Skocz do zawartości
W2K

Drukowanie Dwustronne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam stareńką już drukarkę HP840c. Bardzo podobała mi się opcja drukowania dwustronnego poprzez sterowniki(drukarka drukowała najpierw strony nieparzyste i parzyste). Niestety poz zmianie systemu na Vistę okazało się że standardowe sterowniki zawarte w systemie nie obsługują tej opcji(sterowniki z XP nie działają) a HP zaleca "zaktualizowanie" drukarki do nowszego modelu. I tu pojawia się moje pytanie: czy da się to w jakiś sposób obejść - np poprzez jakiś wirtualny sterownik drukarki, czy coś takiego. Zaznaczam że nie uśmiecha mi sie ręczne drukowanie stron parzystych i nieparzystych a niewiele programów pozwala na automatyzację tego procesu. Proszę też o powstrzymanie się od rad typu: wróć do XP.

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam,

W2K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuowałem poszukiwania na własną rękę i udało mi się znaleźć idealne rozwiązanie. Dokładnie takie o jakie mi chodziło. Jest nim program FinePrint. Instaluje on dodatkową drukarkę w systemie i gdy drukuje się na taką wirtualną drukarkę program przekierowuje wszytko na drukarkę rzeczywistą, dodając przy tym ustawienia takie jak marginesy na oprawę ,znaki wodne i oczywiście to o co mi najbardziej chodziło- czyli drukowanie dwustronne. Co prawda poprawna konfiguracja kosztowała mnie aż 20 stron papieru, ale teraz wszystko działa.

Mimo wszystko dzięki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiadam stareńką już drukarkę HP840c. Bardzo podobała mi się opcja drukowania dwustronnego poprzez sterowniki(drukarka drukowała najpierw strony nieparzyste i parzyste). Niestety poz zmianie systemu na Vistę okazało się że standardowe sterowniki zawarte w systemie nie obsługują tej opcji(sterowniki z XP nie działają) a HP zaleca "zaktualizowanie" drukarki do nowszego modelu. I tu pojawia się moje pytanie: czy da się to w jakiś sposób obejść - np poprzez jakiś wirtualny sterownik drukarki, czy coś takiego. Zaznaczam że nie uśmiecha mi sie ręczne drukowanie stron parzystych i nieparzystych a niewiele programów pozwala na automatyzację tego procesu. Proszę też o powstrzymanie się od rad typu: wróć do XP.

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam,

W2K

Witam!!

Mam podobny problem z dukarką HP 840C.

Mam komputer HP z Vistą ,po podłączeniu drukarki następuje instalacja drukarki jest komunikat ze instalacja przebiegła poprawnie ale niestety nic nie wydrukuje,wydruk idzie gdzieś w powietrze.Zainstalowałem nawet tą wirtualną drukarkę i też doskonale ją widzi wydruk wychodzi ale gdzieś ginie?? Moż miałeś podobne problemy i coś pomożesz.

Pozdrawiam janwlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi