maSTHa212 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Udało mi się jednak upolować dzisiaj router za w miarę normalne pieniądze. I muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. W porównaniu do Asusa WL500, którego miałem do tej pory, ma kilka ciekawych opcji jak chociażby odkręcane antenki dzięki czemu można wymienić je na mocniejsze w razie potrzeby. U mnie jednak okazało się, że 2 znacznie lepiej radzą sobie z pokryciem całego domu niż 3 obecne w Asusie. Jest też znacznie mniejszy. Bardzo estetyczny i intuicyjny panel administracyjny, znacznie lepszy niż asusowski. Konfiguracja modemu 3G ogranicza się dosłownie do wybrania kraju i operatora oraz ustawienie automatycznego łączenia. Restart i wszystko śmiga. Szybkość łączenia taka sama jak w Asusie, kilkanaście sekund i jesteśmy online. Zobaczymy jak będzie ze stabilnością, ale na razie wszystko śmiga jak ta lala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dewastator Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Witam, potrzebuje porady odnośnie routera. Obecnie posiadam WRT54g i sprawował się dzielnie, ale że apetyt rośnie w miarę jedzenia nadeszła pora by go zmienić. Szukam sprzętu który będzie działał równie dobrze jak mój stary, ale mam nowe wymagania - mianowicie potrzebna mi możliwość wymiany anteny, instalacji alternatywnego oprogramowania oraz co ważniejsze musi on posiadać printserver. Zaznaczę iż sprzęt asusa i dlinka nie wchodzi w gre - znajdzie się coś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 TL-MR3220 - po zmianie softu, będzie możliwość podpięcia drukarki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Witam, Gdzie znajdę informację step by step jak wgrać alternatywne oprogramowanie do tp link MR3420 tak, aby było możliwe podpięcie do niego drukarki na usb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Tu masz najważniejsze informacje o wgrywaniu softu -> FAQ o OpenWrt (dla początkujących) (Strona 1) - OpenWrt - eko.one.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Pytanie, czy po wgraniu tego softa skanowanie przez wifi na szansę działać? Mam urządzenie wielofunkcyjne Canon MG5150 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Szansa jest zawsze ;) ale niestety nie... Musiałbyś sobie dokompilować, albo poszukać już gotowego obrazu z USBIP - jest to połączenie serwer-klient - coś jak sieciowy hub USB. Minusem takiego rozwiązania jest to, że tylko jedna osoba może być jednocześnie "połączona" z danym urządzeniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 (edytowane) A jeszcze jedno, czy w tym openwrt da się ustawić szyfrowanie wifi na TKIP? Mam w domu laptopa i komórkę, które na szyfrowaniu aes bardzo często się rozłączają. Znalazłem opis jak wgrać printserver: http://openwrt.pl/doku.php/usb:printserver Ale jest on napisany dla ludzi mających jakieś pojęcie w temacie, a ja mam zerowe. Czy jest jakiś poradnik step by step, typu: 1. pobierz ten plik 2. otwórz ten i ten program 3. wpisz takie i takie polecenie Prawdę mówiąc ten openwrt nie jest mi do szczęścia potrzebny poza obsługą drukarki przez router. update: Drukarka drukuje z routera:) Sprawa jest taka, że tego szyfrowania nie wiem jak zmienić. Obawiam się, że Dell i x8 znów będą się rozłączać z tego powodu. Edytowane 29 Października 2011 przez piotreek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 Wszystkie opcje ustawia się w pliku-> /etc/config/wireless... Fajnie opisane masz to tutaj -> http://openwrt.pl/doku.php/uzytkowanie:konfiguracja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 Dzięki, Na forum openwrt mi pomogli. Aktualnie jeszcze testuję, ale chyba jest już wszystko jak być powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2011 Jaki router w okolicy 120zł najlepiej kupić? TP-LINK MR3420 to najlepsza opcja? A może coś z większą ilością pamięci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Nic lepszego w tej kwocie nie będzie, później już tylko TP-Link WR1043ND - lecz i drożej... Ale zawsze masz extroot'a - ceny penów są śmieszne... Chyba, że jesteś bardzo zdesperowany ;) to wpisz sobie w google'a - "flash modification TL-MR3420" i jak masz zdolności manualne to możesz się pobawić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Pytanie, jaki router kupić do 100-150 zł, pod Netię 20mb? Aktualnie mam Pentagrama Cerberusa P6331-42, ale od jakiegoś czasu traci synchronizację z ADSL, nawet kilka razy dziennie, zazwyczaj bez kilkukrotnego restartu się nie obędzie, inaczej nie złapie synchronizacji... Tylko to, co polecone zostało koledze wyżej, czy coś jeszcze będzie? Pytam, żeby mieć w razie czegoś jakąś alternatywę, gdyby tego w sklepie akurat nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 To wyżej nie ma modemu ADSL... Pokaz parametry linii z opcji Pentagrama... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Parametry linii Cena za router im mniejsza tym lepsza, dodam, że nie zależy mi na przesyle w standardzie n, i tak nie przerzucam dużych plików po sieci. Edytowane 18 Listopada 2011 przez Micky92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tan24 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Witam, zamierzam kupić jakiś konkretny router, zastanawiałem się np. nad asus wl-500g premium, ale coś drogo kosztuje 260 zł. Bardzo podoba mi się ta opcja download master, że można pliki na routerze ściągać, czy jest jakaś dobra alternatywa dla tego routera, mam internet od netii 6mbit i sieć na 10 kompów + 2xwifi. Obecnie mam router tp-link w8901g(v2) ale coś kiepski jest. Edytowane 19 Listopada 2011 przez tan24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 netia nie jest czasem adsl? do asusa bedziesz potrzebowal dodatkowo modem; zeby miec dobry router, trzeba zaplacic ;p ale w takiej sytuacji mozna zastanowic sie nad modem + wnr3500l , lepszy standard, na tomato sporo opcji. inaczej, przemysl dgn2200. niestety z modemem wychodzi drozej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Parametry linii Cena za router im mniejsza tym lepsza, dodam, że nie zależy mi na przesyle w standardzie n, i tak nie przerzucam dużych plików po sieci. Parametry masz mniej więcej w normie... Chcesz osobny modem + router, czy wszystko w jednym pudełku ? Witam, zamierzam kupić jakiś konkretny router, zastanawiałem się np. nad asus wl-500g premium, ale coś drogo kosztuje 260 zł. Bardzo podoba mi się ta opcja download master, że można pliki na routerze ściągać, czy jest jakaś dobra alternatywa dla tego routera, mam internet od netii 6mbit i sieć na 10 kompów + 2xwifi. Obecnie mam router tp-link w8901g(v2) ale coś kiepski jest. Kiepski pod jakim względem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamq89 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 Witam. Chciałem spytać jaki router byłby dla mnie dobry: - internet 45mb (inotel) - na zasięgu mi nie zależy (do 10m przez jedną ścianę wystarczy) - stabilny sygnał (bez dużych wahań prędkości internetu przez wifi) - podstawowe funkcje QOS (chce mieć możliwość po równo rozdzielić łącze, lub każdemu z osobna przydzielić inną część łącza, na 3 laptopy) - cena ok 100zł (max 130-140 jeśli będzie to wymagane np. do osiągania maksymalnej prędkości internetu). Jeśli żaden router w tej cenie nie będzie w stanie wyciągnąć 45mb przez wifi to proszę o podpowiedź ile musiałbym wydać na router który sobie poradzi, ewentualnie jakiś router który wyciągnie chociaż 30mb... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Parametry masz mniej więcej w normie... Chcesz osobny modem + router, czy wszystko w jednym pudełku ? Wszystko w jednym. Sprawę jednak rozwiązałem po przegrzebaniu kawałka internetu, kupiłem TP-Linka TD-W8950ND na chipie Broadcoma, póki co działa dobrze, nie rozłącza jak Pentagram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam. Potrzebuje w sumie AP. Obecnie mam router Netgear DGN2000. Fajnie łapie synchro po wgraniu modyfikowanego softu,ale do rzeczy. W drugim pokoju mam Nkę ,TV, XBOX360. Wszystko to nie posiada WIFI. Zostaje kabel, którego niechcę kłaść po pokoju. Wygodniejszą formą byłoby udostępnienie netu przez WIFI do AP stojącego przy TV,Nka,XBOX i z AP podłączenie kablem. Słabo orietnuje się w sieciach, więc jakie urządzenie dobrze by się sprawowało? Konfiguracja to druga para kaloszy, ale to dopiero po wyborze APka. Co polecicie? Po wstępnym przegladaniu forum to nie musi miec opcji repeater czy coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 zalozmy ze router A to ten co masz, dokupujesz router B, zalaczasz go jako repeater (WDS) i laczysz router B z A << smigaka >>. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dobra ale jaki model ? Patrzyłem na AP np. TP-LINK TL-WA701ND punkt dost. N-150Mb/s lub TP-LINK TL-WA801ND punkt dost. N-300Mb/s ale zobaczyłem że ma tylko 1xLAN, a potrzebuje 3 min., więc pewnie w rasowym AP, czegoś takiego nie znajdę. Nie wiem czy normalny router może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam! Potrzebuję router do Neostrady 6mbit (w przyszłości może 20mbit). Z routera net będzie udostępniany kablem do xboxa, kablem do kompa i WiFi do laptopa. Najlepiej jakby był jak najtańszy. Na zasięgu mi nie zależy, starczy 10-15 metrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 Czy router WR-340 z TP Link może spełniać z powodzeniem rolę AC tak jak WA-500 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Kaeres, WR340 nie może pracować w trybie klient. Z tańszych rozwiązań to chyba TL-WR543G Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fructo Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Szukam zamiennika D-Linka DIR-300. Zaliczył sporo upadków przy przeprowadzce i szwankuje - często zrywa mi połączenie po wi-fi, zawiesza się. Ma być jak najtaniej, rozdzielać będzie sygnał na 2 komputery - jeden po kablu, drugi po wi-fi do sąsiedniego pokoju. Miło by było gdyby miał mocniejszy sygnał niż DIR-300, bo w sąsiednim pokoju mam ledwo dostateczną siłę sygnału. Chyba, że TP-Link TL-WN350GD tak słabo łapie... Cena - jak najtaniej. :) Edytowane 3 Grudnia 2011 przez fructo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawi77 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Witam Potrzebuje pomocy w wyborze routera do 150zł (Internet neo 2mb). Z jak najmocniejszym zasięgiem przez co pewnie możliwością wgrania nieoficjalnego softu (np. amerykańskiego wiem co się z tym wiąże). Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Hej, zastanawiam się nad wymianą routera WR340G na coś nowszego i dowiedziałem się że są routery które można używać do ściągania torrentów (do pendrive). Moje pytanie, czy takie urządzenia są tylko do ściągania przez torrent, czy możliwe są jakieś inne źródła (np. rapidshare, filesonic itp.) i czy jest szansa na dostanie czegoś takiego do 200zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 TPLINK WR-1043N, trzeba jednak wgrać OpenWRT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...