AoT_Hunter_PL Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Witam szanownych kolegów tematy sieciowe śledzę od niedawna i dopiero zaczynam przyswajać sobie wiedzę w tej dziedzinie. Mam zamiar podzielić sieć stałe łącze od Opolskiego dostawcy PUNKT mam łącze 3068 kb\s ( na czysto 360Kb\s uciągam) [wtyczka Rj-45] na razie planuje zakup zwykłego pudłowego routera kiedyś tam jak mi się zechce złoże jakiegoś kompa padaka i zamienię jego w router ;). W chwili obecnej będzie net rozdzielony na aż 2 kompy. Z tego faktu że jestem bardzo wybrednym użytkownikiem internetu liczy się dla mnie każdy Kb wyciągneity z kabla , każdy najmniejszy ping jest moim błogosławieństwem > gdyż jestem zagorzałem graczem sieciowym onlinie. Nie zniósłbym faktu gdyby poprzez przyłączenie 2 kompa (siostry :D ) (obojętnie czy będzie coś ssane na p2p , czy tylko grzebanie po stronach) mój ping w grach NP. Tactical Ops ( coś jak CS) z 45 (lub 70) wzrósłby do 100 - 110 > nie do pomyślenia ;) A więc do sedna szybkie pytanka: 1. Który z oferowanych routerów w podwieszonym temacie nadaje sie najlepiej (ma najlepsze parametry) (DO Tomato) Linksys WRT54G (v1-v4 tylko) WRT54GS (v1-v4 tylko) WRT54GL (v1 & v1.1) WRTSL54GS - żeby nie było szukałem na stronie producenta ale jak widzę niemiecki .... to kiepsko - na pl stronach ciężko o informacje o typie procesora, jego rzeczywistym taktowaniu + ilości posiadanej pamięci rom , ram do tej pory nie wiem który model ma jej najwięcej. [ już sie dowiedziałem że te starsze :) ] - czym sie różni G , GS ? (GL na bazie oprogramowania linuks) Z tego co już wyczytałem to proponowanym modelem jest na bazie LINUKSA WRT54GL (v1 & v1.1) [ chyba że ktoś ma odmienne zdanie) 2. Czy oferowane routery rzeczywiście dysponują DYNAMICZNYM ROUTINGIEM DYNAMICZNYM PODZIAŁEM ŁĄCZA tekst z przyklejonego ... " Dynamiczny podział pasma Podziału pasma dla każdego usera (komputera) odbywa się w szybki i przyjemny sposób, za pomocą generatora skryptu. Wpisujemy sobie rzeczywiste parametry łącza Download/Upload, dodajemy użytkowników do listy, którzy mogą korzystać z Internetu i każdemu z osobna przypisujemy gwarantowaną i maksymalną prędkość download. Dodatkowo możemy każdemu z userów nadać priorytet odnośnie dostępu/pierwszeństwa." Ważne jest dla mnie to > gdy 2 komputery będą chodziły jednocześnie zostanie pasmo przepustowości podzielone automatycznie na 2 równe połówki lub wg upodobań mi więcej siostrze mniej ;P Oraz najważniejsze gdy zostanie wyłączony któryś z komputerów AUTOMATYCZNIE !!! całą przepustowość łącza dostaje tylko maszyna która chodzi. Czyli załóżmy że z góry ustawiłem 200Kb mi , 160 Siostra (przychodzące) i (40Kb )mi (20Kb) Siostra [wychodzące] co będzie jak ona wyłączy swoją maszynę ;)????? Są to 2 bardzo ważne dla mnie opcje z tego co wiem większość routerów działa na zasadzie kto pierwszy ten lepszy > czyli pierwsza uruchomiona maszyna dostaje największy przydział a druga mniejszy. (DLINK - 100) + z jeszcze tam jakimiś ograniczeniami) 3. Czy rzeczywiście funkcje QoS wywiązują się poprawnie ze swoich zadań (Jeśli chodzi z punktu GRACZA) > czy nie odczuje znacznego przyrostu pingu (zawsze coś tam wzrośnie po podziale łącza zwłaszcza jak jeszcze moja siostra będzie grzebałą po necie). 4. Posiadam stałe globalne IP przypisane dla mnie od operatora czy mogę je zachować i ustawić w routerze (na moją maszynę), a w 2 komputerze przydzielić jakieś inne. Mam nadziej, że ten tekst nie zostanie odebrany jako któryś z kolei powtarzający się >> UŻYJ OPCJI SZUKAJ Odpowiem krótko zanim napisałem ten post poczytałem wiele postów, forów i stron producentów nie doczytałem się wyczerpujących odpowiedzi na dręczące mnie pytania dlatego postanowiłem napisać TUTAJ, może w końcu znajdę parę sęsownych odpowiedzi które pomogą mi i innym osobom szukającym tutaj wiedzy. Pozdrawiam z góry dziękuje za przeczytanie mojego wątku oraz odpowiedzi. AoT_Hunter_PL Edytowane 23 Października 2007 przez AoT_Hunter_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 rzeczywiscie wrt54gl jest rozwiazaniem o ktore pytasz mozna tak podzielic lacze jak chcesz, ale bedziesz musial poswiecic kilka chwil na jego konfiguracje, konkretnie QoS na przydzial ULi skrypt Robsona na DL z doswiadczenia wiem, ze nie mozna jedoczesnie hulac z DL i UL a jednoczesnie miec wspaniale pingi albo to albo tamto powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...