kwasior500 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2011 CPU-Z zazwyczaj się nie myli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechg1976 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2011 CPU-Z zazwyczaj się nie myli. Też mi się wydaje, że przede wszystkim prawidłowe jest to co w BIOS. A skąd takie błędy mogą się brac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2011 @kwasior500 Kiedyś pisałem (poprzednia strona) o wieszaniu się Posta; Chylę czoła, miałeś rację, swego czasu (po długiej przerwie, teraz też spokój) zaś pojawił się ten problem... I faktycznie jedno urządzenie na USB powodowało ten problem (przyuważyłem, że odbiornik od klawiatury w tym momencie mrugał jak zwariowany kontrolką/led); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busterje Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 witam p31-ds3l nie bedzie problemow z e5200 300x12 na standardowym vcore procka ? tyle mi przedtem chodzilo na p35 od foxconn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2011 W zwiazku ze powoli planuje przejscie na sandy bridge, ale jako ze plyty sa nadal slabo dostepne w przerwie pobawilem sie jeszcze moim E4300. Co ciekawe, udalo mnie sie zrobic 400x8 1,45v, niestety nie sprawdzalem min. V dla 3.2ghz, ale mam problem. W grach sypie artami na niektorych texturach po jakims czasie - brak za to oznak niestabilnosci CPU, 333x9 nie ma problemow. Na pewno brak w tym winy grafiki. Teraz dalem 1,475v, ale chyba dalej to samo. Czybym musial podbic MCH, FSB, PCI-E o 0.1v lub cos jeszcze badz innego? Obecnie mam default. Chyba ze problem lezy gdzie indziej? Jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Z tego co pamiętam to powyżej 333 na tej mobo masz przetaktowane pcie i może twoja grafa akurat to źle znosi... (przerabiałem takie rzeczy z niektórymi grafami tyle że na 440BX@133 - przetaktowane agp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Dalem +0.1v na MCH , FSB - teraz wywala z gier po jakims czasie. Prime przechodzi kilka godzin. Nie bardzo mam ochote podbijac PCI-E o 0.1v ... Lipa ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Szybkie pytanie - Xeon 3060 ruszy bez żadnych problemów? Ktoś testował/używa jakiegokolwiek Xeona na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Xeon pójdzie na każdej płycie obsługującej E6600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elkanguro Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 Witam serdecznie na forum! Mam problem z komputerem narzeczonej. Otóż zauważyłem w CPU-Z, że procesor Pentium E2180 o nominalnym taktowaniu 2Ghz działa na 1200Mhz (mnożnik 6x). Wszedłem do BIOS i patrzę rzeczywiście CPU Clock Ratio jest na 6X ustawione. No to zmieniam na 10X. Restart kompa, a tam dalej 1200Mhz. Powrót do BIOSa a tam znów 6X. Niestety BIOS mi nie chce zapisać zmiany. Po każdym ponownym uruchomieniu ustawia się ponownie na 6X. Ktoś mi może pomóc? Płyta nigdy nie była kręcona ani cokolwiek w BIOSie zmieniane a tu nagle taki zonk. Zrobiłem dla sprawdzenia test w 3DMarku2005 i pokazał taktowanie 1144Mhz a wynik przy 8600GT Sonic+ wyszedł ledwo ~7500 punktów (powinno chyba być ponad 10tys.). Co się mogło stać i jak to naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 clearcmos, nastepnie load defaults. Mnoznik powinien byc na auto jesli nikt nie grzebal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2012 Witam. Mam mobo GA-P31-DS3L z biosem F8, dyskiem 320Gb i zamierzam dokupić do niej drugi dysk 1.5Tb WD15EARS. Zastanawiam się, czy z tym biosem będzie widziana cała pojemność dysku, bo zamówię go przez internet, a biosu nie zamierzam zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elkanguro Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2012 Niestety Clear CMOS (jak również przy okazji wymiana baterii) nie pomógł. Przy load defaults owszewm zmienia mnożnik na 10x (nie ma w ogóle opcji auto) jednak po wyjściu z BIOS komputer się na chwilę wyłącza po czym ponownie uruchamia się z mnożnikiem 6x. Po kolejnej zmianie na 10x już się nie wyłącza ale i tak zmienia na 6x. Co jeszcze może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam111111 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Na 6 w biosie czy windows? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elkanguro Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Cały czas zmienia się na mnożnik 6x w BIOS (co za tym idzie także w systemie). Wyłączanie opcji EIST i jeszcze jakiejś drugie (CE czy coś takiego) nic nie zmienia. Natomiast wyłączenie opcji Thermal Monitor 2 pozwoliło na uruchomienie komputera z mnożnikiem 10x ale wówczas FSB spadło z 200Mhz na 120Mhz więc wyszło na to samo. Poza tym tej funkcji czytałem, że chyba lepiej nie wyłączać. Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze można z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Mam podobny problem. Płyta z tematu, proc E5200 (def to 2,5GHz) Cały czas ustawia go na multi x6 Ustawiam w biosie 12,5 - F10, po ponownym wejściu do biosa znów jest multi x6 edycja: widzę, że temat się pojawia .... http://forum.purepc.pl/topic/300438-update-mnoznik-procesora-cpu-ratio-sam-sie-zmniejsza-oo/ Edytowane 13 Lutego 2013 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilu Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Witam moja płyta to P31-DS3L, Zastanawiam się czy mogę zainstalować pamieć ram 2x2GB np 2 takie kości: http://allegro.pl/pamiec-ram-adata-2gb-2048mb-800mhz-cl5-nowa-fv-gw-i3083771983.html Proszę o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Dopóki będziesz montował tylko dwa moduły to producent/typ w 99% nie ma znaczenia; Większa zabawa zaczyna się przy obsadzaniu 3/4 modułów naraz; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 No a co powiecie na proc E6750 na tej mobo? Mam 2x1GB DDR2(dwustronne), jak je wloze to bedzie oczywiscie 2GB, ale czy jest szansa osiagnac wieksza ilosc pamieci? Tylko wymiana pamieci na 2x2GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2013 Moja sztuka miała to do siebie że kręcony e8400 @ 4ghz nie chodził kręcony na więcej ajk 2 kościach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekLLL Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam. Prawdopodobnie już nikt nie ma tej płyty i nie doczekam się odpowiedzi, ale nadzieja umiera ostatnia. Otóż mam taki problem, że aktualizowałem BIOSa (już teraz wiem, że nie potrzebnie), ponieważ komputer mi trochę szalał ale okazało się, że to karta graficzna. Wracając do tematu po zaktualizowaniu BIOSa do najnowszej wersji z F4 do F5f i teraz komputer zupełnie nie startuje. Po jego włączeniu słychać tylko 2 krótkie piski i nic więcej. W instrukcji jest napisane, że to albo RAM albo właśnie płyta główna. RAM sprawdzałem i jest ok. Istnieje jakiś sposób aby wgrać do niej BIOSa jak jest w takim stanie, czy nadaje się tylko do kosza? Z góry dzięki i mam nadzieję, że ktoś mi odpiszę i pomoże. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Clear cmos + uruchomienie komputera na jednej kości ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekLLL Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Czyściłem już CMOS i to nic nie dało. Odpalałem go też na zupełnie innym RAMie i też nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Namieszałeś coś, do płyty z tematu nie ma biosu F5f, najnowszy zaś to F10a. Poczytaj o Virtual Dual BIOS i spróbuj użyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 ep31 rev1 ma bios F5f, sprawdź dokładnie model płyty, bo rev2.x ma prawdziwy dualbios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekLLL Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Mam EP31, ale niestety rev. 1.0. Może ktoś mi wytłumaczyć jak użyć Virtual Dual BIOSa? Nie mam kopii na dysku twardym, tylko chcę zrobić to z pendrive. Próbowałem już trochę, ale nie wychodziło. Opiszę może jeszcze, co już robiłem. Czytałem, że żeby wgrać BIOS przez VDB trzeba go mieć zrobioną jego kopię na HDD, FDD, bądź pamięci USB. Ja jako, iż takowej kopii nie posiadam, ściągnąłem BIOS w wersji F4 (na takim płyta przed aktualizacją działała). Wrzucam go na pamięć USB, która jest sformatowana pod FAT, razem ze wszystkimi znajdującymi się tam plikami, ale po podłączeniu i uruchomieniu komputera nic się nie dzieje, ciągle tylko 2 piski i czarny ekran (monitor nawet nie mrygnie, że dostał sygnał). Edytowane 13 Lutego 2014 przez MaciekLLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Z internetu raczej łatwiej znaleźć informację, że ten soft to "PoS", a nie przydatna technologia, ale może zaczerpnij tego tematu http://forums.ocworkbench.com/showthread.php?t=64958 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekLLL Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Czyli nie pozostaje mi nic innego jak albo wyrzucić płytę, albo samemu wylutować BIOS i jakoś zaprogramować kość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
purelo0k Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Hej czy ktoś z was próbował lub wie czy 2x4gb jak kol wiek co by dawało 8gb na tej płycie ? ----> klik <----- to jedyne co znalazłem na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Odsmażę kotleta. Nabyłem rodzicom za 4 pak browara takie oto coś: E2140 GA-P31-DS3L (bios F8) 2x2GB Kingston 6400 (400MHz) GPU: 8600 GT 256GB PSU: CHIEFTEC GPS-450AA-101A Cooler intela stockowy Czy ktoś jest w stanie doradzić, jakie stabilne (teoretycznie) wartości można ustawić do codziennej pracy? Nie chodzi o jakieś wielkie OC. Wykroczenie powyżej 2,0-2,5GHz max powinno im w zupełności wystarczyć. Na samej przeglądarce (z 10 zakładek chrome) ma średnio 35*C Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...