Od 2 lat korzystam z internetu z kablówki i oczywiście korzystam z WRT54-GL więc od dawna nie interesowałem się routerami pod neo. Teraz muszę znajomym podzielić właśnie neo. Nie do końca wiem jaki wybrać router, z wi-fi oczywiście, pod 2 stacjonarki i lapa. Do pokrycia dom - parter, piętro i poddasze. Router będzie stał na piętrze, a kompy na piętrze i poddaszu, ale jakby router jeszcze dał radę na parterze to by było fajnie. Każda z kondygnacji ma około 60-70m^2 więc nie dużo :) Na router maksymalnie do wydania 2 stówy. Przeglądałem tematy na forum i nie wiem czy znowu wybrać coś Linksys'a czy może tańszego TP-Linka. Router powinien NIE wieszać się przy ściąganiu torrentów, z BearShare'a i to chyba wszystko z większych wymagań ;) QOS'em też bym nie pogardził, ale jak nie będzie to też damy radę. I przy okazji co powiecie o kartach wi-fi od tp-linka, tanie ale czy dobre? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Co będzie najlepsze do 120zł max (!!) do podłączenia pod neta UPC 10mb/s żeby rozdzielać sygnał WiFi na laptopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Masz temat przyklejony, a tam jak byk ze za 100 jest DIR-300 + DD-WRT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbikz Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam Jaki router okolo 250zl bedzie najlepszy do neta przez kablowke chello 10Mb/s, chce podlaczyc bezprzewodowo laptop i stacjonarke kablem? Wybrac ktorys z linksysow, ktory? pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratekkk Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Linksys WRT54-GL + ew. wgranie Tomato i będzie hulać jak ta lala :) a pomoże mi ktoś odnoście mojego postu o routerze pod neo? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbikz Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 A jaka wersje? Z tego co czytalem, sa rozne i nie na wszystkich dziala Tomato... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 poczytaj jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho_86 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam, miałem do tej pory w domu kablówkę, teraz zmieniam na netię na łączu tp. Potrzebuję więc routera z wifi. Sprawa wygląda jednak tak, że często wyjeżdżam i potrzebowałbym rozdzielić też łącze sieci osiedlowej (zwykły rj45). Pomyślałem więc, że nie za bardzo opłaca mi się kupować dwóch routerów i znalazłem na allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/item510470391_speedt...a_upc_nowy.html Teoretycznie spełnia moje wymagania, ale wolę się upewnić czy zakup się opłaca (nie potrzebuję niczego wypasionego, ważne żeby net działał stabilnie). No więc warto? Czy może da się kupić coś lepszego do ~150zł? Czy jednak postawić na dwa różne routery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam, miałem do tej pory w domu kablówkę, teraz zmieniam na netię na łączu tp. Potrzebuję więc routera z wifi. Sprawa wygląda jednak tak, że często wyjeżdżam i potrzebowałbym rozdzielić też łącze sieci osiedlowej (zwykły rj45). Pomyślałem więc, że nie za bardzo opłaca mi się kupować dwóch routerów i znalazłem na allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/item510470391_speedt...a_upc_nowy.html Teoretycznie spełnia moje wymagania, ale wolę się upewnić czy zakup się opłaca (nie potrzebuję niczego wypasionego, ważne żeby net działał stabilnie). No więc warto? Czy może da się kupić coś lepszego do ~150zł? Czy jednak postawić na dwa różne routery? Za nieco ponad 180 zł możesz kupić TD-8840 (modem ADSL) + DIR-300. Taki zestaw zdecydowanie przewyższa możliwości tego speedtouch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbikz Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ok biore model WRT54GL-EU 1.1 z allegro :) Mam jeszcze drugie pytanko, znajoma potrzebuje tez router Wifi do laptopa, net rowniez kablowka chello, ale budzet mniejszy bo max 100-150 zl. Co mozecie polecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho_86 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Za nieco ponad 180 zł możesz kupić TD-8840 (modem ADSL) + DIR-300. Taki zestaw zdecydowanie przewyższa możliwości tego speedtouch.Hmm... Znalazłem w necie kilka opinii, że ten TD-8840 strasznie zamula przy połączeniach p2p. To prawda? Czy jeśli ustawię go w tryb bridge to nie ma to znaczenia? Może jakiś inny modem? Bo DIR-300 jak najbardziej wydaje się dobrym wyborem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 TD-8840 sam w sobie jest bardzo wydajny i bez problemu radzi sobie z setkami połączeń p2p. Problem w tym, że jako ktoś używa samego TD-8840 to nie ma żadnego zarządzania ruchem (QOS) i wtedy faktycznie po zapuszczeniu p2p nic nie chce działać. W twoim przypadku Tp-Link będzie tylko modemem, a zarządzanie ruchem będzie realizowane na DIR-300 (DD-WRT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marathi Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam Potrzebuje router pod neostrade , moge na ten zakup przeznaczyc do 350zl .Co byscie polecili w tej granicy cenowej.Na razie na oku mam oczywiscie linksys wrt54gl + jakis modem adsl na rj45 czy to jest dobre rozwiazanie pod moje syfiaste neo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 bardzo dobre rozwiązanie.jako modem mogę polecić TD-8840 .do wrt54gl polecam wgrać Tomato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho_86 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jednak te 180 zł + koszty wysyłki wydaje mi się troszkę za dużo. Nie da się zejść troszkę z ceny modemu lub routera i dalej mieć coś sensowego? Czy naprawdę warto dołożyć i kupić ten zestaw? A jak nie to ewentualnie lepiej wziąć coś z wbudowanym modemem adsl (a sieć osiedlowa nie będzie na razie dzielona)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Kupilem Dlinka DIR-300... za tą cene wypas. 2 laptopy WiFi + net na kablu i stabilne połączenie. Nie zrywa, szybkość dobra (bezprzewodowo). Za tą cenę nic nowego. Jutro wgram do niego DD-WRT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Witam, jestem totalnie zielony jesli chodzi o dzielenie internetu.. Jakie urządzenia (konkretne modele) powinienem kupić, jesli chce podzielić neostrade 512, na 2 kompy - jeden kablem, drugi najlepiej poprzez wi-fi?? Sprzęt najlepiej tani-uzywany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...