ARobert Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 GMfriend, dzięki za ciekawy artykuł, niestety dość smutny. Czy zrozumiałem dobrze, że backlightsy są ujęte gwarancją a efekt mory nie? No i pytanie czy ta moja delikatna biała plama jest jednym czy drugim? Co ja mam zatem zrobić? Chcę przygotować się jakoś do rozmowy z tymi od terra.com Mój 2185w ma mniej więcej takie narożniki jak ten monitor z pierwszego linku GMfrienda. Widoczne na czarnym tle w ciemnym pomieszczeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldi Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Mój 2185w ma mniej więcej takie narożniki jak ten monitor z pierwszego linku GMfrienda. Widoczne na czarnym tle w ciemnym pomieszczeniu.Arobert, czyli prawie zupełnie jak ja. Jak długo masz ten monitor? Będziesz go reklamował? Chciałem też zapytać o funkcję DCDi i inne funkcje w menu VIDEO. U mnie aktywne jest tylko "SCALING" a pozostałe nie. O co tu chodzi? Mam na podłączony pod DVI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARobert Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) Arobert, czyli prawie zupełnie jak ja. Jak długo masz ten monitor? Będziesz go reklamował? Chciałem też zapytać o funkcję DCDi i inne funkcje w menu VIDEO. U mnie aktywne jest tylko "SCALING" a pozostałe nie. O co tu chodzi? Mam na podłączony pod DVI. Ja mam swojego 2185w około dwa miesiące. Z powodu tych narożników nie będę go reklamował chyba, że coś jeszcze wyskoczy to oczywiście tą wadę dopiszę ale spodziewam sie, że większość tych monitorów tak ma a dla mnie nie jest to wada która w czymś mi przeszkadza. Jeżeli chodzi o aktywność niektórych funkcji w menu to w przypadku połączenia przez DVI nie są one aktywne gdyż przy tym połączeniu ustawiane są automatycznie. Miałem na początku połączenie przez D-sub i wtedy więcej funkcji zdaje się było aktywnych ale pamiętam że przełączając sie pomiędzy windowsem a linuksem ciągle coś musiałem regulować a teraz jest spokój bo obraz jest właściwie wyskalowany. Generalnie dla różnego rodzaju połączeń kablowych mogą uaktywniać sie niektóre pozycje regulacji w menu. Edytowane 21 Listopada 2007 przez ARobert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Bylem dzis na gieldzie i obejrzalem sobie tego Gatewaya na zywo. Chociaz wlasciwie to "obejrzalem" bo na prosbe o demonstracje mozliwosci monitora obsluga stwierdzila no przeciez wyswietla pulpit :D Chociaz mowiac szczerze po jego obejrzeniu juz mi specjalnie nie zalezalo: monitora praktycznie nie da sie sensownie uzywac patrzac na niego na wprost bo wystepuje efekt zlewania sie ciemnych kolorow. Sensowny , dobry obraz widac dopiero pod katem 30-45 stopni. I to by bylo na tyle jesli chodzi o teorie , ze najgorsze pva jest lepsze od najlepszej TNki. Dobrze chociaz, ze monitor wygladal na nowke bez sladow bycia refurbishem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldi Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Bylem dzis na gieldzie i obejrzalem sobie tego Gatewaya na zywo. Chociaz wlasciwie to "obejrzalem" bo na prosbe o demonstracje mozliwosci monitora obsluga stwierdzila no przeciez wyswietla pulpit :D Chociaz mowiac szczerze po jego obejrzeniu juz mi specjalnie nie zalezalo: monitora praktycznie nie da sie sensownie uzywac patrzac na niego na wprost bo wystepuje efekt zlewania sie ciemnych kolorow. Sensowny , dobry obraz widac dopiero pod katem 30-45 stopni. I to by bylo na tyle jesli chodzi o teorie , ze najgorsze pva jest lepsze od najlepszej TNki. Dobrze chociaz, ze monitor wygladal na nowke bez sladow bycia refurbishem. Powiedz na jakiej karcie graficznej, przez jakie łącze, i na jakiej rozdzielczości oglądałeś monitor? Większość razy w sklepach monitory chodzą na rozdzielaczu, na bardzo słabej rozdzielczości. U mnie się nic nie zlewa, obraz jest naprawdę ładny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Prawdopodobnie na natywnej bo byl to jedyny wlaczony monitor w sklepie. Aczkolwiek ze wzgledu na "mila i fachowa" obsluge w terracomie trudno powiedziec :D A tu sa przykladowe fotki z hardocp jak to mniej wiecej wyglada: I'll put up a photo showing how the brightness and colors shift on a Dell S-PVA (its one of the Dells that had the S-IPS switched for S-PVA). The top photo shows a photo looking straight at display - the bottom shows the same display turned at an angle. We all know an image will usually shift and get worse from the side. However with S-PVA you also lose visibility looking straight at display. When I look at photos on S-PVA I always end up tipping to and fro to see the details in dark areas that are hidden with the PVA. The S-IPS panels show a more uniform image. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 to raczej typowa przypadłość matryc PVA - u mnie na Dellu też taki objaw występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Hmm no moze i typowa, ale chyba dobra firma jest w stanie to czesciowo ograniczyc bo na EIZO s-pva nie widzialem takich efektow , ktore by zmienialy obraz w tak zauwazalny sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 i pewnie dlatego za EIZO trzeba tyle zapłacić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Oglądałem Eizo 1931 S2111 i na obu był ten efekt, sporo zalezy od ustawien monitora bo efekt występuje na najciemniejszych odcieniach, jeżeli gamma jest nisko to bardzo widać. Na TNkach jest straszny szifting na bieli, na SIPS okropny ukośny na czerni ->nie ma matryc idealnych! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 A jak wyglada ten shifting na bieli w TNce ? PS. To jeszcze do kompletu co jest nie tak z matrycami MVA? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 A jak wyglada ten shifting na bieli w TNce ? PS. To jeszcze do kompletu co jest nie tak z matrycami MVA? :) na TN oprócz ogólnie słabych kątów to biel szybko żółknie, na MVA tez są słabe kąty na ciemnych kolorach i "świecące rogi" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldi Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Mam 2 pytanka: 1. Czym kalibrujecie wasz LCD? O co chodzi w programie EZtune w kalibracji z tym szarym polem? 2. W FPD2485W jest kilka ustawien fabrycznych typu :game, film, picture itd. Gdzie je się modyfikuje i zapamiętuje? Bo u mnie wszystkie są prawie takie same. 3. No i trzecie pytanie. Raz na kilka dni włącza mi sie "resolution rimander", przy czym rozdzielczość jest ciągle ta sama, ale jakby niewyraźny obraz i czcionki są. Trzyba włączyć i wyłączyć ekran żeby wszystko powróciło do normy. CO TO MOŻE BYĆ? dzięki. Edytowane 25 Listopada 2007 przez Caldi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaRsEn Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Na dniach bede kombinowal zeby wziac 2485w od terracom z tym, ze chce obejzec przed kupnem...zobaczymy czy sie to uda...jak cos to i tak zamieszcze krotka notke o tym... Centralny Punkt Serwisowy Gateway w PL jest w Sulejówku...dokladny namiar: CK Mediator Sp. z o.o. ul. Rataja 7a 05-070 Sulejówek tel. 0-22 783-24-97 tel. 0-22 783-35-97 tel. 0-22 783-37-03 www.ckmediator.com.pl adres jest na FUNTECH Pozdrawiam Edytowane 27 Listopada 2007 przez CaRsEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clonazepam Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Hyundai W241D i takie egzotyki jak Daewoo LCD24KAL. Hyundai wygląda bardzo ciekawie... (s-pva, dvi z hdcp, hdmi,) z chęcią bym mu się bliżej przyjrzał. Tyle że nie mam czasu na "jazdę za nim", więc chciałbym aby mnie ktoś wyręczył. Faktycznie HYUNDAI jest super a teraz za całkiem niezłą cenę http://proline.pl/shop.php?prodid=HYUNDAI+24+W241D Edytowane 6 Grudnia 2007 przez clonazepam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VisionMaster Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Ja stawiam na gateway: http://sklep.proline.pl/?prodid=GATEWAY+SPVA+2485#gossip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubal Kain Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Jeden z komentazy oceniających z linka powyzej: Daje 5,5 może nie dostrzegam jakiś niedociągnięć, sprzęt jest super matryca S-PVA wymiata, piwot i wszystkie inne regulacje działają bez problemów, ale zdołowałem sie ze miesiąc temu na all... Czyli co go tak zdołowalo? Wywaliło mu martwego pixela? Moze kupowal z tego sklepu: http://www.allegro.pl/item287500745_24_lcd...ji_wroclaw.html I tu moje pytanie: Czy godząc sie na uzywany monitor, nawet po uprzednim sprawdzeniu stanu matrycy (0 bad pixels) zwieksza sie szansa a raczej ryzyko na szybsze pojawienie sie bad pixeli? Co sie najczesciej psuje w wysłuzonym lcd. Nie chciał bym sie niemilo zdziwic gdy po mieśiącu użytkowania cos w nim piardnie albo wywali zlego pixela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Dołączam sie do pytania... jak to jest z uzywanymi LCD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dołączam sie do pytania... jak to jest z uzywanymi LCD? Jak coś ma wywalić to przez pierwszy tydzień-dwa używania albo prosto z pudełko. W sumie najlepiej jak działał już z kilkanaście godzin i dobrze wygrzał matryce. Wtedy wiesz na czym stoisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dołączam sie do pytania... jak to jest z uzywanymi LCD? z takim LCD jest jak ze wszystkimi "używkami", liczy się stan, mozna kupić z żółknącymi świetlówkami mający 10k godzin na liczniku, albo po licznych naprawach lub innych "przejściach" 2500zł nowy 2407WFP, 1500 uzywany 2405WFP hmm wg mnie nie warto, chyba ze kupujesz tak jak ja monitor na 3 miesiące do zapoznania się z technologią/zabawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Powiedz na jakiej karcie graficznej, przez jakie łącze, i na jakiej rozdzielczości oglądałeś monitor? Większość razy w sklepach monitory chodzą na rozdzielaczu, na bardzo słabej rozdzielczości. U mnie się nic nie zlewa, obraz jest naprawdę ładny! efekt SPVA gdzie najciemniejsze odcienie widoczne są pod kątem: Edytowane 4 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scarabee Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Czy to rzeczywiście jest monitor S-PVA? Bo na stronie producenta pisze co innego! mianowicie LCD Active Matrix TFT. Tylko monitor 21" jest opisany jako S-PVA Edytowane 12 Stycznia 2008 przez scarabee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Czy to rzeczywiście jest monitor S-PVA? Bo na stronie producenta pisze co innego! mianowicie LCD Active Matrix TFT. Tylko monitor 21" jest opisany jako S-PVA :lol: Każdy monitor LCD jaki widzisz w sklepie jest Thin Film Transistor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scarabee Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Każdy monitor LCD jaki widzisz w sklepie jest Thin Film Transistor. co masz na mysli piszac sklep? podalem informacje ze strony producenta (gateway) a sklepy przeciwnie, opisuja je jako S-PVA, wiec juz nie wiem o co tu chodzi? 21 cali ma opis S-PVA http://www.gateway.com/programs/widescreen/compare.php http://www.lcd4you.pl/rodzaje_matryc.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 co masz na mysli piszac sklep? wszystkie obecnie sprzedawane LCDki SPVA PVA TN SIPS ASV MVA AMVA itd to aktywne matryce TFT - Thin Film Transistor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolo_rn Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Co lepiej kupić? Tego gatewaya: http://allegro.pl/item309513610_piekny_gat...36m_gratis.html czy jakąś 22" na TN. Z góry dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 cena bardzo fajna... Monitory sprzedawane na tej aukcji pochodzą z ekspozycji amerykańskich marketów. 100% sprawne technicznie. Na obudowie możliwe niewielkie obtarcia, natomiast na matrycy mało zauważalna (internet, gry, filmy, paleta kolorów) plameczka lub ryska, które zupełnie nie biją po oczach, tylko po cenie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolo_rn Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Opis czytałem, niby wszystko wporzo 3 lata gwary są i się właśnie zastanawiam czy się nie przejade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bros Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Opis czytałem, niby wszystko wporzo 3 lata gwary są i się właśnie zastanawiam czy się nie przejade. Ze swojej strony polecam kazdemu kto ma mniej pieniazkow: http://allegro.pl/item314142008_24_fpd2485...ice_f_vat_.html Sam posiadam taki monitor, posiada skaze w postaci wypalonej maski koloru na jednej lini (objawia sie to taka polprzezroczysta linie, ktora zmienia kolor w zaleznosci od tego jaki kolor powinien wyswietlic dany pixel. Skaze zauwaza sie tylko przez pierwszy tydzien uzytowania monitora. Potem zapomina sie o jej istnieniu a monitor pozostaje w 100% sprawny. Wszystkie funkcje dostepne w monitorze dzialaja bezproblemowo. Oprocz ten lini nie ma zadnych rys ani otarc na monitorze. Naprawde polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 "Monitory mogą posiadać od 4 do 20 linni na matrycy." faktycznie brzmi zachecajaco, nic tylko brac! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...