Skocz do zawartości
Gość

BX ---> KT133A warto??? a może jeszcze lepiej:)

Rekomendowane odpowiedzi

Yo

Mam następujące pytanko czy warto zamieniać Asusa P3B-f (BX) i celka 600 na jakąś KT133A i Durona 600 dopłacając przy tym ok. 100zł, jeżeli tak to jaką kt133a polecacie, odrazu mówię zę ECS nie wchodzi w grę tylko porządne płyty: asus abit gigabyte msi itp.

P.S. Wiem że trochę lamowatę pytanko ale nigdy jeszcze nie miałem kompa na amd więc nie chce kupić jakiegoś syfa a więc proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jeżeli tak to jaką kt133a polecacie, ...

ASUS A7V133 rev 1.05. (ta kropeczka na koncu wazna)

na tej plycie bez problemu smigaja Durony z jadrem Morgan (od 1000 w gore) i Athlony z jadrem Palomino (czyli "stare" XP 0.18u)

w zwiazku z tym ja na Twoim mijescu od razu rozwazalbym kupono tej plyty np z Duronem 1200 albo ze "starym" XP np 1700 - nie sa drogie

zanim bys ewentualnie wrzucal te procki na nowych jaderkach to popros sprzedajacego o wgranie najnowszego BIOSu :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jeżeli tak to jaką kt133a polecacie, ...

ASUS A7V133 rev 1.05. (ta kropeczka na koncu wazna)

na tej plycie bez problemu smigaja Durony z jadrem Morgan (od 1000 w gore) i Athlony z jadrem Palomino (czyli "stare" XP 0.18u)

w zwiazku z tym ja na Twoim mijescu od razu rozwazalbym kupono tej plyty np z Duronem 1200 albo ze "starym" XP np 1700 - nie sa drogie

zanim bys ewentualnie wrzucal te procki na nowych jaderkach to popros sprzedajacego o wgranie najnowszego BIOSu :!:

Czy na tej płycie będę mógł wrzucić Durona 1.3 ghz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soltek 75KAV- super stabilna, żadnych zwiechów, wydajna. Obsługuje T-bready do 2600+ chyba... mankamencik taki, że żeby uzyskać FSB powyżej 145 musisz chyba zmienić chłodzenie NB, bo na tym soltekowym cienko.

Jest to chyba jedna z najlepszych płyt na KT133A, IMHO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soltek 75KAV- super stabilna, żadnych zwiechów, wydajna. Obsługuje T-bready do 2600+ chyba... mankamencik taki, że żeby uzyskać FSB powyżej 145 musisz chyba zmienić chłodzenie NB, bo na tym soltekowym cienko.

Jest to chyba jedna z najlepszych płyt na KT133A, IMHO

nie najlepsza ,ale druga po Abit kt7a i Epox na kt133a (te dwie rownowaznie pierwsze miejsca)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo

Mam następujące pytanko czy warto zamieniać Asusa P3B-f (BX) i celka 600 na jakąś KT133A i Durona 600 dopłacając przy tym ok. 100zł, jeżeli tak to jaką kt133a polecacie, odrazu mówię zę ECS nie wchodzi w grę tylko porządne płyty: asus abit gigabyte msi itp. 

Jeśli nie zamierzasz później wymienić durona na coś szybszego to _nie warto_ ! W zasadzie 100zł w plecy. Sprawdź czy na tej płycie można odpalić celerona tualatin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo

Jeśli nie zamierzasz później wymienić durona na coś szybszego to _nie warto_ ! W zasadzie 100zł w plecy. Sprawdź czy na tej płycie można odpalić celerona tualatin.

do tualatina to trzeba by przejsciowke poprzerabiac

polookaj na allegro i zobacz co po ile mozna sprzedac i kupic

ale mysle ze w 100 doplaty sie zamkniesz z jakas dosyc dobra plytka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie warto chociazby z samym durkiem 600,dzieki odblokowaniu mnoznika sobie zapuscisz wysokie FSB w granicach 150 do tego 600tki sie dobrze krecily (moj na 1050) a z takim @FSB/CPU roznica bedzie jush znaczna.

ps.Dopiero zauwazylem ze tego celerka tesh masz wyjatkowo sprawnego :), roznica nie bedzie straszna ale jednak bedzie,BX stary chipset est, na KT133A uzyskasz spora wieksza przepustowosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stalem przed troche innym wyborem, chcialem zmodernizowac kompa jak najmnijszymi kosztami... zeby jakos smigal, no i wybralem kt133a dokladnie abita KT7A (1.2), wczesniej mial go suchyy i chodzily nawet T-bredy bez problemu, oczywiscie z najnowszym biosem, do tego anrazie zakupie durona 650, a w miate przyplywu gotowki kupie cos XP, i mysle ze mi to wystarczy, no a jak bedzie wiekszy przyplyw to odrazu all zlom sprzedam i kupie kompa... takie jest moje zalozenie.. ;)

w twoim przypadku tez bedzie dobrze przerzucic sie na AMD... socket A jest bardzo przyszlosciowe, i rowniez doradzam abita KT7A ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem oplaca sie i to nawet bardzo najlepiej wez asusa a7v133 rev. 1.05. wrzucisz nawet antka 2000+ durak tez spoko pojdzie mialem swego czasu ta plytke i uwazam iz byla jedna z lepszych mobos asusa i nie tylko

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamienic warto, ceny duronow sa aktualnie smieszne a i XP sa na interesujacym poziomie :D

odrazu mówię zę ECS nie wchodzi w grę tylko porządne płyty: asus abit gigabyte msi itp. 

dobrze myslisz :D

ja mam to co w podpisie i jestem zadowolony ale jak trafisz w dobrej cenie Abit kt7a to bierz i nie zastanawiaj sie nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo

sprawa ma się następująco rozmawiałem ostatnio z ojcem na temat tej wymiany z intela na amd a stary nagle wyskoczył mi z teksetem czy by się go jeszcze bardziej nie dało ulebszyć :o :lol: no ja oczywiście odpowiadam czemu nie a więc powedział że dożuci z te 300zł ja mam swoje 100zł oszczędności, sprzedam asusa proca i ramy za ok 200zł co daje 600zł a więc za tę kasę postanowiłęm sobie złożyć taki sprzęt:

mobo - GA-7VA 380zł

pamięci - DDR 256MB PC-333 170zł (chyba szajsungi)

procek - Duron 1,3ghz 60zł (tymczasowo)

Jakieś sugestie co byście ewentualnie zmienili dodali???

P.S. Ceny z komputronika i tam najprawdopodobniej dokaonam zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto jezeli wezmiesz plyte asus ,Abit kt7a ,soltek kav 

zadnych msi i gigabyte

no i tego durona podkrecisz >900MHz

idac ze w zyciu nie pracowales na MSI czy Gigabycie, a Abita znasz z dawnych czasow i chipsetu BX oczywiscie, bo gdybys choc troche sie orientowal to:

1) abit na kt133a byla uwazana za najgorsza plyte pod AMD

2) Gigabyte to calkiem dobre i tanie plyty

3) Asus nie ma wbudowanego dzwieku pozatym pierwsza klasa

4) jak wyzej ale juz z dzwiekiem i troche taniej - jedyny minus to ze mniejszy zakres regulacji napiecia niz w Asusuie, ale dla zwyklego smiertelnika w sam raz. Sam mam MSI KT133a K7TPro2A v5 chula mi na tym nie odblokowany Duron Morgan 1000 @ 1150 - sprzet jest zajebiscie stabilny.

wynianba jest oplacalna bo:

1) za nie duze pieniadze wstawisz do tej plyty jeszcze nowe 1700Xp a do mojej MSI nawet 2600XP (sprawdz na stronie MSI jak nie wierzysz)

2) Duron 600 to podobna wydajnosc jak P3 ale ciagle daje mozliwosc rozbudowy do szybdszego systemu - czyli patrz punkt 1 :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto jezeli wezmiesz plyte asus ,Abit kt7a ,soltek kav 

zadnych msi i gigabyte

no i tego durona podkrecisz >900MHz

idac ze w zyciu nie pracowales na MSI czy Gigabycie, a Abita znasz z dawnych czasow i chipsetu BX oczywiscie, bo gdybys choc troche sie orientowal to:

2) Gigabyte to calkiem dobre i tanie plyty

3) Asus nie ma wbudowanego dzwieku pozatym pierwsza klasa

4) jak wyzej ale juz z dzwiekiem i troche taniej - jedyny minus to ze mniejszy zakres regulacji napiecia niz w Asusuie, ale dla zwyklego smiertelnika w sam raz. Sam mam MSI KT133a K7TPro2A v5 chula mi na tym nie odblokowany Duron Morgan 1000 @ 1150 - sprzet jest zajebiscie stabilny.

wynianba jest oplacalna bo:

1) za nie duze pieniadze wstawisz do tej plyty jeszcze nowe 1700Xp a do mojej MSI nawet 2600XP (sprawdz na stronie MSI jak nie wierzysz)

2) Duron 600 to podobna wydajnosc jak P3 ale ciagle daje mozliwosc rozbudowy do szybdszego systemu - czyli patrz punkt 1 :)

pozdro

widac ze w zyciu nie miales Abita kt7a

ja mialem do czynienia ze wszystkimi plytami jakie wymienilem oprucz asusa

tak sie sklada ze GB i msi k7t to kaszany w stosunku do chodzby solteka KAV ,na Abicie kt7a (i moim kt7) ,solteku KAV i epoxie na kt133a mozna zapuscic XP 0,13 ,a msi i gb maja problemy z niektorymi palomino

wiec prosze cie bardzo nie porownuj tych producentow do Abita,czy Epoxa (asusa nie znam ,a soltekowi tylko kav sie tak udala)

a Abita znasz z dawnych czasow i chipsetu BX oczywiscie, bo gdybys choc troche sie orientowal to:

podpis ,podpis!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten GB nie ma zmiany mnoznika

eeee jeżeli to prawda co mówisz to baaaaaardzo nie dobrze bo ogulnie rzecz biorąc płyta jest naprawdę dobra. A może nowy bios udostępnia mnożnik???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma zmiany

dopiero ten z X ma

ale plyta fajnie wyglada ,bo czy taka fajna to nie wiem ,soltek DRV5 lepszy (wiecej funkcji o/c -mnoznik,fsb co 1MHz ,vcore do 1,85v,dimm voltage 2,7v ,agp voltege 1,8v)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo

sprawa ma się następująco rozmawiałem ostatnio z ojcem na temat tej wymiany z intela na amd a stary nagle wyskoczył mi z teksetem czy by się go jeszcze bardziej nie dało ulebszyć :o  :lol: no ja oczywiście odpowiadam czemu nie a więc powedział że dożuci z te 300zł ja mam swoje 100zł oszczędności, sprzedam asusa proca i ramy za ok 200zł co daje 600zł a więc za tę kasę postanowiłęm sobie złożyć taki sprzęt:

mobo - GA-7VA 380zł

pamięci -  DDR 256MB PC-333 170zł (chyba szajsungi)

procek - Duron 1,3ghz 60zł (tymczasowo)

Jakieś sugestie co byście ewentualnie zmienili dodali???

P.S. Ceny z komputronika i tam najprawdopodobniej dokaonam zakupu.

eeeee, zalatw mi teo durnia za tyle ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...