Skocz do zawartości
paczka01

Cmpsu-520hxeu Vs. Cmpsu-550vxeu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nurtuje mnie pytanie, jakie wentylatory siedzą w tych zasilaczach? według zenfist.pl (pozdrawiam) siedzą te same, jednak na moje ucho wcale CMPSU-550VXEU nie jest cichy (kulkowe łożysko jest dobrze slyszalne) CMPSU-520HXEU nie miałem okazji słyszeć, czym więc się róznia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nurtuje mnie pytanie, jakie wentylatory siedzą w tych zasilaczach? według zenfist.pl (pozdrawiam) siedzą te same, jednak na moje ucho wcale CMPSU-550VXEU nie jest cichy (kulkowe łożysko jest dobrze slyszalne) CMPSU-520HXEU nie miałem okazji słyszeć, czym więc się róznia?

520w tez ma kulkowe.

ja je słyszę dopiero ok 10-20cm od zasilacza (w 450W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest różnica w wentylach. Tzn. wszystkie są kulkowe natomiast są różnice w rpm. Polecam poczytac silentpcreview.

520w jest najdroższy poniewaz jest to najlepsza (najmocniejsza) kontrukcja. Główną zaletą jak dla mnie 520w są odpinane kable.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlaśnie VX i HX różnią się 'kablami'... I na pewno mają inne regulatory obrotów, ale regulują nimi w dośc podobny sposób. Bynajmniej nie w tym rzecz. Jeśli ktoś ma na prawdę dobry słuch i możliwości ( mieszka na odludziu ) to jest w stanie uslyszeć dużo więcej... Trekotanie tych went w Corsairach dla niektórych może byc na prawde dokuczliwe. Ale inne zasilacze też są z wentylatorami na kulkach, albo zazwyczaj ich wentylatory pracują z wyższymi obrotami.

Jak dla mnie układ regulacji RPM jest bardzo dobry, ale po prostu zawodzi ten sam wentylator bo to jego łozysko jest takie ble... Trzeba by było fanswapa zrobić, ale wtedy zrywamy plombę i koniec gwary. I nawet jeśli ktoś by się o to pokusił, to uważam, że lepiej sprzedać Corsaira i kupic Chiefteca turbo 750 i w nim zrobić swapa ( 140mm ) z regulacją poza zasilaczem. ( tam tez jest plomba i też skończy się przez to gwara, ale zasilacz sporo mocniejszy ( nie chodzi tylko o same waty i myśl więcej=lepiej... ) i kilka innych rzeczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam nie wyobrażam sobie jego pracy na codzień przy wyższych obrotach. Myślę, że producenci muszą zacząć zaopatrzać się w wentylatory lepszej jakości, przynajmniej do takich zasilaczy walczących o tytuły najcichszych wśrod konkurencji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam nie wyobrażam sobie jego pracy na codzień przy wyższych obrotach. Myślę, że producenci muszą zacząć zaopatrzać się w wentylatory lepszej jakości, przynajmniej do takich zasilaczy walczących o tytuły najcichszych wśrod konkurencji...

O ktorych konkretnie zasilkach mowisz? Bo jesli chodzi o cisze Corsairom nic zarzucic nie mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No o HX520, ale w zasadzie nie ma różnicy skoro wszystkie wentylatory są takie same i wszystkie tak samo trekoczą, także ja mam im to do zarzucenia! Ale w zasadzie już to wyżej pisałm, także aby na pewno czytałeś :wink:

W swoim zadnego terkotania nie uswiadczylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

520 HX jest produkowany przez Seasonica a 550VX przez Enchance :) taka różnica :wink: Warto też wiedzieć, że seria TX to też Enchance.

...że 520 HX jest robiony przez SeaSonic to się zgodzę ale model 550 VX oraz seria TX zostały wyprodukowane przez CWT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto też wiedzieć, że seria TX to też Enchance.

Jesteś pewien? :wink:

Dołączona grafika

EDIT: linki do testów:

http://www.jonnyguru.com/review_details.ph...&page_num=1

http://enthusiast.hardocp.com/article.html...W50aHVzaWFzdA==

Edytowane przez djsaint

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to ENHANCE. I wytłumacz, jak to jest, że jeden producent podpisuje się na PCB a drugi to produkuje?

Pytanie dlaczego Corsair zamawia jedne modele u Seasonica a drugie u Enhance, należałoby raczej zadać Seasonicowi. Nie mnie ;)

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie dlaczego Corsair zamawia jedne modele u Seasonica a drugie u Enhance, należałoby raczej zadać Seasonicowi. Nie mnie ;)

Jarek_135 miał raczej na myśli kwestię autografu firmy CWT na PCB w modelu TX750 (obrazek, który zamieściłem w poprzednim poście), skoro twierdzisz że m.in TX jest produkowany przez Enhance. We wszystkich testach tego zasilacza jakie czytałem było jasno powiedziane, że to robota CWT. :wink: Edytowane przez djsaint

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie raczej, a na pewno. :wink: Zenfist prawdopodobnie nie ma wglądu na Twoją fotkę, bo musiałby odwiedzić stronę, na której była zamieszczona i wtedy by ją zobaczył, dlatego IMO linki sa lepsze, dlatego zawsze najlepiej źródło podawać też... Poza tym gdyby Zenfist czytał to co tutaj pisali ludzie, to by wiedział bardzo dobrze, że chodziło nie o SS tylko o CWT a On wyskoczył z Enhance i dlatego ta dyskusja.

Zenfist, skąd Ci się Enhance wziło w tych Corsairach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały czas na podsumowanie, z tego co tu przeczytałem jest tak:

450W, 520W, 620W - Seasonic

550W, 650W, 750W - CWT

@Jarek_135: już zedytowałem niefortunnego Enhanca i rzeczywiście znalazłem fotencje które to potwierdziły

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, czy w takim razie zasilacz z CWT jest gorszy?

Nie rozumiem czemu do zasilacza wartego załóżmy 300 zł producent skąpi porządnego wentyla za 20 zł, kiedy to właśnie najczęściej wgląd na ten element decyduje o zakupie lub nie danego zasilacza... absurd.

Nie rozumiem tej polityki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że je CWT produkuje jest jaknajbardziej na + i to duzy.

Ja też nie rozumiem tego, tym bardziej patrząc na bardzo duże starania nad bardzo dobrymi regulatorami, które bardzo dobrze dzialają, ale cały efekt psuje taki końcowy wentylator. Mogliby chociaż zrezygnować z plomby B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi