Skocz do zawartości
XeviL

Podkręcanie celerona 1.8 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Celerona 1.8 Ghz 18x 100/33. Czy aby go podkręcić wystarczy zmienić opcje w biosie czy trzeba użyć grafitu? Do jakiej częstotliwości moge go podkręcić bez dodatkowego chłodzenia. Proszę o dokładną odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xevil, wchodzac do biosu podnies FSB co 5Mhz i testuj 3dmarkiem z 15 minut. Jezeli wszytko spoko to podnies o kolejne 5Mhz, itd az do uzyskania niestabilnosci lub zwiechy albo restartu. Po takiej oznace podnies napiecie o 0,025V (przy ostatnim taktowaniu jakie ustawiles i byl niestabilny). I znow 3dmark z 15 minut. Jezeli stabilny to podnies FSB znow o 5Mhz. Itd, itd.

I caly czas patrz na temp. Nie powinna przekroczyc 50`C. Ale na tym procku jest to watpliwe bo konczy swoja stabilnosc bardzo szybko wiec do takiej temp. nie dojdziesz.

Zycze stabilnych 2.2Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xevil, wchodzac do biosu podnies FSB co 5Mhz i testuj 3dmarkiem z 15 minut. Jezeli wszytko spoko to podnies o kolejne 5Mhz, itd az do uzyskania niestabilnosci lub zwiechy albo restartu. Po takiej oznace podnies napiecie o 0,025V (przy ostatnim taktowaniu jakie ustawiles i byl niestabilny). I znow 3dmark z 15 minut. Jezeli stabilny to podnies FSB znow o 5Mhz. Itd, itd.

I caly czas patrz na temp. Nie powinna przekroczyc 50`C. Ale na tym procku jest to watpliwe bo konczy swoja stabilnosc bardzo szybko wiec do takiej temp. nie dojdziesz.

Zycze stabilnych 2.2Ghz.

Mam standardowy cooler Intela. Poczatkowo na 1.7 temp dochodzila do 66st a po 2 tygodniach spadla do 54 okolo tego sie trzyma (CHYBA SIE ROZCHODZIL). Teraz, jak podkrecilem do 2.0GHz to kreci sie okolo 60-62.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delikatnie powiedziawszy spore temperatury jak na P4 ,wiem ze wiliamette ale i tak za wysokie.

Granicznie wykrecisz kolo 2.0-2.1ghz ale niewiem czy przy takich temp. to ma sens bo najprawdopodobniej wlaczy sie ochrona przed przegrzaniem i ci bedzie softwarowo procka zwalniac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki - u mnie chodzi stabilnie na 2.07GHz na napięciu 1.75V ale przy zmianie predkości na 2.16 wysjkakuje mi błąd ładowania się Windowsa XP . Wtedy napięcie było już 1.775V . I teraz pytanie : czy podnosić napięcie dalej czy to już granica mozliwości :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień Cooler-ek na inny bo dla mnie pow 48 jest już niestabilnie jak na Wilme do 2.2 dojdziesz ale lepiej zmień na 2.0 będziesz miał 3.0. Z resztą i tak wiele nie zyskasz na 2.2 od 2.0 wieć chyba lepiej zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnim podkręceniu jade na 2.08 ( celeron 1,8 ) i temperatura doszła nawet do 56 stopni i wszystko pięknie grało , ani jednego zwisu , żadnego zacianaia sie systemu - aa - system to Win XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...