serwal4 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Nie wiem jak 800MHz Ale jak dla znajomego brałem takie OEMki w Proline (ale 667MHz) to akurat trafiły się jednostronne (1GB kość)... Przez co nie działały z Gigabytem na AMD690V... ale to już btw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLUFIAR Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Fajnie że mi ktoś odpowiedział na moje pytania :-] dalej nie wiem nic o orthosie, dalej nie wiem jakie mam vcore oryginalne na procku itd. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Core temp pokazuje vid, everest coś tam pokazuje, sprawa mało istotna wg. mnie. Czym testować pisałem przecież , ale "na 100% pewien" to będziesz jak poużywasz z miesiąc w środowisku, w którym pracujesz. Są bardziej wrażliwe programy niż orthos - np. klienty seti. Cpuz niczego nie mierzy, nie ma żadnego miernika, jakby miało to byśmy sie go zapytali o punkty pomiarowe :c przy standardowym VCORE? Pamietaj żebys ustawił je na sztywno (nie auto) inaczej płyta "rozpozna" że podniosłes fsb i da swoje wg czegoś tam np. 1,5. Pytanie o szanse zadaj w temacie o prockach - opieprzą Cię we właściwym miejscu przynajmniej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLUFIAR Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 może i cpuz niczego nie mierzy ale pokazuje wartość VCORE zaniżone o ok 0,05V zarówno u innych użytkowników jak i u mnie. wiem że na sztywno bo już się przekonałem że albo za małe daje napięcie (standard) albo za duże (OC). fakt może i orthos nie jest najbardziej wymagający i może nie jest idealnym wyznacznikiem stabilności ale pytałem właśnie o jego obsługę a nie innych programów. A tutaj bo większość userów w tym topicu ma do czynienia z orthosem. no ale już wiem że używa się (stabilność tylko podkręconego procka, ram na standardowych mhz-ach) "Small FFTs - stress CPU" z priorytetem 7-10 (prio. 10 to największa pewność stabilności mówiąc oczywiście tylko o orthosie) A i jakoś, muszę sprawdzić czy chłodzenie da rade zanim zaczną kompy być użytkowane no i ustawić odpowiednie VCOre bo na vidzie zdychają, więc orthos powinien wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 cpuz-z pokazuje mniejsze napięcie bo jest vdroop (setki razy już to było wałkowane), cpuz pokazuje napięcie na procku w danej chwili, a nie jakie jest ustawione w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Dzisiaj byłem w "computronie" i nabyłem akasę 40x40: http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,41927/ Nie wiedziałem czy pójdzie na 5V ale poszła, z obliczeń wynika że robi wtedy ~2200RPM, zostawiłem więc orthosa na 30 minut obciążając RAM i cpu. Radiatorek letni :) No, teraz się nie boję że przy 30 stopniach ciepła coś mi pójdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLUFIAR Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) cpuz-z pokazuje mniejsze napięcie bo jest vdroop (setki razy już to było wałkowane), cpuz pokazuje napięcie na procku w danej chwili, a nie jakie jest ustawione w biosie wiem o co chodzi z vdropem! przeczytaj mojego posta poprzedniego a raczej "przedpoprzedniego" ze strony wcześniejszej tematu. A to że pokazuje aktualne napięcie a nie to ustawione w biosie to też akurat wiem ;] Edytowane 27 Maja 2008 przez FLUFIAR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Hej, wlasnie do mnie dojechala ta plytka, wsadzam na nia e4300 i krece. Przesiadal sie moze ktos z am2 na 775 pod vista bez reinstalacji systemu? Kiedy to robilem odisntalowujac wszystkie stery pod widowsem. Ale nie mam pewnosci ze to pod vista przejdzie. Z gory dzieki za help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykkupczyk Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 musisz zrobić reinstall windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) musisz zrobić reinstall windowsanie musi, ale nie jest powiedziane, że kiedyś nie zechce się wykrzaczyć. Edytowane 29 Maja 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykkupczyk Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 ja przy przesiadce z s939 na lga musiałem, tak samo jak wcześniej z sa na s939, więc myślałem, że to reguła tak przy okazji: co zrobić, aby płyta nie gubiła ustawień, gdy pamięci nie są na auto??, bo tak to przy KAZDYM odłączeniu listwy zasilającej zerują się zegary do stock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 tak przy okazji: co zrobić, aby płyta nie gubiła ustawień, gdy pamięci nie są na auto??, bo tak to przy KAZDYM odłączeniu listwy zasilającej zerują się zegary do stocktak nie powinno być, ustawienia nie powinny się kasować po odłączeniu od prądu. Sprawdź czy z bateryjką jest wszystko ok, bo może nie jest w stanie podtrzymać płyty w momencie odłączenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 No to panowie ja chyba jakis specjalny jestem. Mam ta mobo z e4300. Zminiema fsb i [gluteus maximus], zawsze przy reboot jest 200, robilem nizej, wyzej. Nie ma roznicy, moge mnoznik zmienia i to pamieta, a reszta bania. Nie wiem co jest, moze to proc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) Mało prawdopodobne. Ustawiasz timingi wszystkie i napięcie procka i wyłączasz c1e i eist ? Edita - kolejny padnięty, ktoś liczy ? Edytowane 29 Maja 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) na razie robilem tylko zmiana mnoznika, fsb i dzielnik pamieci. C1e i eist wylaczone. Mnoznik po zmianie , podczas postu wyswietla zmieniony, fsb zawsze jest 200 A i jeszcze jedna dziwna sprawa, w easytune sa przycisku do OC, u mnie nie moge ich nacisnac w ogole. Ta plyta zaraz przez okno wyleci. Normalnie takie dziwne rzeczy sie dzieja ze szok. Potrafi sie w biosie zawiesic przy np zmianie boota z tarwdego, a otstanio przy podniesieniu fsb z 200 do 205. Albo proc albo plyta. Zawsze na asusach jechalem to sie zachcialo Gigabyte. ehh, przyjdze na dafault pracowac Edytowane 29 Maja 2008 przez the_quick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikk Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) Mi też długo resetowały się ustawienia po wyłączeniu, próbowałem różnych kombinacji i w końcu pomogło podniesienie napięcia na pamięciach +0.2 V (Buffalo 2x1 GB DDR667), napięcie CPU dla 2160 9x200@9x333 podniosłem na 1,437 V, C1e i Eist włączone, bios F9e. Zdarzają mi się też czasami rózne "przypadki": XP zgłasza, że brakuje mu jakiegoś pliku; bootowanie zatrzymuje się - po zresetowaniu wszystko jest ok, proc wstaje podkręcony i XP działa normalnie. Edytowane 30 Maja 2008 przez ikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) MI teraz bios potrafi sie zawiesic (pierwszy raz cos takiego widze), zmienie np kolejnosc boot z HDD i daje save and exit, naciskam Y i enter i stoi, nie restartuje. Zmienialem bios z pod windy, moze w tym problem. Zaraz laduje z flopa i sie zobaczy. Jak nie plyta wraca do sprzedawcy i biore jakiegos asusa Edyta: Juz wiem co nie tak robilem. Bios poszedl z flopa. Dzielnik zmienilem na inny , tak ze mam dwie kolumny w pierwszej 800 a w drugiej 900 (czy jakos tak). Dziala obecnie na 3.00ghz na stocku :). i stockowy woltarz Zobaczy sie co dalej Edytowane 30 Maja 2008 przez the_quick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) Ja mam smieszne pytanie... Czy ta płyta ma jakiekolwiek zworki? :blink: Bo moja nie ma. Edyta: gdyby mial ktos problem z dzwiękiem. Tzn po instalce systemu i sterow od mobo i dzwiękówki również. Nie wykrywa urządzenia tylko pci device trzeba zainstalowac sp2 lub poprawke kb888111xpsp1. Szukałem w tym temacie rozwiązania ale nie znalazłem. Może się komus przyda :) Edytowane 30 Maja 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Na XP SP3 nie ma już tego problemu - po prostu uruchamiasz instalkę sterów realteka i po chwili masz dźwięk :] BTW. Może te płytki zaczynają wariować od temperatury? W końcu dosyć ciepło się ostatnio zrobiło a jak już sporo osób zauważyło box na NB się "nieco" grzał w znacznie mniejszych temp. otoczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglin Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) mam pytanie. Za kazdym razem jak wlacze RANO KOMPUTER, pochodzi chwile i sie uruchamia ponownie z BS z roznimi bledami ... Wczoraj robilem formata, jedynie co mam podkreconego to procka na 2.97 przy napieciu 1.38, ale temp w normie ... od czego to moze byc? Tak nagle sie zaczelo dziac z dnia na dzien ... I tak sie dzieje tylko rano ... np. popoludniu wyalcze komputer na godzine wlacze i nic ... chodzi normal Edytowane 31 Maja 2008 przez Goglin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 cieplej na dworze sie zrobilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Poluzuj timingi, zjedź nieco z prockiem i przetestuj odpowiednio stabilność (np. TAT na godzinkę, półtorej, oba rdzenie na 100%), to że masz temp w normie nie oznacza że komp musi być stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZwieRZakwawa Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Mam pytanko bo zamierzam właśnie zamawiać ta płytkę! i czy te( http://www.agito.pl/ddr_2/mushkin_ddr2_pc6...07.328297.html) memki będą z nią dobrze współpracować? i czy będę mógł obsadzić później 4 sloty? a jak nie to jakie 2x1Gb w podobnej cenie do tego moboa? Edytowane 31 Maja 2008 przez ZwieRZakwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglin Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 cieplej na dworze sie zrobiloMam rozumiec ze to jest od temperatury? Bo podkreslan to sie dzieje TYLKO WTEDY kiedy wlaczam kompa pierwszy raz - rano. Pozniej sie NIE RESETUJE a temp oczywiscie skacze bo komputer caly czas chodzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszczyc Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Witam jestem nowy własnie co skonczyłem czytać cały topic 44 strony uff 2 dni mi to zajeło ale ok.. mam ta plyte od 5 dni procek E2180 boxowe chlodzenie, nic nie podkrecam bo puki co wystarczy mi to w zupelnosci.. ale moj problem polega na tym ze temp w stresie sa kosmiczne po 2minutach przy obiciazeniu procka 99% temp dochodzi do ponad 80 stopni..? i to wszystko przy otwartej budzie... dziwne nie wiem czemu az tak sie grzeje choc go niepodkrecalem itp... dotykajac radiator z procka nawet nie jest cieply mozna powiedziec a co dopiero gorący... nie wiem co jest grane moze zmienic paste bo ta to jest orginalna co byla juz... a tak to wyglada bez stresu... Edytowane 1 Czerwca 2008 przez haszczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Moze cos zle dociska do proca. Moja plyta znowu nie daje sie krecic. zmieniam FSB w bios, restart i nic, proc nadal na 1.80GHz. Kombinowalem z napieciami, dzielnikiem, timimg pamieci. Nic nie powodeju OC proca. PO restarcie post daje info 4300 @ 1.80 , wchodze do biosa a tam ladnie siedzi moje ustawione fsb (np 205). Tylko plyta nie wymusza tego. Juz 3 rozne pary pamieci byly testowane, 2 proce 4300. Wiec mysle ze to plyta, moze cos bios uwalony. Idzie w pon do sprzedawcy i chyba jakas Asusa mobo wezme, na athlonie z asusem bez problemowo OC szlo. Jestem mocno zawiedziony :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miklo Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 dotykajac radiator z procka nawet nie jest cieply mozna powiedziec a co dopiero gorący...Masz prawdopodobnie źle założony cooler. Nie dokładnie przylega do proca. Popraw to i będzie cacy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Siemka! Zauważyłem że po oc , przy włączeniu kompa mam dwa krótkie piknięcia (jedno standardowe , że wszystko OK i jedno poprzedzające) . Czy wszystko OK? rozkręcałem kompa i dobrze wszystko podłączone. Nie mogę znaleźć instrukcji wiec bądźcie zrozumiali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miklo Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Siemka! Zauważyłem że po oc , przy włączeniu kompa mam dwa krótkie piknięcia (jedno standardowe , że wszystko OK i jedno poprzedzające) . Czy wszystko OK? rozkręcałem kompa i dobrze wszystko podłączone. Nie mogę znaleźć instrukcji wiec bądźcie zrozumiali. http://www.gigabyte.pl/products/mb/manual/...31-ds3l_1x.html Strona 76: 2 short: CMOS setting error Wygląda na to, że musisz wyczyścić BIOS. Na tej samej stronie jest info, jak to zrobić, jeśli miałbyś kłopot przez interfeace BIOSu. Edytowane 1 Czerwca 2008 przez miklo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszczyc Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 jednak mieliscie racje.. sciaglem jeszcze raz boxa i zalozylem na nowo i teraz temp jest juz ok uff... normalna praca: w stresie: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...