Skocz do zawartości
PartyBOY

Jaki Router Kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Podbijam moje pytanie:

Poszukuję rutera na światłowód i  5 switchy (RJ po 8gniazd każdy), aby podzielić neta na 5 switche, a z nich następnie na 40 użytkowników. Dociągaja nam światłowód i chcemy zwiększyć prędkość neta w calym budynku. Jednak nie mamy tyle kasy by switche też były światłowodowe, więc do głównego rutera światłowód, a dalej RJ45.  Fajnie, gdyby główny ruter zapamiętywał jakie strony były przez kogoś przeglądane w ostatnim czasie.
A może zamiast switchy jakieś mosty wi-fi? Co polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie żadnego urządzenia klienckiego ? sieci światłowodowej się raczej w domach nie kładzie - bo nie ma to zwyczajnie sensu - o ile nie potrzeba przepustowości ponad 10Gbit. Takie rozwiązania są dla serwerowni - a i tam nie zawsze się na nie decydują.

Dostaniecie tylko włosek wdmuchnięty w rurkę ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
mam taką sprawę mieszkam w kamienicy w mieszkaniu 78 metrów internet mam w INEA kablówka zmieniłem na 50mb router mam d link dir 300 podłączony do modemu cicso tego modelu bez wifi, w drugim pokoju mam laptopa i ps3 mam w drugim pokoju, jak sprawdzałem na speed testach to wychodzi max 20mb, jaki router zakupic do 200zł aby zwiększyc przepustowość łącza zeby wycisnąć te 50 mm, oraz żeby kolega w tej samej kamienicy mieszkający pode mną z tym samym rozkładem mieszkania miał lepszy zasięg tez w tym drugim pokoju gdzie ja mam laptopa i ps3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.11.2013 o 20:40, jimasek napisał(a):

A GPON to nie światłowód? Ostatnio coraz bardziej popularne medium w domach/mieszkaniach prywatnych.

Trzeba mieć nie po kolei w głowie żeby po mieszkaniu kłaść sieć optyczną... skrętka jest tańsza, prostsza w instalacji i użytkowaniu, a efekt końcowy jest taki sam.

Tylko @OtwarteOkno - ja bym nie robił 5 switchy po 8 osób (do czego byś i tak potrzebował urządzeń 16-portowych), tylko kupił jeden 48-portowy switch. Prościej i nie będziesz miał wąskich gardeł. Wpinasz to w router, który dostaniesz od dostawcy i "włala".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.11.2013 o 14:59, alik90 napisał(a):

ogólnie jakos do tp linka nie jestem przekonany ale wszyscy go proponują wiec nie wiem co zrobic : ]

Kupić ? 

Powiedz czemu nie jesteś przekonany ? Martwisz się o przepustowość, QoS, czy da się łatwo przekierowywać porty, chcesz korzystać ze zdemilitaryzowanej strefy ? Powiedz, to może rozpoczniemy dyskusję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Trzeba mieć nie po kolei w głowie żeby po mieszkaniu kłaść sieć optyczną... skrętka jest tańsza, prostsza w instalacji i użytkowaniu, a efekt końcowy jest taki sam.

Wiem bo widzę że w nowym budownictwie stosuje się takie rozwiązania (doprowadzenie światłowodu do mieszkania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.11.2013 o 21:55, jimasek napisał(a):

Wiem bo widzę że w nowym budownictwie stosuje się takie rozwiązania (doprowadzenie światłowodu do mieszkania)

sieć "do mieszkania" a sieć "w mieszkaniu" to zupełnie inna para kaloszy. Dołączona grafika

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie martwie sie o dodatkowe funkcje martwie się jedynie o przepustowość tak jak mówisz no i o zasięg dla kolegi bo wiem ze ja bede miał wszystko ok w domu nawet w tym drugim pokoju ale chciałbym jeszcze zeby on miał chociaż pół z tego bo tez bedzie miał konsole podłączoną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.11.2013 o 11:48, alik90 napisał(a):

nie martwie sie o dodatkowe funkcje martwie się jedynie o przepustowość tak jak mówisz no i o zasięg dla kolegi bo wiem ze ja bede miał wszystko ok w domu nawet w tym drugim pokoju ale chciałbym jeszcze zeby on miał chociaż pół z tego bo tez bedzie miał konsole podłączoną

WRT841ND

Po kablu : 

Dołączona grafika

Router w drewnianej szafie, siła sygnału na LOW (dostępne 3), drzwi (drewno pełne) do pokoju zamknięte, ściana z podwójnego kartongipsu oklejona z jednej strony kamieniem, w linii prostej od routera do laptopa odległość około 7m : 

Dołączona grafika

Na co dzień pracują przyjemniej 3 urządzenia po WiFi i 2 po kablu. Zdarza się, że urządzeń po wifi jest 6-7 i daje radę. Model polecany przez Aragorna, jest lepszy, bo można wgrać custom firmware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz częściej mam problem z modemem od NEO więc chcę kupić Router, który go zastąpi. Net 10MB i raczej szybko więcej nie będzie.

Dużych wymagań nie mam. PC, PS3, 1-2 urządzenia po Wi-Fi. Wszystko w 1 pokoju.

Dobrze by było gdyby był koloru czarnego.

Raczej nie chciałbym przekraczać 120-150zł.

Jakieś propozycje?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.11.2013 o 16:33, andrew777 napisał(a):

Coraz częściej mam problem z modemem od NEO więc chcę kupić Router, który go zastąpi. Net 10MB i raczej szybko więcej nie będzie.

Dużych wymagań nie mam. PC, PS3, 1-2 urządzenia po Wi-Fi. Wszystko w 1 pokoju.

Dobrze by było gdyby był koloru czarnego.

Raczej nie chciałbym przekraczać 120-150zł.

Jakieś propozycje?

Ale do modemu NEO wchodzi RJ11, tak ? Ogólnie weź coś od TPLinka albo Asusa, wszystko w tym przedziale cenowym powinno spełnić Twoje wymagania. 

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.11.2013 o 22:04, alik90 napisał(a):

bardzo dziekuje za pomoc lecz mam jeszcze jedno pytanie jaki router moze byc w zamian za tp linka ponieważ troszke nie jestem przekonany co do tej firmy,....

Ja swoją odpowiedź uargumentowałem, teraz wypadałoby ,abyś Ty napisał, co Ci w tplinku nie pasuje ? Koledzy coś powiedzieli ? Tzn. ogólnie, skąd masz takie przekonanie ? Może równie dobrze zapytaj się tego samego źródła o router ? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tp link mam takie przekonanie ponieważ kolezanka parcuje w saturnie i co chwile ma zwroty ich wiec stąd moje przekoanie chociaż nie moge tego powiedziec z własnego doswiadczenia... bardziej mnie przekonuje asus z nowych firm a ze starych to d link tym bardziej ze mam z 10 lat d linka dir 300 i nie moge na niego narzekać lecz teraz przyszła zmiana łącza no i jego czas juz minął.... dlatego prosiłbym o jakies alternatywy do podanego modelu tp linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Ci zależy na zasięgu, to warto wziąć coś z odczepianymi antenami, które w razie problemu wymienisz na większe, albo przerobisz na kierunkowe. 

Asus RT-N66U wydaje się sensowny. Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... wsyzstko ok tylko troszke ponad moj budzet... max 200 złotych Panowie ; )

jeżeli nic mi nie pozostanie no to juz kupie tego tp linka no bo nie wiem czy jest cos faktycznie w tej cenie i funkcjonalnością mi przede wzsystkm zalezy na tej przepustowości WiFi czyli 50mb no i zasięgu 78 m mieszkania i koledze piętro niżej z takim samym rozkładem mieszkania... to tyle.. żadne jakies super funkcje ani dodatkowe oprogramowania mnie nie interesują... szybka konfiguracja i stabilność pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij jeszcze na ofertę Netgeara, tylko tu nie wiem jak będzie z zasięgiem, bo on IIRC z mocnych anten znany nie jest.

Ja bym jednak nie kombinował, tylko wziął sprawdzone i niedrogie, czyli owego TP-Linka 1043ND, ew. któregoś z jego następców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt jest taki, że chińskie (tplink) jest najtańsze i w takiej cenie dostaniesz najmocniejsze anteny.

Chociaż pomysł ze współdzieleniem internetu piętro niżej w bloku jest słaby. Może lepiej zainwestować w AP i puścić po kablu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi