methyl1test Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 U mnie orthos ustawienia def i NB parzy - czym mierzycie temperaturę płyty ? Ja organoleptycznie - nigdy mnie nie parzył. Był co najwyżej ciepły. W budzie nie mam żadnych dodatkowych wentyli. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msc_ Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 timingi naprawde warto ustawic samodzielnie (no przynajmniej czesc), bo jak mialem auto i odpalilem memseta, to sie przerazilem :P a to option1/option2 dziala troszku inaczej - option2 zdaje sie wylacza jakis tam gigabytowy self test => mniej problemow z odpaleniem przy testowaniu ustawien. jeszcze jedno - jak bedziecie grzebac z fsb/pamieciami - ustawcie 'performance enhance' na standard - nie mam pojecia co to robi (w memsecie nie wypatrzylem roznic), ale wszystko powyzej standard uwala mi stabilnosc przy wyzylowanych pamieciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
methyl1test Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 jeszcze jedno - jak bedziecie grzebac z fsb/pamieciami - ustawcie 'performance enhance' na standard - nie mam pojecia co to robi (w memsecie nie wypatrzylem roznic), ale wszystko powyzej standard uwala mi stabilnosc przy wyzylowanych pamieciach. Dzięki za rade. Sie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Mam nadzieję, że się nie pogryzą :unsure: na 5V se leci i teraz mogę z ręką na sercu powiedzieć że jest zimny ;p Jest problem otóż 342x8 na 1,4v i koniec. Nie pomaga 1,5 na procka ani podbicie v chipsetu. Bios F1. Zmieniać bios na f5 ? [; Zmieniony - nic to nie dało. Wall :mur: Edytowane 3 Listopada 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Kolega ma ta plyte. Dzis skladany komp. I co sie rzucilo w oczy (uszy) - strasznie piszczace cewki. przynajmniej wydaje sie, ze to cewki, bo w sumie nic innego. Jak sobie z tym poradzic? zalac silikonem? czy moze plyte na gware oddac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Moja na szczęście (odpukać) nie piszczy. Jeżeli to cewki to nie na płycie bo tam ich brak [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 to co w takim razie moze piszczec? I jak ew. mozna sobie z tym poradzic? Komp to: E2140 plyta jak w topicu 8800gts Chieftec 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 U mnie tez nic nie piszczy, moze to 8800 ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 raczej nie, bo bylo sprawdzane gdy bylo podpiete wszystko poza 4pin na plycie i 8800 powinno moc dzialac, a mimo wszystko nie piszczalo wtedy. po podlaczeniu 4pin zaczelo sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) raczej nie, bo bylo sprawdzane gdy bylo podpiete wszystko poza 4pin na plycie i 8800 powinno moc dzialac, a mimo wszystko nie piszczalo wtedy. po podlaczeniu 4pin zaczelo sie. Na bank katra graficzna, znajduje się tam taki dławik i to on piszczy, czasem pod opciążeniem, czasem sam z siebie, co ciekawe moja karta na innej płycie piszczała a na tej nie :D Może być jeszcze zasilacz, ale wątpie. -q8ic- ustaw pci-e na AUTO, to powinno pójść wyżej Edytowane 3 Listopada 2007 przez jarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Pewnie, że powinno ale nie pójdzie - czytałem topic (ten i ten ogólny o p31) i od początku miałem na auto :-| Przynajmniej nie będę miał motywacji żeby ładować kasę w chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msc_ Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Pewnie, że powinno ale nie pójdzie - czytałem topic (ten i ten ogólny o p31) i od początku miałem na auto :-| Przynajmniej nie będę miał motywacji żeby ładować kasę w chłodzenie. pewnie fsbwall :/ btw: co wyscie sie tak uparli z tym chlodzeniem? u mnie box intelowski trzyma 3.2ghz@1.45v, 31c idle, 66 stres (occt/orthos). ja rozumiem, ze na 3.6ghz@1.5v trzeba wiecej, ale tutaj co widze, ze ktos marudzi o chlodzeniu, to ma procka ~3ghz@1.4 i nie marudzic o glosnosci, bo np. chlodzenie na gf8600gt sonic+ (ktorego to ma 90% ludzi tutaj :>) jest DUZO glosniejsze. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Kurcze, już zamówiłem tą płytkę --> odpisali, że nie ma :(. W innych sklepach to samo --> nie ma. Jak już są dostępne to z gwarancją na 3 miesiące albo w nieludzkich cenach. Ciekawe, czy uda mi się ją gdzieś znaleźć w ludzkiej cenie... Jest jakiś problem z dostępnością ;]. Chodzi mi o DS3L. Wkurza też takie coś, że pisze że jest dostępna, a po kontakcie odpisują, ze nie ma jej w hurtowni narazie. Edytowane 5 Listopada 2007 przez pajak28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 http://techplanet.pl/?gk=0&k=5&id=...mp;filtr=szukaj 238zł Cytuje rozmowę przez telefon: "Jak na stronie pisze, że dostępne to znaczy, że dostępne" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Widziałem ja w tym sklepie, niestety ja mam akurat z nim złe doświadczenia (chodzi o sklep), chociaż może się już poprawili. Może jednak zaryzykuję ;]. Edit1: No może trochę przesadziłem z tą niedostępnością ;]. Jest dostępna w mniej znanych sklepach ;]. Edit2: Jednak odnalazły się te płyty tam, gdzie je miałem zamówić, ciekawe... Edytowane 5 Listopada 2007 przez pajak28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 ja kupuje na yalu.pl Musze wpierw sprzedac stare czesci! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Ja techplanet.pl zaufałem :) Aczkolwiek odbierałem na miejscu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
methyl1test Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Apropos piszczenia - moja piszczy na POST'cie a potem przestaje. Myślę, że to jednak zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Obecnie testuję FSB 375 obniżyłem mnożnik do 8x aby bylo pełne 3ghz i 900mhz dla pamiątek ;) ach ta słabość do "pełnych" liczb;) Jakie max fsb uzyskaliście na tych płytkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Wiatm Mam pytanko posiadam Intel Core 2 Duo E6300 (1,86 GHz), Ramy Corsair XMS2 Xtreme DDR2 1GB 800MHz, Płytę Asus P5B, Zasilacz Tagan 480, Chłodzenie proca Scytche Infinity. Na tej platformie udało mi się podkręcić procesor do 2,30 GHz i dalej nie drgnie jak zaklęty. Dodam jeszcze że płyte jest z Rev. 1.03 (nowszy to Rev. 1.04). Gdyby ktoś chciał widzieć czym sie te rzeczy różnią to LINK: http://ocforum.pl/showthread.php?t=11893 Wydaje mi się że wina leżała po stronie płyty i chce złożyć nową platforme znaczy wymienić ramy i płytę. Ramy już kupiłem są to Patriot LLK 2x 1GB DDR2 800MHz CL4, 1000MHz CL5 (Extreme Performance) i teraz pytanie czy ta płyta Gigabyte GA-P31-DS3L da rade podkręcić tego E6300. Chodzi mi o to żeby się proc ukręcił do 3,00 GHz ??? Prosze o wasze opinie a najlepiej ludzi którzy tego dokonali :wink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=248974 Ktoś ma podobne cuda ? Nikt nie ma klawiatury na ps2 + xp czy nikt nie ma podobnego problemu. Bo jak to drugie to płyta idzie na gwarę <_< Edit: Dzwiekówka SB PCI Creative kłóciła się widać z mobo, wyjąłem i hula - dźwięk na integrze jest znośny więc jest ok. Chociaż szczerze powiedziawszy wolał bym SB ;) Edit: 2 wymieniłem klawe na usb i dopiero pomogło a pozniej dowiedzialem sie ze bios f6 ma jakies poprawki dot ps2 i klawy - biosa nie wgrywalem - nie ce mi sie :P Edytowane 8 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Wczoraj wreszcie znalazłem chwilę czasu na złożenie zestawiku który mam w podpisie. Mam mały problem. Nie miałem zupełnie czasu na poważne kręcenie, więc wczoraj wieczorem ustawiłem sobie procka 9x266 (2,40GHz). Potem nawet odpaliłem na pół godziny Orthosa i oczywiście bez żadnych problemów. Do wieczora kilka razy ponownie uruchamiałem kompa i było ok, dziś rano uruchamiam i zrobiły mi się domyślne ustawienia... :? Wyglądało to tak trochę dziwnie bo trochę dłużej się włączał zanim pokazał się POST. Co to może być? Chyba nie zresetował ustawień przez to, że były zbyt wyżyłowane :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Jeżeli przestawiłeś tylko fsb a pamięci zostawiłeś na auto to właśnie tak mogło być :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Moja na szczęście (odpukać) nie piszczy. Jeżeli to cewki to nie na płycie bo tam ich brak [; cewki sa na plycie:) i moga piszczec ale to w niczym nie pszeszkadza chyba ze syczenie komus bardzo przeszkadza w ciszy;) Mam pytanko posiadam Intel Core 2 Duo E6300 (1,86 GHz), Ramy Corsair XMS2 Xtreme DDR2 1GB 800MHz, Płytę Asus P5B, Zasilacz Tagan 480, Chłodzenie proca Scytche Infinity. Na tej platformie udało mi się podkręcić procesor do 2,30 GHz i dalej nie drgnie jak zaklęty. Dodam jeszcze że płyte jest z Rev. 1.03 (nowszy to Rev. 1.04). Gdyby ktoś chciał widzieć czym sie te rzeczy różnią to mialem p5b 1.03 i 1.04 wersje delux tez i kazda robila fsb 460stabilnie. a roznica zmiedzy p5b 1.03 a 1.04 jest taka ze w 1.03 napiecie na pamiec jest max 2.1v tak samo napiecia na mostki sa nizsze. w 1.04 sa napiecia jak w delux. ddr. 2,45v np. wiec jak tobie sie nie udalo podkrecic to znaczy ze cos zle robisz bo nie ma innego wytlumaczenia;) ja z p2140 na gigabyte ds3L podkrecilem na 8x430 stabilnie na 435 sie uruchamial ale nie byl stabilny na 440 juz nie wstal wiec wina walla na procku, mobo albo ramy. ale jak widac da sie spokojnie na tej plycie ponad 400fsb zrobic:) a co do chlodzenia to box spokojnie wystarczy do 3200mhz na codzien i wedlug mnie glupota jest kupowanie innego chlodzenia ktore da 5C roznicy;) Edytowane 7 Listopada 2007 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Otoz, komputer ten po rozgrzaniu sie (ok. 10 minut) milknie. Tzn. piszczenie ustepuje i dalej jest w porzadku. O ile chwile sie bawilem to 375MHz FSB dawalo rade, 400MHz juz nie dalo. EDIT: fakt faktem, ze zmienialem tylko napiecie na procu :] powinienem i VTT w takim razie zwiekszyc. Edytowane 7 Listopada 2007 przez s_noopy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) cewki sa na plycie:)Ah ale na moje zdrowe jak dotąd oczy na tej płycie ich nie ma. Przyjmuję, że cewka to takie plastikowe kółko owinięte żółtym drutem [; Edit: No dobra, jeżeli r50 to cewka to spoko - są i mogą piszczeć. Po prostu dla mnie cewka to [patrz wyżej], to r50 ani kształtem ani rozmiarem ani powierzchownością nie przypomina "kółka owiniętego żółtym drutem". Jak bys napisał cewki są na płycie - to układ oznaczony napisem r50 - nie było by absolutnie żadnych nieporozumień. A oczka na szczęście mam dobre tylko nie znam się na elektronice. Edytowane 8 Listopada 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Ah ale na moje zdrowe jak dotąd oczy na tej płycie ich nie ma. Przyjmuję, że cewka to takie plastikowe kółko owinięte żółtym drutem [; :lol2: W takim układzie czym są elementy oznaczone R50 :wink: (może trzeba okuliste jednak odwiedzić :lol: ) Jeśli płyta niema cyfrowego zasilania to musi mieć cewki które z kolei nie zawsze wyglądają tak jak opisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 dokladnie :) cewki roznie wygladaja:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) W takim układzie czym są elementy oznaczone R50 :wink: (może trzeba okuliste jednak odwiedzić :lol: ) Jeśli płyta niema cyfrowego zasilania to musi mieć cewki które z kolei nie zawsze wyglądają tak jak opisałeś. Cewki to te czarne kwadraty z napisem r50 Edytowane 8 Listopada 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Jak na tej plycie ustawic FSB:RAM 1:1?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...