Skocz do zawartości
Tasior _

Live 1024 vs Dzwiek nforca2

Rekomendowane odpowiedzi

Cze.

Czy warto posiadajac w starym kompie karte muzyczna Live 1024 dodac 70-80 zeta przy wymianie plyty i innych czesci zamiast EP-8RDA bez muzy kupic EP-8RDA+ z muzyka i sieciowka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto 8).

To zalezy jak/do czego bedzie uzywal kompa. Ja nie kupowalem z "+", bo sieciowke mialem swoja (3Com), Live'a tez (teraz mam na extra sterach, ktore prawie zrobily z niego Audigy :mrgreen: ), FireWire w zyciu nie bede uzywal...

A poza tym o wiele latwiej znalezc mozna bylo 8RDA, niz 8RDA+ jak kupowalem plyte, i zawsze te 70zl w kieszeni :wink: Chociaz ten SoundStorm moze byc fajny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dżwięk na płycie jest słabiutki, kolega kupił + , i oddał SB live 5.1(stery KX) w rozliczeniu i stwierdził że jakość dżwięku jest kiepska w stosunku do SBliva.Testy parametrów wykazały, ze karta na płycie jest zaledwie dobra, ale 1024 to też sztukowa karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 8rda+ niestety jeszcze nie odpalilem bo czekam na pamieci i zasilacz...no i tez sie zastanawiam czy dobrze zrobilem kupujac ta z +.

Nie chodzi mi o to ze ktos powie ze nForce ma lepszy dzwiek niz live bo zaloze sie ze wiekszosc z Was(Nas) slucha dzwiekoow z jakiejs gry lub slucha winampa podczas pracy - jestem ciekaw w jaki sposoob widzicie ta rooznice miedzy nForce a SB - do takich zastosowan styknie jakakolwiek karta za 50 pln - czy ktos z forumowiczoof uzywal wyjsc SPDIF na nForce i moze cos na ten temat powiedziec ? ..... hmm

Niech ktos powie jak to jest z proobkowaniem, polifonia, mozliwoscia ladowania np:soundfont'oow i opooznieniem podczas synchronizacji audio z midi...

pozdro....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam wole zestawik ktory sam mam [:D] - sprzedawali w media markt w poznaniu w jednym pudle audigy+inspire 5.1 za ok 500pln. jak ktos ma troche kasy a nie ma glosnikow i nie zadowala go dzwiek z zintegrowanej muzy to niech poszuka w media a znajdzie :D a audigy mozna zawsze w audigy 2 zrobic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhe to zrobilem maly tescik ;)

podlaczylem gitarke do Epoxa 8rda+ mic in i zarzucilem pare efektow :)

jesli chodzi o brzmienie to o niebo lepiej oddaje artykulacje i brzmienie ma jasne i klarowne bez charakterystycznego ciemnego i nieco sztucznego brzmienia SB Live Value, ktory posiada bardzo zimne brzmienie nadajace gitarce zdecydowanie za duzo sterylnosci. Na najwieksza uwage zasluguje gora i srednie pasmo, basu mniej niz na SBLive w ktorym dominowal zdecydowanie rozmywajac troche tony niskie , ktore byly malo precyjne.

Jesli chodzi o same efekty to nie jest ich malo - gotowe setupy sa w miare dobrane ale najlepiej ustawic czesc parametrow samemu -mi najbardziej przypadlo Auditorium, Concert Hall, Arena.

Brzmia bardzo naturalnie choc i tak sa przesadzone troche :)

Brakuje duzej ilosci subtelnych efektow.

Co do SBLive to jednak zestaw efektow byl bardziej sugestywny a moze raczej ujalbym to - inny ,mniej naturalny a bardziej hmm sztuczny - cos dla wielbicieli kosmicznych brzmien ;)

Choc i tu nie obylo sie bez tweakowania ustawien - Delay jest swietny , Flanger i Chorus rowniez - no Flangera nie znalazlem w nForce2 chyba ze to nazywaja Wywijanie , cos co mialo byc Chorusem nie wywolalo jakies wiekszej zmiany brzmienia :P

Teraz minusik nForce2 - nie wiem czy to moje zludzenie a moze kwestia sterownikow, ale wydaje mi sie ze dzwiek przetworzony ma slyszalne opoznienie . Sprawdze to jeszcze dokladniej w wolnym czasie :)

Jesli chodzi o home recording to SBLive jest niekwestionowanym liderem .Emu 10k1 jest nadal swietnym DSP pomimo uplywu czasu :)

Kult SBLive na sieci - duzo aplikacji, biblioteki soundfont, mozliwosc podlaczenia keyboardu i mozna udawac Depeche Mode :) itd itp.

Tutaj nForce 2 nie ma szans, ale tez nie takie jest jego przeznaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widze ze kolega limero sie przejal i podszedl do sprawy jak najbardziej powaznie - o to chodzi.

Aha - co do bankoow soundFont  to mozna je ponoc wrzucac do nForce'a...

co to te banki??????

czy to cos takiego jak w liveach np. zmiana glosu na "robota" itp itp?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie sie zastanawialem nad ta kwestia. Oddalem live'a 5.1 i mam soundstorm...

do tego dwa glosniczki TEAC i miniwieze sony. Powiem wam, ze roznicy wiekszej na korzysc zadnej z kart nie odczulem. Moze za wyjatkiem dzialania EAXa, ktory na nforcie moim zdaniem daje sporo wiecej. co do sounfontow itp. to ich nie uzywalem i nie uzywam. Korekcja dzwieku zajmuje sie miniwieza.

Ogolnie jest bardzo dobrze jak na moje delikatne i czule ucho. Napewno nie gorzej, wiec nie zaluje.

Szkoda, ze nie dali spdifu na sledziu tylko. przydalby sie. To jedyna wada dla mnie. Oszczedzam na terrateca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to te banki??????

czy to cos takiego jak w liveach np. zmiana glosu na "robota" itp itp?????

Banki to inaczej cyfrowo zapisane probki instrumentow :) wykorzystywane przy obrobce/odtwarzaniu MIDI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...