piotrjancy Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Witam, mam pytanie odnośnie zmniejszenia hałasu jaki generuje wentylatorek w laptopie. A więc lap to HP nx9420 w czasie spoczynku tj. ściąganie z neta, gg, Firefox program NHC 2.0 zmniejsza taktowanie zegara proca do 1GHz co za tym idzie wentyl chodzi bo chodzi i tu pytanie czy da się jeszcze bardziej obniżyć takty proca ew. jeszcze bardziej spowolnić wentylator ?? Tak się składa że śpię w bliskim kontakcie z laptopem i jak na noc zostaje go włączonego to da się słyszeć chodzący wentylator, nie jest to jakiś wielki hałas ale jednak. Dodam że posiadam jeszcze podstawkę chłodzącą THERMALTAKE iXOFT. Obecna temp. laptopa który chodzi już 11h wynosi 67st (CPU) oraz 45st (HDD) temp. w pokoju 25st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Witam, mam pytanie odnośnie zmniejszenia hałasu jaki generuje wentylatorek w laptopie. A więc lap to HP nx9420 w czasie spoczynku tj. ściąganie z neta, gg, Firefox program NHC 2.0 zmniejsza taktowanie zegara proca do 1GHz co za tym idzie wentyl chodzi bo chodzi i tu pytanie czy da się jeszcze bardziej obniżyć takty proca ew. jeszcze bardziej spowolnić wentylator ?? Tak się składa że śpię w bliskim kontakcie z laptopem i jak na noc zostaje go włączonego to da się słyszeć chodzący wentylator, nie jest to jakiś wielki hałas ale jednak. Dodam że posiadam jeszcze podstawkę chłodzącą THERMALTAKE iXOFT. Obecna temp. laptopa który chodzi już 11h wynosi 67st (CPU) oraz 45st (HDD) temp. w pokoju 25st.C2D zdaje sie ze bardziej niz 1GHz nie skrecisz. A co do temp to wysoka, ja zazwyczaj mam jakies 20 mniej, a lapek chodzi 24/dobe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Trudno, a co do temp. to mówisz o HDD czy CPU ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 CPU. Jesli chodzi o HDD to jeszcze ci brakuje tak z 5 stopni, powinno byc w zakresie 40-45, no powiedzmy wlasnie 50. Powyzej 50 jest juz nieprawidlowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Możesz sobie zrobić chłodzenie, które obniży jeszcze temperaturę, co pozwoli na zmniejszenie obrotów wentylatora w lapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Albo wychaczyć jakiś modół ACPI pasujący do Twojego notebooka, i zastosować go z programem NHC. Wówczas będziesz mógł ustawić aby wentylator włączał się od określonej temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 a napiecie na procu obnizyl , jeszcze bardziej ( do granic stabilnosci ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Chyba mam jakiś moduł ACPI dla Ciebie. Jak chcesz to daj znać na maila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...