Skocz do zawartości
SeloD

Neony. Jak Podlaczyc? Prosze O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje sobie zapodac neonki do obudowy na przedni panel. Mam obudowe CM Centurion C5 i chce ja powoli zaczac modyfikowac.. Narazie delikatnie poniewaz wydeje mi sie ze sama w sobie jest fajna:) Dobra do tematu. Neonki chcialbym kupic w tym stylu jak na tej aukcji:

Neonki

Chodzi o to ze miejsce wewnatrz przedniego panelu jest prostokatem o wymiarach 17x14 cm a najkrotszy dostepny neonek ma 20:/ i tu pytanie czy mozna ten neon ze tak powiem wygiac w ten sposob?

post-127820-1193069009_thumb.jpg

Efekt da ladny bo pianka przeciwkurzowa rozprasza swiatlo ( sprawdzalem na lampce:P ) A moze lepiej przymocowac dwa po bokach?? Od gory i dolu raczej odpada bo na gorze jest DVD i nie stanowi integralnej czesci z panelem czolowym.

2 sprawa..jak byscie go podlaczali?? Mysle ze bezposrednio do plyty glownej przez 3 pin to za duze ryzyko. Myslalem zeby podlaczyc poprzez 3pin damski 12V do przejciowki z molex 4pin na 4x3pin . jak na fotce.

post-127820-1193069803_thumb.jpg

Moglbym wtedy podlaczyc 2 12 V-owe neonki?? pozdro i dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazywajmy rzeczy po imieniu... to są diody w rurkach nylonowych a nie żadne neony :)

Czemu nas pytasz jak będzie ładniej świeciło... Kup.. przymocuj prowizorycznie i zobaczysz jak ładnie świeci i tak zamontuj.

Jesli sa "neonki" 12V to mozesz do tego molexa podłączyć ich nawet 100...

A tego pana sprzedawcę skądś znam... :twisted: (forum.sello.pl). Pozdrów go jak będziesz kupował :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe pozdrowie... a pytalem o najlepsze polaczenie i CZY MOZNA WYGIAC te ( rurki ) jak to nazwales.Po to zamiescilem te foty. Wiec jak?? mozna jez wygiac czy nie?

A nie lepszym rozwiazaniem byloby kupienie czegos takiego? Neon gietki

znacznie lepszym, ale ten neon daje mniej światła niż, normalny sztywny. Ale i tak myślę, że w nocy będzie wyglądać super. Ja go wykorzystałem, do wykonania równomiernego podświetlenia tablicy rozdzielczej w samochodzie, i sprawowało się to idealnie. Fotek jak i samochodu już dawno nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znacznie lepszym, ale ten neon daje mniej światła niż, normalny sztywny. Ale i tak myślę, że w nocy będzie wyglądać super. Ja go wykorzystałem, do wykonania równomiernego podświetlenia tablicy rozdzielczej w samochodzie, i sprawowało się to idealnie. Fotek jak i samochodu już dawno nie mam.

Rozumiem.A co do samego montazu. To musze zakupic przetwornik ( inwenter ) prawda? Ktory lepszy ?

Ten

czy moze

ten 2

A moze gdzies mozna to zakupic taniej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może sam sobie zrobisz taki "neon" jaki pokazywałeś w pierwszym poście, dotniesz sobie rurkę jak będziesz chciał, diody jakie będziesz tylko chciał itp :P 10 min roboty, tanio i działa :D i satysfakcja że samemu się coś zrobiło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a niby z ajkeigo powodu giętkiego nie wykonasz (jeśli mowa o pierwszym z przedstawionych). Jego giętkość jest ograniczona giętkością rurki wykorzystanej do budowy.

Zresztą, zapytaj sprzedającego.. on najlepiej będzie wiedział czy się wygina czy nie :) - niekoniecznie powie prawdę.. ale wiedział będzie :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazywajmy rzeczy po imieniu... to są diody w rurkach nylonowych a nie żadne neony :)

Czemu nas pytasz jak będzie ładniej świeciło... Kup.. przymocuj prowizorycznie i zobaczysz jak ładnie świeci i tak zamontuj.

Jesli sa "neonki" 12V to mozesz do tego molexa podłączyć ich nawet 100...

A tego pana sprzedawcę skądś znam... :twisted: (forum.sello.pl). Pozdrów go jak będziesz kupował :)

A kiedyś pisało, że najbezpieczniej to max 25 można podłączyć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi