Skocz do zawartości
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi z tymi biosami, bo F8 tez gubi po jakimś czasie :( Zauwazylem, ze jak na ram dam +0.5V, mnoznik 2.0 to nie gubi tak czesto albo w ogole ustawien :| Ta plyta taka juz po prostu jest i nigdy raczej, zaden bios tego juz nie zmieni :(

Czekamy na bios F10 :P

Edytowane przez Alinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, witam i potrzebuję pomocy. Może ktoś wie jak podłączyc front audio? Mam obudowę fever wizard i takie kabelki return L i R i nie wiem czego są odpowiednikiem na płycie, i gdzie je wetknąć.Generalnie chodzi mi o piny. Proszę pomóżcie jak potraficie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję, obrabiam foty i mam taką myśl (powoli wcielaną w życie): wracam do 200FSB, timingi bez napinania się. Przy moich zastosowaniach za bardzo różnicy nie widać. Za to wymieniam wentylatory w obudowie, bo głośne są. Założę ze 2 12cm i będą powoli powietrze mielić. Procek przy 2,4 grzeje mi się do 32-35 stopni zaledwie, czip do 40. Można sobie pozwolić na komfortowy zestaw typu cichego :-) Miód dla uszu. Zwłaszcza o pierwszej w nocy (gdy dzieci śpią). Jedynym problemem (i dlatego jednak wentylatorki z obudowy muszę odpalić) jest grzanie się Radeona 34xx (pasywna). Po wyłączeniu owych wentylatorków prawie mi się ugotowała i zaliczyłem niebieski ekran (czyżby AERO z VISTY ją tak grzało? ;-) ).

I tyle. OC mówię stanowcze nie ;-) Za to witam z uśmiechem przyzwoicie wydajnego peceta cichszego od mojego notebooka (gdy mu się wiatrak odpalił) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miklo napisał(a):

czyżby AERO z VISTY ją tak grzało?

ja na viście aero mam praktycznie takie same temp jak na xp w idle (może z 1-2*C większe, ale przy xp miałem w 2d ustawione niższe zegary, zamiast 450/500 grafa chodziła 200/350)

eot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś, ktoś pisał, że płyta nie obsługuje pamięci 2GB w jednej kości. Czy to prawda?? Bo jutro będę miał takową, jeśli będzie działała ;] Proszę o szybką pomoc. Pamięc to bedzie Goodram 667Mhz 2GB, sorki za takie głupie pytania, ale muszę się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alinek napisał(a):

Gdzieś, ktoś pisał, że płyta nie obsługuje pamięci 2GB w jednej kości. Czy to prawda?? Bo jutro będę miał takową, jeśli będzie działała ;] Proszę o szybką pomoc. Pamięc to bedzie Goodram 667Mhz 2GB, sorki za takie głupie pytania, ale muszę się upewnić.

Spokojnie obsłuży :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

U mnie jest tak:

kostka CL6 -> leci na 900MHz 15-5-5-5 nawet na def V, więcej nie chce nawet na 2.4V

kostka CL5 -> leci na 1100Mhz przy 15-5-5-5 przy 2.08V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alinek napisał(a):

Chyba trafiły mi się słabe kości :( Nie chcą nawet dobić do 800Mhz, co w porównaniu do Nanya wydaję się śmieszne, bo tamte robiły bez zmiany napięcia 840mhz :|

to rzeczywiście padaki, moje pierwsze z brzegu 900 5-5-5-15@2V, 1050 5-5-5-15@2,1V (dalej mi się bawić nie chciało)

ps.wrzuć fotkę kostki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze przyznac ze jestem zadowolony z przesiadki na EP35 z P31,

na obecnej plycie procesor do 3GHz potrzebuje tylko 1.35V gdzie na p31 potrzebowal az 1.37 (ustawienia z biosu),

bede stopniowo znizal napiecie i testowal orthosem, moze bedzie jeszcze mniej,

co do tego "vdropa" to jest taki sam jak u poprzedniczki, cpuz wskazuje 1.296V w obciazeniu,

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peve napisał(a):

musze przyznac ze jestem zadowolony z przesiadki na EP35 z P31,

na obecnej plycie procesor do 3GHz potrzebuje tylko 1.35V gdzie na p31 potrzebowal az 1.37 (ustawienia z biosu),

bede stopniowo znizal napiecie i testowal orthosem, moze bedzie jeszcze mniej,

co do tego "vdropa" to jest taki sam jak u poprzedniczki, cpuz wskazuje 1.296V w obciazeniu,

jakie górne ustawisz to jest mało ważne, ważniejsze jest pod obciążeniem ;)

ps.od czwartku komp chodzi 8*363~2,9GHz, c1e+eist włączone i jeszcze nie zgubił ustawień (mam nadzieję, że nie zgubi) - napięcie pod orthosem nieco poniżej vid, czyli 1.312V (vid 1.325)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.Dzięki za pomoc w sprawie dżwięku - działa elegancko.Czas na następne głupie pytanie- czemu w cpu-z przestawia się multiplier ?W biosie mam ustawione 8X350 i pokazuje mi 2800 MHz, W cpuz jest 6X350=2100 a czasem przeskakuje na te 8X350 i 2800 MHz.W menadżerze znowu pokazuje mi 3,15 Ghz.Może ktoś wie o co chodzi ?Z intelem i podkrecaniem zaczynam dopiero zabawę i nie bardzo wiem co z czym.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rgomez napisał(a):

Z intelem i podkrecaniem zaczynam dopiero zabawę i nie bardzo wiem co z czym.Pozdrawiam.

to szkoda że nie zajrzałeś nawet do faq....

mnożnik (w zakresie 6-9) i napięcie Ci się zmieniają, bo masz włączone w biosie opcje c1e i eist, które mają obniżyć zużycie energii.

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo kolego przepraszam.Masz rację, zacząłem czytać ale póżno już i nieśmiało zapytałem.Dziękuję za odpowiedż, i zapewniam że zazwyczaj staram się najpierw czytać a dopiero póżniej pytać ale po ostatnich przejściach z moim starym mobo na samą myśl że cos mi się sypnęło dostaję goraczki.Dzięki jeszcze raz i biorę się za lekturę.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja wczoraj postanowiłem sprawdzić temp NB - otworzyłem bodę, włączyłem orthosa na 15 minut, potem szybkie zamknięcie kompa (od rozwalenia 73GT nie bawię się w nic pod napięciem) dotknąłem radiatora i.... AAAA cholera aż się poparzyłem, po prostu gorący.

To chyba wina tego AS5, mam pasywnego fryzjera więc wolę nie ryzykować - dziś kupiłem pentragrama Cu i wentylek Spire 40x40, jak będę miał nieco czasu w przyszłym tygodniu to bez namysłu zakładam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi