Skocz do zawartości
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Rekomendowane odpowiedzi

a jest taka mozliwosc ze karta na PCI gryzie sie z PS/2 ? dodam ze bios F6

Ciezko powiedziec ale jakos watpie :) Z tego co patrzylem masz problem z beepem przy boocie. Moze sprawdz inna klawe albo podepnij ja do usb. Ewentualnie inna grafe zlookaj ... skoro przypuszczasz ze masz badziewna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiłem ostatnio tą płytę wraz z pamięciami 2x1gb kingmax 1066mhz, jednak po ustawieniu Fsb na 266mhz komp po jakimś czasie restartuje sie, bądz po włączeniu jakiejś gierki. wie ktoś co można z tym zrobić? teraz chodzi na fsb 250 (c2d e4500 2.2ghz@2.75ghz) pamięci ustawione na 5-5-5-18 1,8V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może procek się kończy i potrzebuje wyższego napięcia? nie jest powiedziane, że zrobi 2,9GHz na standardowym napięciu. Obciążaj kompa Orthosem, a nie grami, może się okazać, że pomimo tego, że wszystko chodzi to komp jest niestabilny przy pełnym obciążeniu. Np. u mnie procesorożerny NfS prostreet obciążał każdy rdzeń na ok 70% przy 2*2,8GHz więc był jeszcze zapas.

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podnieś szynę do 350 i 375mhzów, bo właśnie zauważyłem, że po przestawieniu szyny w biosie na 375 pokazuje mi że pci-e leci 112.7mhz. Zastanawiam się dlaczego przesuwa się ten drugi suwak przy podnoszeniu fsb w biosie. Przy fsb=350 wartość przy drugim suwaku wynosiła 416/760, przy 375 -> 456/760

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą starałem się wbić na 350MHz FSB i skończyło się to niepowodzeniem.

Musiałbym widocznie więcej podłubać w napięciach (zapewne też pamięci) i ustawieniach...

A jako, że na 333MHz FSB wszystko mi śmiga na stocku prawie... to jakoś nie uśmiecha mi się to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiłem ostatnio tą płytę wraz z pamięciami 2x1gb kingmax 1066mhz, jednak po ustawieniu Fsb na 266mhz komp po jakimś czasie restartuje sie, bądz po włączeniu jakiejś gierki. wie ktoś co można z tym zrobić? teraz chodzi na fsb 250 (c2d e4500 2.2ghz@2.75ghz) pamięci ustawione na 5-5-5-18 1,8V.

Jaki masz zasilacz? Skoro Ci sie restartuje komp przy obciazeniu to najprawdopodbniej cos z zasilaniem. Byc moze za malo V na procku/ramie lub zasilacz nie wydala. Posprawdzaj w stresie jak one wygladaja np w speedfanie. Czy sa jakies spadki napiec ? Jakie V masz na procku ?

u mnie setfsb: 400/800/120,7/33,3

PCIe nie jest zbyt wysokie ?

Ty masz gigabyte P31 czy Abit IC7-G ? Bo jesli gigabyte to mozesz w biosie na szytwno ustawic pci na 100mhz.

W idle tez mam takie temperatury przy fsb 9x310Mhz naopięcia też nie zwiekszałem. Wydaje mi się ze mogłybyc troche nizsze no ale cóż..

W tej chwili mam na czystym pulpicie okolo 30C - 31C (czasami spada do 29) a co najwazniejsze w orthosie po 3 minutach max 57C a poprzednio okolo 66C (o ile dobrze pamietam). Dalem nowa paste i jest duza poprawa.

Edytowane przez Snooze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe .... widziales ic7g z pcie :D? ok ustawie na sztywno

Nie mam pojecia co to za plyta i czy ma agp/pci :) W kazdym razie masz ja w podpisie wiec nie bylem pewien :) Ustaw moze nie bedzie tych beepow :) (to chyba Ty miales z nimi problem:P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia co to za plyta i czy ma agp/pci :)

chyba 9800pro nie wepchnie w pci-e ? :D

ja mam procka 8*375=3ghz@1,4V* + AS5 + pentek hp100alcu na sztywno (w idle i w stresie) na 1,6k obrotów (standardowy wentyl ma rozpiętość 1,6-3k, puściłem go przez regulator i pwm nie działa, a szkoda). Temp w windowsie 32-34*C, pod orthosem < 60*C.

Temp czipsetu po kilku godzinach katowania nie przeskoczyła 39*C

Albo mi się wydaje, albo płytka słabo trzyma napięcie :D

1,4V - napięcie z biosu

1,36V - cpu-z w spoczynku

1,344V - cpu-z pod orthosem

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia co to za plyta i czy ma agp/pci :) W kazdym razie masz ja w podpisie wiec nie bylem pewien :) Ustaw moze nie bedzie tych beepow :) (to chyba Ty miales z nimi problem:P)

hmm wlasnie... sprobuje i dam znac czy pomoglo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo ma faktycznie chyba tendencję do słabego V na procu:

1.325V w biosuie

a teraz cpu-z (Orthos w tle) pokazuje 1.28V (przy idle - mam EIST itd - mam jakieś ~1.29V).

Speedfan wskazuje, ża Akasa ma 1900rpm, a core temp ukazuje 57' C (sp pokazuje 43' C :E)

rev procka to L2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Z napięciami to jest normalka, ja mam ustawione 1.3V w biosie a w realu jest o te 0.05V mniej, i tak pryz każdym ustawieniu więc trzeba brać na to poprawkę przy zwiększaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie jakie macie temperatury na NB bo umnie przy fsb 310 Mhz everest pokazuje temperature w idle 41 stopni. Przy obciazeniu radiator robi sie wyczuwalnie gorący. Troche mnie to zaniepokoiło i załozylem na niego wentylatorek 12 V ale podałem mu napiecie 5 V bo na 12 V za mocno hałasowal (zbyt duze obroty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak ustawisz na sztywno pcie i podniesiesz fsb to to ono pójdzie razem z fsb w góre - czytaj dałeś 200 na pcie [;

Wg manuala jak dasz na auto to pcie blokuje sie na 100 i właściwie nikt nie wie jak jest na prawde bo nie wiadomo czy wierzyc clock genowi - czy to działa i na jakiej zasadzie ( jakieś automatyczne dzielniki czy blokada jak na nf2 - równo i niezależnie od fsb).

Jak by było jakieś narzędzie pomiarowe co do prędkości samej szyny to by sie dało pewnie dociec prawdy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi