Skocz do zawartości
barakuda

Przeklęty Ga- 7VAXP wer. 1.1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam go od półtora miecha . Płyta chodziła dobrze ale gdy wczoraj zmieniłem pamięci z 266 na 333 to- płyta wstała potem reset samoczynny, wejście do biosu zmniejszenie agresywnych ustawień pamięci i F10 i g.........o. Płyta nie wstaje , pamięci były kingston 2100 cl 2,5 a teraz Kingston 2700 cl 2,5.Proc to 1700 xp 0.13 , fsb 133 . Od wczoraj nie mogę jej urochomić podejrzewam że padł bios ale nie można go zresetować ,a wogóle to pożyczyłem ecs K7VTA3 i od tzech godzin na nim jadę i nie zauważyłem dużej różnicy. Doradźcie co mam zrobić z tą płytą .Chyba oddam do servisu a potem sprzedam i kupię coś lepszego. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios nomozliwe żeby padł bo jakbyśnie pamiętał ta płyta ma dwa i w razie czego drugi przejmuje kontrloe nad płytą. Miałem tak nieraz jak przesadziłem z ustawieniami:). Ja tam sobie bardzo chwalę tą płytę, jej jedyna wada to procentowe wartości w podnoszeniu napiecia na procu.

Też zmieniłem pamięci z 266 na 333 i wszystko chodzi jak błyskawica a moje fsb to 182Mhz na takim procu jak twój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze mowilem ze te gigabyte to syf - dziwi mnie taka opinia w ustach posiadacza nieslynnej ECS K7S5A ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania powtarzam ja z ga-7vaxp jestem zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie ostatnio mam troche do czynienia z, co prawda jednym, K7S5A i muszę powiedzieć że jak ktoś się trochę zna to jest zupełnie dobra płyta, tym bardziej że posiada chyba najlepszy support z płyt jakie znam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla kazdego to co kto lubi, dobra plyta to polaczenie stabilnosci wydajnosci wyposazenia ceny itp. kazdy wybiera ktory z tych komponentow jest najistotniejszy ktory mniej istotny i dokonuje wyboru k7s5a jest tani i to jego podstawowa zaleta jesli jest stabilny i bezawaryjny to nie mozna juz niczego wiecej wymagac, nie porownywalbym jej jednak z ga-7vaxp to zupelnie inna klasa sprzetu

problemem moze byc niewlasciwa konf biosu np.top performance sprobuj bios f11 hmmm a moze padnieta kostka ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee niewiem, czy akurat ta płyta, ale w GA 7VAXP i w mojej GA 7VA są 2 BIOSY. To jest duży + tych płyt. Może trafiłe na jakiegoś sheise płyte i tyle :( Zresztą więcej jest uwag na tema Epoxa niż na Gigabyta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze mowilem ze te gigabyte to syf

Twój ECS to syf człowieku!

Mam co prawda wersje bez P ale to chyba niema ruznicy.Też miałem napoczątku kingstony 266 mhz i zmieniłem je na kingstony 333 mhz.Wszystko było ok.podejrzewam że masz zbyt agresywnie ustawione pamieci w biosie.Wszystki timingi zrub na normal, wyłącz top Preformance.Zmiane mnożnika maja zablokowane tylko 7VA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda..Gigabyte od dawna produkuje komponenty do PC w iso9001. Sama norma juz cos znaczy (zainteesowani lookac po necie). Niemniej sam mam GA-7VAX i nie powiem, poczatkowo tez mialem z nia problemy (byc moze z mojej winy). Nie bede powtarzal, plyta jest na 100% ok.

Chyba warto dolozyc jednak te pare groszy a miec cos podatkego na oc za rozsadna kase, a takze free soft w komplecie co ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze mowilem ze te gigabyte to syf

Twój ECS to syf człowieku!

Mam co prawda wersje bez P ale to chyba niema ruznicy.Też miałem napoczątku kingstony 266 mhz i zmieniłem je na kingstony 333 mhz.Wszystko było ok.podejrzewam że masz zbyt agresywnie ustawione pamieci w biosie.Wszystki timingi zrub na normal, wyłącz top Preformance.Zmiane mnożnika maja zablokowane tylko 7VA.

widze ze sie jakis posiadacz obużyl hehe , syf syfem (tez tak sądze)

ale te GA to poprostu jakies przegiecie muj kumpel to ma wydal ze 400zl

i gowno biednie sie kreci i w ogole jakas nijaka. a tak go namawialem na Abita o 50zl tanszego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak plyty te , sa nie warte swojej ceny.

natomiast ecesy są nawet niektorzy na k7s5a lepiej wykrecili 1700+ niz ty na tym gigabajcie

Ty chyba niewierz co mówisz :evil: :evil: człowieku ja mając GA 7VA kręci się zajebiście, a brat mając ECS'a wogóle niemoze kręcić go bo ECS'y są takie że nigdy nic niewiadomo co i kiedy jebnie.

Troche przesadziłeś z tym ECS'em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast ecesy są nawet niektorzy na k7s5a lepiej wykrecili 1700+ niz ty na tym gigabajcie

Spokojnie - nie chcecie chyba wojny ECS vs GB. Powiem tak - kręci się na nich nieźle - sam wyciągnąłem JIUCB B0 na 2100Mhz - więc wcale nie tragedia - wymieniłem na 8RDA tylko z jednego powodu - na GB max FSB bez błedów to 195Mhz a ja chciałem mieć 200 i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie - nie chcecie chyba wojny ECS vs GB. Powiem tak - kręci się na nich nieźle - sam wyciągnąłem JIUCB B0 na 2100Mhz - więc wcale nie tragedia - wymieniłem na 8RDA tylko z jednego powodu - na GB max FSB bez błedów to 195Mhz a ja chciałem mieć 200 i już.

Niewiem jakiego miałeś Gigabyta ale mój można max do 250Mhz podrasować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne tak bylo, ale pytanie przy jakich dostepnych srodkach? Nie powiem, GA-7VAX ma kilka wad, glowna to chyba ten nieszczesny dual-bios (w sensie braku manualnego resetu CMOSu wg woli usera), ale ogolnie jest spoko.

Najprosciej jest wejsc na

http://www.cpudatabase.com/CPUdb/

i sprawdzic sobie mozliwosci plyt wg oc

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komentarz nie do fsb 195/200 etc lecz do podkrecania na k7s5a a na gb.

ps. k7s5a ma mozliwosc oc przez fsb z poziomu biosu, ale przy odpowiednim BIOSIE , bodajze KGOOD4.BIN

Poza tym, to GB faktycznie spoko do max fsb 200 ciagnie, pozneij jest problem z dzielnikiem;(

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA-7VAX rev 1.1 miałem - nie wyciśniesz więcej niż 195MHz - powyżej tego po restarcie zgłasza błędy rejestru (prawdopodbnie kontroler dysków nie wyrabia) - wiem co mówię - nie liczy ile max masz w biosie tylko na ile ci pójdzie.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS lepszy od GB heheh wolne zarty ;-)

ECS musi miec swietna kontrole jakosci skoro jest taki tani ;-)))

co 1000 egzemplarz pewnie im sie udaje :P

aco do podkrecania to kazdy ma inny sprzet wiec nie wiem czy mozna porownywac plyty w kategoriach OC jesli sie slyszy opinie kazdego usera - u jednego bedzie fatalnie , u innego swietnie :P

zrobcie testy na tym samym sprzecie i tylko zmieniajcie mobo i wtedy zobaczycie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA-7VAX rev 1.1 miałem - nie wyciśniesz więcej niż 195MHz - powyżej tego po restarcie zgłasza błędy rejestru (prawdopodbnie kontroler dysków nie wyrabia) - wiem co mówię - nie liczy ile max masz w biosie tylko na ile ci pójdzie.

Dołączona grafika

ja w sumie GA 7VA i racja mam tyle w BIOSIE :) , niewiem ile moge z niego wycisnąć bo niemam odpowiedniego Coolerka, żeby wycisnąć z niego wszystkie soki :) Jak narazie mam na 166Mhz i niema żadnych problemów. Gdy sobie sprawie V7+ to do 2GHz docisne i jak będzie lightowo to do 2,3Ghz postaram go wycisnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte to syf ???? ECS rządzi ???????

Panowie !! Co to za cherezje ? Powiem tyle, że czasami trfuają się walniete płyty każdego producenta (po prostu pech !). Al ejuż długo pracuję w serwisach komputerowych różnej maści żeby się naoglądać i.... wyrobić sobie jakieś zdanie. Ogólnie ECS' ów waraca dużo, dużo więcej niż np. Gigabyte'ów. Probelmy czasami dotyczą np. wyschniętych kondensatorów, zwarć na portach (ps/2), problemów z kontrolerami HDD itp. Lutować tego (np. przy wymianie kondensatorów) nie za bardzo można bo laminat jest słabej jakości i rozwarstwa się pod wpływem temperatury (abity możan i to po kilka razy jak jest taka potrzeba). W dodatku należy zauważyć jedną prawidłowość. 85 % komputeró trafiających do serwisu z powodu uszkodzenia płyty głównej (nie z winy zasilacza) to tanie marki typu ECS, DFI, SHUTTLE itp. Inne też się zdarzają ale już rzadziej. Ja osobiście mam GA7VAX (kupiłem po długim namyśle i przeczytaniu info na benchmark.pl) i choć ma parę wad (to nieszcześne podnoszenie napięcia na procku) to jest naprawdę dobra płyta (stabilność, szybki kontroler dysków) i jestem z niej bardzo zadowolony. UFF ! ale się rozpisałem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha,ha znów problemy z gigabytem!! może i to jest renomowana firma ale dla mnie to szmelc, miałem kilka przygód i dziekuje bardzo, w życiu nie kupie tych mb. Na jesieni nabyłem gigusia na kt333 i co sie nawkur... przy niej to poezja. żaden gf4 ti4200 nie chciał wstawać, mx440 działały i mx400 też, wczesniej też miałem pare przypadków. Koleś kupił z 2.5 roku temu kt133a i musiał przerzucic pół worka modemów zanim mu któryś zadziałał na tej płycie, dopiero któryś tam z kolei bios rozwiązał sprawe..masakra!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...