serwal4 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) A ja mogę potwierdzić, że przy FSB 333MHz pci-ex można nie ruszać, tj. 100MHz pasuje... Jedyny reset jaki mi się zrobił (ustawień biosu) to jak przez przypadek dwa razy pod rząd zresetowałem kompa... Tak to 333MHz/100MHz stabilne od listopada do chwili obecnej. btw. W sumie też mi Przemek ;) na imię. Edytowane 9 Czerwca 2008 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardeni Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Czyli wszystko się zgadza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Jak już weszliśmy w rozmowę o taktowaniu PCI-e, to dodam coś od siebie :D Moja płyta nie miała żadnych problemów przy FSB 413MHz, PCI-e ustawione na auto, jak ustawiałem ręcznie z przedziału od 98-109Mhz, to w ogóle się nie podnosiła. Żadnych resetów nie uświadczyłem :rolleyes: Tylko się modlę, żeby mi czasem płyty nie wymienili na nową, bo nie wiadomo co by się trafiło :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 http://www13.plala.or.jp/setfsb/Mam prosbe , prosze o wytlumaczenie bo cos mi nie bangla poprawnie. Tak , mam inne mobo niz w temacie , ale nie w tym rzecz. Poruszyliscie temat set fsb wiec dlatego pozwolilem sobie. A wiec... Ustawilem pierwszym suwakiem zadane FSB , widze jakie ono jest. Ale nie ma tego o czym mowiliscie , to znaczy nie wiem jakie dac PCIE bo te nie zmienia sie gdy uzywam suwaka nr 1 , zmienia sie gdy uzywam nr 2 , ale u mnie wystepuja dziwne odczyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Ustawilem pierwszym suwakiem zadane FSB , widze jakie ono jest. Ale nie ma tego o czym mowiliscie , to znaczy nie wiem jakie dac PCIE bo te nie zmienia sie gdy uzywam suwaka nr 1 , zmienia sie gdy uzywam nr 2 , ale u mnie wystepuja dziwne odczyty.1) tam ma być jak piszesz. 1 suwak podnosi FSB, 2 suwak podnosi taktowanie PCI-E 2) nie patrz na te śmieszne wartości w zielonych okienkach zaraz przy suwakach 3) jak poruszysz 2 suwakiem to Ci się zmieni wartość pci-e i aktualną pokaże w drugiej tabelce tam gdzie jest 359/718/.../33,3 setfsb porusza suwakami oddzielnie, dlatego jak chcesz zobaczyć jakie pci-e odpowiada jakiemu fsb to musisz ustawić w biosie wymagane fsb, czyli np 359, a pci-e zostawiasz na auto. Uruchamiasz kompa, odpalasz setfsb i wtedy na 3 miejscu zobaczysz jakie pci-e ustawic pod biosem :) w skrócie: 1. w biosie - fsb 359, pci-e - auto 2. wchodzisz do windowsa 3. w setfsb sprawdzasz jaka wartość jest na 3 pozycji (~105 przy 359) 4. w biosie ustawiasz pci-e na odczytaną wartość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Dzieki za pomoc. Problem jednak w tym , ze jesli u mnie cep nie idzie wyzej przez wlasnie pcie to i tak nie sprawdze tego. Na 360 nie botuje i pomyslalem sobie , ze moze ten program wlasnie mi to pokaze , ale jednak nie , skoro do windy nie wejde jako , ze przy 360 odpala mi sie na defie. Serdeczne dzieki raz jeszcze , mowi sie trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 to ustaw 360 i pci-e na 105-106, powinno pasować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 witam! mam pytanie czy nasza płytka śmiga z pamięciami Mushkin 2x2GB 800 EM bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam! To jakie mam jest maxymalne napięcie dzienne ? 1,5V czy 1,35V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 jak masz dobre chłodzenie to i 1,6V można ustawić, byle nie przesadzać z temperaturą procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Witka. Po około 5 dniach działania mojego E2140 po OC na 2.8Ghz (351Mhz) i 1.35V (temp przy tym były w stresie: cpu 30 stopni, 1 rdzeń - 50stopni, 2 rdzeń - 55stopni), dzisiaj rano bios zresetował ustawienie cpu do standardowych ustawień. Spróbowałem wrócić do 2.8Ghz, ale komputer 2 razy nie wstał, po czym wrócił do 1.6Ghz. Tak samo było przy 2.7Ghz. Co się mogło stać? Specyfikacja: E2140 na Freezer 7 Pro GA-P31-DS3L F9b 1GB OCZ Technology DDR2 800MHz Special Ops CL5 (przy 2.1V) ASUS GeForce 8600GT Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 PFC 80 Gb SATA 2 Maxtor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Mogło sie mobo popsuć (bios?). Ale raczej ma kaprys i potrzebuje resetu cmos (lub load optimized defaults z biosu). Można też spróbować myku opisanego w poście 1355. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) witam! czy na nasze mobo bez problemu wejdzie Pentagram Karakorum? I czy nie będe mial problemu z włożeniem Ramu do żółtych gniazd? Bo mialęm kupować 4GB ramu ale jednak myśle że szkoda mi kasy a różnica prawie żadna (troche szybciej wczytują gry ale graćza wiele nie gram wiec nie ma problemu) i w końcu wykminiłem że kupie sobie OCZ Reapery lub Platinium ale wolałbym z heatpipami ale czy sięzmieszczą pod Karakorum? dzieki za odp http://forum.pclab.pl/t351286.html chyba powinno wejść Edytowane 14 Czerwca 2008 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Witam ;) Od paru godzin jestem posiadaczem P31-DS3L :) Mam pytanie - czy z poziomu biosu/windowsa jest możliwość kontrolowania wentylatorów podpiętych do gniazd na płycie? Oprócz wentylatora CPU. Jak narazie nie udało mi się znaleźć takiej funkcji w EasyTune i w biosie, ale moze cos przeoczyłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Elo! Dałem na proca 1,45V 9x 380Mhz i wstał, przeszedł SuperPi. Podbijałem jeszcze napięcia na FSB,i tych wszystkich. na 9x 390 nei chce wstać, może trzeba ustawić to PCi ? Tylko na ile ? raczej stabilnie (po 8h orthos'a) te 3400Mhz nie bedzie , ale chcę zobaczyć przy ilu wstaje i ile daje się z niego wycisnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Raczej wall. Sprawdź 390-400*8-6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellowww21 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Czy zmienilo sie cos w tej mobo w kwestii dzialania z wiecej niz dwoma dwustronnymi pamieciami. Moze jakis nowy BIOS? Sorry jezeli juz takie pytanie jest, ale nie mam obecnie czasu na przegladanie blisko 50-stronicowego wątku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 nic sie nie zmienilo i sie nie zmieni, to jest ograniczenie chipsetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 jakie polecacie chlodzenie na chipset - bo po podkreceniu na 3.0GHz e2180 , plyta strasznie sie grzeje (48 stopni w idle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) ponoc plyta nie posiada czujnika temp chipsetu daj jakis nawiew na chipset w postaci wiatraka np. 80mm na 5V i bedzie ok np. cos takiego: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2910677 Edytowane 18 Czerwca 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) kupilem radiator pentagrama + 40 mm wentylator + pasta artcic ceramique czy aby zdemontowac obecny radiator i zalozyc nowy trzeba bedzie wyjmowac plyte ? <_< Edytowane 18 Czerwca 2008 przez fuqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Na pewno będziesz musiał wyjmować płytę, bo radiator siedzi na plastikowych, wciskanych, sprężynowanych kołkach. Trzeba je zagiąć od drugiej strony laminatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 szkoda , ze znowu bede musial sie z tym "bawić", ehh, a mam dosc mala obudowe i ciezko to wszystko powyjmowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Ja mam takie chłodzenie (pentagram cu + artctic silver 5 + akasa 40x40mm 5V) - bez wyciągania nie da rady. Aha i jeszcze jedno - u mnie te całe "kołeczki" dołączone do pentagrama nie chciały wejść - są nieco za duże. Radzę zdjąć te z boxa i dać na pentagrama - trzyma ok a wchodzi bezproblemowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Ja mam takie chłodzenie (pentagram cu + artctic silver 5 + akasa 40x40mm 5V) - bez wyciągania nie da rady. Aha i jeszcze jedno - u mnie te całe "kołeczki" dołączone do pentagrama nie chciały wejść - są nieco za duże. Radzę zdjąć te z boxa i dać na pentagrama - trzyma ok a wchodzi bezproblemowo. na pewno skrozystam z porady:) musze poczekac jeszcze na poczte polska, (wczoraj wyslali paczke ze sklepu) wiec teoretycznie dzis badz jutro powinna byc u mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLUFIAR Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 (edytowane) Cholera zawsze mówiłem "nic innego niż asus" a coś mnie podkusiło do tych gigabytów. i teraz tylko żałuję :/ no ale przejdę do rzeczy. Mam problem z kartą PCI wifi PLANET WL-8310 V3 (chipset Atheros) - w pełni sprawna, na poprzedniej płycie wszystko grało. Gryzie się ona z płytą - podczas instalacji driverów zwis. I winda już się nie uruchomi po resecie. Próbowałem różnych sterów planeta oraz samych pod chipset athreos i to samo. Bios mam F8. Czy któryś z kolegów też miał jakieś problemy z kartami wifi pod PCI? Musze kupić teraz inne sieciówki i nie wiem co wybrać żeby znowu nie natrafić na konflikt sprzętowy... Chciałbym kupić też coś na atherosie (D-link DWL-G520 lub TP-LINK TL-WN551G) ale nie wiem czy płyta nie polubiła się z planetem czy może z samym chipem atheros. Proszę o opinie użytkowników tej płyty głównej. Może ktoś ma sieciówki wifi pod PCI to piszcie jakie macie i czy nie mieliście żadnych przebojów z nimi. Z góry dzięki. Edytowane 19 Czerwca 2008 przez FLUFIAR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo) Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Cholera zawsze mówiłem "nic innego niż asus" a coś mnie podkusiło do tych gigabytów. i teraz tylko żałuję :/ no ale przejdę do rzeczy. Mam problem z kartą PCI wifi PLANET WL-8310 V3 (chipset Atheros) - w pełni sprawna, na poprzedniej płycie wszystko grało. Gryzie się ona z płytą - podczas instalacji driverów zwis. I winda już się nie uruchomi po resecie. Próbowałem różnych sterów planeta oraz samych pod chipset athreos i to samo. Bios mam F8. Czy któryś z kolegów też miał jakieś problemy z kartami wifi pod PCI? Musze kupić teraz inne sieciówki i nie wiem co wybrać żeby znowu nie natrafić na konflikt sprzętowy... Chciałbym kupić też coś na atherosie (D-link DWL-G520 lub TP-LINK TL-WN551G) ale nie wiem czy płyta nie polubiła się z planetem czy może z samym chipem atheros. Proszę o opinie użytkowników tej płyty głównej. Może ktoś ma sieciówki wifi pod PCI to piszcie jakie macie i czy nie mieliście żadnych przebojów z nimi. Z góry dzięki. Ja nie mam żadnych problemów , mam kartę wifi Edimax EW-7128g Wireless 802.11g 54Mbit + antenę kierunkową tp-link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLUFIAR Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 dzięki za info. ten edimax jest na ralink-u więc już tyle wiem. czas goni więc nie czekając zamówiłem te chwalone TP-LNIK-i i zobaczymy czy płyta gryzie sie tylko z tym planetem czy z chipem atheros.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v4v Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Witam chce podkrecic procka ale jestem totalnie zielony w oc , czy ktos życzliwie podesle mi linka lub opisze szczegolowo krok po kroku jak to wyglada na moim sprzecie? oto moje parametry: GIGABYTE GA-P35-DS3L Intel P35 Intel Core 2 QUAD Q6600 4x 2,4 GHz 1066FSB,8MBCache,LGA775 2x2048MB 800MHz Kingston help :unsure: wiem ze plytka ma 4 fazowy system zasilania proca i OC jest trudniejsze z moim quadem Edytowane 20 Czerwca 2008 przez v4v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Witam chce podkrecic procka ale jestem totalnie zielony w oc , czy ktos życzliwie podesle mi linka lub opisze szczegolowo krok po kroku jak to wyglada na moim sprzecie? Twoje lenistwo* sięgnęło nieba.... http://forum.purepc.pl/temat/Socket-423-47...tel-P31/247845/ *spałem 4h i jestem po 10,5h pracy - cały czas na nogach.... Edytowane 20 Czerwca 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...