SeloD Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Witam. Planuje sobie zapodac neonki do obudowy na przedni panel. Mam obudowe CM Centurion C5 i chce ja powoli zaczac modyfikowac.. Narazie delikatnie poniewaz wydeje mi sie ze sama w sobie jest fajna:) Dobra do tematu. Neonki chcialbym kupic w tym stylu jak na tej aukcji: Neonki Chodzi o to ze miejsce wewnatrz przedniego panelu jest prostokatem o wymiarach 17x14 cm a najkrotszy dostepny neonek ma 20:/ i tu pytanie czy mozna ten neon ze tak powiem wygiac w ten sposob? Efekt da ladny bo pianka przeciwkurzowa rozprasza swiatlo ( sprawdzalem na lampce:P ) A moze lepiej przymocowac dwa po bokach?? Od gory i dolu raczej odpada bo na gorze jest DVD i nie stanowi integralnej czesci z panelem czolowym. 2 sprawa..jak byscie go podlaczali?? Mysle ze bezposrednio do plyty glownej przez 3 pin to za duze ryzyko. Myslalem zeby podlaczyc poprzez 3pin damski 12V do przejciowki z molex 4pin na 4x3pin . jak na fotce. Moglbym wtedy podlaczyc 2 12 V-owe neonki?? pozdro i dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) nazywajmy rzeczy po imieniu... to są diody w rurkach nylonowych a nie żadne neony :) Czemu nas pytasz jak będzie ładniej świeciło... Kup.. przymocuj prowizorycznie i zobaczysz jak ładnie świeci i tak zamontuj. Jesli sa "neonki" 12V to mozesz do tego molexa podłączyć ich nawet 100... A tego pana sprzedawcę skądś znam... :twisted: (forum.sello.pl). Pozdrów go jak będziesz kupował :) Edytowane 22 Października 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeloD Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Hehe pozdrowie... a pytalem o najlepsze polaczenie i CZY MOZNA WYGIAC te ( rurki ) jak to nazwales.Po to zamiescilem te foty. Wiec jak?? mozna jez wygiac czy nie? A nie lepszym rozwiazaniem byloby kupienie czegos takiego? Neon gietki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Hehe pozdrowie... a pytalem o najlepsze polaczenie i CZY MOZNA WYGIAC te ( rurki ) jak to nazwales.Po to zamiescilem te foty. Wiec jak?? mozna jez wygiac czy nie? A nie lepszym rozwiazaniem byloby kupienie czegos takiego? Neon gietki znacznie lepszym, ale ten neon daje mniej światła niż, normalny sztywny. Ale i tak myślę, że w nocy będzie wyglądać super. Ja go wykorzystałem, do wykonania równomiernego podświetlenia tablicy rozdzielczej w samochodzie, i sprawowało się to idealnie. Fotek jak i samochodu już dawno nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeloD Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 znacznie lepszym, ale ten neon daje mniej światła niż, normalny sztywny. Ale i tak myślę, że w nocy będzie wyglądać super. Ja go wykorzystałem, do wykonania równomiernego podświetlenia tablicy rozdzielczej w samochodzie, i sprawowało się to idealnie. Fotek jak i samochodu już dawno nie mam. Rozumiem.A co do samego montazu. To musze zakupic przetwornik ( inwenter ) prawda? Ktory lepszy ? Ten czy moze ten 2 A moze gdzies mozna to zakupic taniej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 A może sam sobie zrobisz taki "neon" jaki pokazywałeś w pierwszym poście, dotniesz sobie rurkę jak będziesz chciał, diody jakie będziesz tylko chciał itp :P 10 min roboty, tanio i działa :D i satysfakcja że samemu się coś zrobiło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeloD Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 No niby tak...ale sam neonu gietkiego nie wykonam:) Mozna kupic krotszy a ja potrzebuje ok 20 cm wiec wyjdzie mnie ok 2 zl za neonek:) szkoda pierdzielenia... tylko pytanie o ten przetwornik.. co o nim sadzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 a niby z ajkeigo powodu giętkiego nie wykonasz (jeśli mowa o pierwszym z przedstawionych). Jego giętkość jest ograniczona giętkością rurki wykorzystanej do budowy. Zresztą, zapytaj sprzedającego.. on najlepiej będzie wiedział czy się wygina czy nie :) - niekoniecznie powie prawdę.. ale wiedział będzie :lol: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 nazywajmy rzeczy po imieniu... to są diody w rurkach nylonowych a nie żadne neony :) Czemu nas pytasz jak będzie ładniej świeciło... Kup.. przymocuj prowizorycznie i zobaczysz jak ładnie świeci i tak zamontuj. Jesli sa "neonki" 12V to mozesz do tego molexa podłączyć ich nawet 100... A tego pana sprzedawcę skądś znam... :twisted: (forum.sello.pl). Pozdrów go jak będziesz kupował :) A kiedyś pisało, że najbezpieczniej to max 25 można podłączyć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 15mA x 100 diod = 1,5A.. a zasilator na linii 12V ile potrafi prądu dostarczyć, żeby nie wspomnięc o linii 5V? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 ja bym robił jak kolega radzi z 20 diod podpiąć pod Molexa i już, tanio a i efekt dużo lepszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 tylko że lutowanie 20 diod to mi się nie uśmiecha nawet, a co dopiero komuś kto sie niewiele na tym zna. Ja tam polecam zwykłe zimne katody. kupujesz, montujesz, masz porządne światło na całej długości katody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...