symbianos88krk Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 o tym linksysie mówisz ? : http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=3...p;kw=WRT54GL#p3 Bo to jest jakiś EU ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Ovislink WL-1600GL to w 100% to samo co WRT54GL i kosztuje razem z przesyka 136zl. Dlaczego wiec zastanawiacie sie nad Dir-300 to nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Z tego względu, że oryginalny soft Ovi nie jest najwyższych lotów i trzeba do niego wgrywać "z marszu" Tomato bądź DD, a nie wszyscy tego chcą. Oraz nie, nie jest to "to samo" co WRT54GL, choć istotnie jest bardzo podobny, jednak różni się choćby standardem nadawania. Edytowane 1 Września 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Aha więc soft oryginalny WRT54GL jest wart rozpatrywania ? WRT54GL kupuje się raczej wyłacznie, aby od razu po zakupie zmienić soft. To samo w WL-1600GL. Po to są te routery, skoro produent umieścił otwarty kod źródłowy oprogramowania to nic mądrzejszego jak wgranie alternatywy nie istnieje. Ponadto tak WL-1600GL to to samo co WRT54GL, nie wiem co masz na myśli mówiąc "standard nadawania". Dalej, jeśli mogę mieć tomato, kamikaze, bądź dd-wrt na jednym i drugim tak samo dobrze działające to dlaczego mam kupować coś co kosztuje 70zł drożej ? Reasumując oryginalny soft ovisa jest tak samo badziewny jak linksysa, ergo wybieram więc tańszy sprzęt. Edytowane 1 Września 2009 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Ovislink ma jedną antene a link sys ma dwie ....także o którego chodzi linksysa ? tego UE ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) EU od nie EU różni się tylko ilością kanałów WiFi, co Tobie różnicy nie zrobi. Co do anten, nie bez powodu w N stosuje się 3 anteny dla połączeń wielokanałowych (mimo). Analogicznie co 2 anteny to nie 1 ;) Gdzie można uzyskać G+. Co do oryginalnego softu Linksysa. Mam w domu jednego GL (konkretnie w piwnicy) na oryginalnym i jakoś problemów nie stwarza. Nie był resetowany już prawie rok. Więc jak ktoś się nie bawi w QoS, to bym aż tak nie psioczył. Edytowane 1 Września 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Co nie zmienia faktu, że rozsądniejszym wyborem jest ovis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Potrzebuje router wifi z modemem do neostrady. Sam juz nie wiem na co się zdecydowac nie potrzebuje niewiadomo jakich funkcji bo ma to służyc do podłączenia pc przez skretke i 3 lapki przez wifi. Zastanawiam sie nad linksysem lub tp-link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 a lepszy jest WRT54 GL EU czy bez EU ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) WRT54GL WRT54GL-EU WRT54GL-UK WRT54GL-TM To są wszystko te same routery, czym się więc różnią ? Niczym, no poza zasilaczem (w UK ma inną wtyczkę), EU to wersja 'European" a więc z "ludzką" wtyczką. A co oznacza TM ? Nic, no jedynie to, że kiedyś w niemczech T-Mobile sprzedawał te routery pod swoją marką, z własnym softem o ile dobrze pamiętam. Tylko w tej wersji zmieniony został przez nich bootloader, który uniemożliwiał zmianę oprogramowania na alternatywne, oczywiście do czasu gdy w sieci pojawiły się tutoriale jak zmienić bootloadera za pomocą JTAG i już wersja TM poległa. Pod kątem hardware'u są to wszystko te same urządzenia. Edytowane 2 Września 2009 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Czyli mnie interesuje WRT54GL albo WRT54GL EU i tyle :) Taki więc kupie,mam nadzieje że nie będę żałował , W54G którego miałem ponad rok temu bardzo dobrze wspominam,cud miód i orzeszki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Jednak się mylicie. Nie pamiętam który (EU czy non EU) ma więcej kanałów WiFi (bodaj o 2). Lecz to chyba jedyna różnica i nie odczuwalna dla użytkownika. Więc nie ma to znaczenia. Edytowane 3 Września 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Akurat to jest żadna róznica, można ją obejsć....wgrywając alternatywne orpogramowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek2 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Cześć, chciałbym kupić jakis tani router, na allegro upatrzyłem sobie ten http://allegro.pl/item722154408_tp_link_tl...4ghz_4xlan.html , ale na routerach wogole się nie znam. Do routera będzie podłączony jeden komp przez kabel i laptop przez wi-fi. Jeśli ten router jest kiepski do możecie polecić coś w do 100 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user_out_241 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) Witam, Muszę zakupić router z wbudowanym modemem ADSL, Annex A, wejście RJ-11 oraz radiową kartę sieciową na PCI do drugiego komputera oddalonego o ok. 12 metrów (4 ściany - pustaki). Co byście polecili? Sporządziłem taką oto listę, ale oczywiście nie ograniczam się do wymienionych poniżej modeli routerów i kart! Cena - chciałbym, aby całość zmieściła się lub - gdy naprawdę warto (stadnard "n"?) przekroczyła nieco 300 zł. Routery: Linksys WAG54G2-EE - b/g, WPA2, antena wewn. 2 dBi PENTAGRAM Cerberus P6331-6 - b/g, WPA2, 5 dBi Pentagram Cerberus ADSL/DSL (P 6341) - b/g/n, WPA2, 3 dBi D-Link DSL-2640B - b/g, WEP ASUS WL-AM604G - b/g, WPA Edimax AR-7265WNA - b/g/n, WPA2, 3 dBi Edimax AR-7084gA - b/g, WPA2, 4 dBi Tp-Link TD-W8901G - b/g, WPA2, 5 dBi Tp-Link TD-W8910G - b/g, WPA2, 5 dBi --------------------------------------------------------------------- Karty sieciowe: TP-Link TL-WN551G - b/g, WPA2 Edimax EW-7727In - b/g/n, WPA2 Linksys WMP54G-EU - b/g, 5 dBi TP-Link TL-WN851N - b/g/n, WPA2 --------------------------------------------------------------------- Dziękuję za wszelką pomoc i opinie! edit: Nieaktualne, ale listę zostawię, może się komuś przyda. Edytowane 16 Września 2009 przez Mike L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) witam! potrzebuje dobry i tani router do osiedlowki 16mbit ! net bedzie podlaczony do stacjonarnego po kablu i chce udostepnic max 2mbit przez WiFi na lapka mojej mamy( naszaklasa,rachunki i czasem skype) ktory z routerow wymienionych w FAQ bedzie sie do tego najlepiej nadawal??!! pytam bo akurat w tym temacie jestem calkowicie zielony :D (najlepiej jak nie trzeba bedzie za duzo bawic z nim w ustawianie :D Edytowane 18 Września 2009 przez dr@bollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrowski Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Podobnie mam w domu laptopa łączącego się z netem przez wifi i komputer stacjonarny. Wystarcza mi w zupełności taki router: http://sklep.delta.poznan.pl/punkt-dostepo...c122_p2475.html Większych roblemów nigdy z nim nie miałem, a konfiguracja jest dosyć prosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Witam mam pytanie, czy jak podlacze dysk do routera asusa przez http://allegro.pl/item757372339_adapter_us...a_zasilacz.html to bedzie go widzial ???. Pytam bo sa tam jakies sterowniki a nigdy nie mialem z tym stycznosci. Pozdrawiam ED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) A powiedzcie mi jaka jest różnica między Linksysem WRT54G2 od WRT54GL ? Obudowa? I jeszcze jedno... w PCProjekcie jest właśnie G2 za 180 PLN a 10 złotych tańszy jest WRT120N-EE ma N-kę - co to jest? ...Gubię się w tych oznaczeniach (pewnie nie jeden) Z góry dzięki za odpowiedź, bo akurat jestem na kupnie routerka, i tak się waham jeszcze co do tego Ovislinka... Edytowane 5 Października 2009 przez borsuk_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 W domu mam sieć na 2x WRT54G z DDWRT i całkiem fajnie się sprawują. Ale przez rok akademicki mieszkam w Krakowie i potrzebuję czegoś do podziału Astera. Kasa jest (powiedzmy do 300zł), więc chciałem spróbować czegoś z bajerami: -wifi 802.11n -gigabit ethernet -port usb dla dysków udostępniających pliki po lanie i ewentualnie potrafiących coś ściągać z sieci. W sumie nie musiałbym mieć wszystkiego z tej listy, ale byłoby miło. http://allegro.pl/item759803159_nowy_belki...sb_gigabit.html To mi pierwsze wpadło w oko, głównie ze względu na przystępną cenę. Jakieś opinie o nim/propozycje czegoś lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 tanio i dobrze = http://allegro.pl/item752588090_ap_router_...an_fv_gw24.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.... Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 witam chcę kupić router ale szczerze nie znam się na urządzeniach tego typu. Mam neostradę i nie wiem jaki mam router kupić żebym sobie mógł do tego konsolę podpiąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 przeleciałem topik w tył i jak widzę generalnie to puchy i same pytania ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek23 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Przyłączam się do pytań odnosnie modemów bezprzewodowych z tym ze ja wiem co kupię - Linksysa ale, poradzcie mi który model będzie najlepszy? Czy jakiś z tych starszych i sprawdzonych, czy moze któryś z nowszych modeli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaś1990 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 (edytowane) Witam. Szukam routera do UPC 50 Mb/s . Net będzie dzielony na 5 notebooków(wifi) w obrębie mieszkania 78 m^2. Nie znam się zbytnio na tych rzeczach, ale fajnie by było jakby dynamicznie przydzielał prędkość, nie żeby jedna osoba ściągała a reszta już chodzić po necie nie mogła. Bo z tego co się orientuję to UPC do tej wersji internetu daje chyba router bez wifi i trzeba swój router kupić z wifi żeby mieć bezprzewodowego neta tak? I najlepiej tak do 200zł żeby był :). http://x-kom.pl/index.php?show_prod=46524 takie coś byłoby ok?? Bo chciałbym, żeby był w tej nowej technologii bo w notebookach mamy wszyscy wifi n Edytowane 10 Października 2009 przez karaś1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.I.L.F. Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Witam mam troszke inny problem poszukuje routera do neo ale musze sygnałem miec spory zasięg chcem dac reperatory i potrzebuje na wszystkim WPA najlepiej jedno haslo czy ktos sie tym zajmowal i jakiej firmy sprzetu uzyc najlepiej ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Czy ten sprzęt 3Com 3CRWDR101A-75-ME nada się na Neo 2/6 MBit i 3/4 kompy, z czego jeden non stop torrent/emule? Ma ktoś ten sprzęcik, jak to się sprawdza przy dużym obciążeniu, nie zacina się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Za tę pieniądze lepiej kupić jakiś modem adsl (td-8840) + wrt54gl z tomatem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beavis89 Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 witam :) a ja zastanawiam sie nad wyborem routera co mozecie polecic dobrego w dobrej cenie? lacze 8mb/s w dzien a w nocy 16mb/s z kablowki, potrzebuje radiowo na 2 laptopy rozdzielic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 a ja podepnę się do tematu i zapytam - czy jest jakiś tani 2-4ro portowy switch z QoS'em?? Czy chociażby priorytetowaniem połączeń? Jeżeli tak to jaki i ile kosztuje - fajnie by bylo gdyby byl od razu link do niego w jakims sklepie komputerowym we wrocławiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...