Lanc Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 4x512mb jednostronne działa :) fakt że to nie 4x1gb ale to już coś :P, 2xdwustronne 1gb + 2xjednostronne 512 już nie... Na potwierdzenie walidacja ;) NO to mnie uspokoiłeś. W poniedziałek/wtorek powinienem zdać relację jak działa 4x1GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 RAM na 2 i 333 x 8 - working. Dalej bawię się jutro z rana. Wiesz że nie temat o procku ale... jak myślicie - na standardowym V do ilu mogę podnosić? Dodam że mam boxowe chłodzenie (ale chyba kupię fryzjera 7 i zrobię passiva). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 na standardowym V do ilu mogę podnosić? Dodam że mam boxowe chłodzenie (ale chyba kupię fryzjera 7 i zrobię passiva).1,4-1,45 na codzień, sprawdź paluchem temperaturę NB pod orthosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Aha, mam jeszcze 2 pytania: 1. Co zrobić aby komp się tak nie uruchamiał? Teraz naciskam powera, komp uruchamia się a po chwili dead. Po kolejnym momencie już normalnie się podnosi - wszystkie ustawienia biosu są ok... 2. Da się wyłączyć automatyczne zasilanie USB? Nie chcę aby przy włączonym kompie były one zasilane a w bmanualu nie widziałem czegoś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 U mnie przy naciśnięciu power wstaje normalnie, po nocy normalnie, za to zdarza się mu na dwa razy wstawać przy poleceniu uruchom ponownie - ale też nie gubi wtedy ustawień. Ten typ tak chyba ma [x Po co wyłączać usb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Bo wkurza mnie że wszystko się włącza jak włączę listwę zasilającą a nie zawsze chcę skorzystać wtedy z kompa :P Wgrałem najnowszy bios przy pomocy @BIOS - teraz mogę już podkręcać skokowo ale deady nadal są. A czy u was jest tak, że kiedy przedobrzycie ustawienia biosu to płyta SAMA próbuje te 3 razy wstać (uruchamia się na chwilę - dead, itd) a potem wczytuje def i jest ok? BTW. Dodam jeszcze że kiedy proc nie jest podkręcony to płyta startuje w pełni normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Mozna nawet takie fajne ustawienia znaleźć że się zapętli w resetach nie wskakując na def [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) U mnie nie resetuje ustawień przy resetach - no chyba że się nie podniesie bo ustawię za czegoś za dużo albo za mało. Wkurza za to te bootowanie - włączam kompa a tu klops... no ale po chwili jest znowu i trzyma te 3 GHz (próbowałem dawać 380-400 ale nie leci, ramy mam na 833 i 15-5-5-5). EDIT: Wiem nawet gdzie leży przyczyna tych deadów, jak przy oc zmienię tylko FSB to jest ok, jak ruszę dzielnik ram to się zaczyna... :mur: EDIT2: Ha, już wiem kiedy jest nie tak - tylko przy dzielniku 3.3 komp uruchamia się normalnie, na innych nawet bez oc kupa. Ja wolę jak na razie (bez fryzjera) normalne uruchamianie więc dałem: 280x9 1.25V memki +0,2V, robią ~933Mhz przy timingach 6-7-7-21 ale postaram się je nieco zbić. Może to wina biosu... teraz jest F8a, na stronie producenta widać że najnowsza to albo BETA z lutego albo F7 :unsure: Edytowane 22 Lutego 2008 przez Łukasz Tkacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Ja mam u siebie mnożnik pamięci x2 (667MHz), fsb 333MHz i wszystko śmiga bez problemu (pamięci 5-5-5-15, stand. V, reszta timing'ów - jakie mobo dało). Proc ma w BIOS'ie 1.325V (progsy poklazują 1.28-1.3V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) A bios w jakiej wersji? EDIT: Co do proca, u mnie jest ustawione 1.2, programy pokazują 1.15V Edytowane 22 Lutego 2008 przez Łukasz Tkacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 U mnie bios f5, proc 356*9@1,41v , dzielnik 2.5 (na 2 i 2,4 też nie ma problemów), memki 890@2,1v 4 4 5 15 5 38 5 5 5 5. Mozna odczytać z siga ale sig sie czasem zmienia więc napisałem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Zrobiłem "update" do tyłu do F5, to samo, teraz mam F7 i dalej to samo ale wolę ten niż jakiś beta bios (normalnie to ściągało mi F8a). Czytałem trochę na necie - to się nazywa dual boot, normalka w wypadku P35, mogą zrobić w nowszych biosach ale nie muszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 No ale to przecież oczywiste, że start i reboot sekundę po uruchomieniu PC występuje na P31 oraz P35. W niektórych płytach jest to rozwiązane. Ale to przecież w niczym nie przeszkadza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 No ale to przecież oczywiste, że start i reboot sekundę po uruchomieniu PC występuje na P31 oraz P35.Nie - nie oczywiste - na p31 nie wystepuje ( za to bywaja inne jaja [x ), natomaist na p35 to jest/była "normalka". Nie wiem dlaczego Lukas AMD uparł sie pisać w temacie p31 i sie teraz miesza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Zapomniałem napisać jaki bios - co już czynię: Bios F1 - a więc pierwszy jaki mógł się pojawić. Update'a nie robię bo: - po co ? - o/c jakie mnie interesuje - jest i nie stwarza żadnych problemów (resetów itd) - wszystko śmiga bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.mateo Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam, Kozystajac z tego tematu, chcialbym zadac pytanie. Czy z tym mobasem (ga-p31-ds3l) i tym sprzetem: c2d e4500 geil 2gb 800 gigabyte 8600gt zlaman 256 i buda Fever wi09a-bk/bk wizardi PPPFC400 <-- tu jest tez zasilacz. wyciagne conieco? Tzn chodzi mi o stabilne dzialanie kompa, bez zbednych problemow. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Nie - nie oczywiste - na p31 nie wystepuje ( za to bywaja inne jaja [x ), natomaist na p35 to jest/była "normalka". Nie wiem dlaczego Lukas AMD uparł sie pisać w temacie p31 i sie teraz miesza :P A widzisz temat odnośnie tego Gigabyte ale w wersji z P35? :P Ja sprawdzałem i nie ma a na pewno tej płycie jest bliżej do GA-P31-DS3L niż do innych, droższych modeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Dzielnik pamięci ustaw na 2 i kręć proca. Później się zabierz za pamięci jak bydziesz już wiedział co jest wart proc i na jakie fsb mozesz sobie pozwolić .. Hej a może by to wkleić do faq ? Mowisz - masz. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 A widzisz temat odnośnie tego Gigabyte ale w wersji z P35? :P Ja sprawdzałem i nie ma a na pewno tej płycie jest bliżej do GA-P31-DS3L niż do innych, droższych modeli.Ja Cię nie wyganiam :D pewne podobieństwa są - choćby 4 fazowe zasilanie. Natomiast chyba swiadomy byłes tego że jest temat o p35 ds3r - są tam użytkownicy którzy mają i p35ds3l np jurass - bardzo mozliwe, że znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Witam a ja mam do ogółu pytanie o Corsairy XMS2 2x1024 MB. Będą latały na tej płycie w dualu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 A czemu by miały nie działać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 @smiglo83 Będą działały ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cga Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 witam, czy ktoś próbował uruchomić tę płytę z zasilaczem ATX 20pin? mam tagana 380 ale właśnie z nieszczęsnymi 20pinami :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Ktoś próbował i w manuału jest napisane że działa. The main power connector is compatible with power supplies with 2x10 power connectors. Tak że śmiało podłączaj :wink2: Zaraz ktoś sie zgłosi kto ma 20 pin i działające - nie ? - sory za postojebstwo [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaB Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 No ja mam 20 pin i śmiga :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) Mam nadzieję, że płytka nie ma problemu w obsłudze modułów 2gb? bo będę mieć ją jutro z 1 kością (goodramy 800mhz) i nie chce kwiatków ;) Edytowane 25 Lutego 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 A jak byś wpisał w okienku po lewej na dole 2GB i kliknął szukaj w temacie to już byś wiedział :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) wiem, że bym miał, bo jakiś czas temu przeczytałem cały ten wątek, ale napisałem pytanie i miałem kłaść się spać. Po kilku minutach stwierdziłem, jednak że jeszcze w instrukcje zajrzę ;) Pająkowi chodziły więc u mnie też powinny :) *****Edit***** złożyłem sprzęt do kupy, wszystko poszło za pierwszym podejściem, vista się zainstalowała bez problemu. Stwierdziłem, że czas zestawić kompa z blatu biurka na stolik obok, ustawiam, power i nic... wiatraki i dyski startują, a obrazu nie ma, nic nie pika, nawet po wyjęciu ramu, myślę sobie - masakra, co się dzieje. Komp na blat i na części, złożyłem i znowu cisza, reset biosu - cisza, za którymś powerem komp rusza. Cały hepi ustawiłem kompa koło biurka i znowu cisza... :angry: komp znowu na biurko, przepiąłem wszystkie kable, złożyłem wszystko, kilka powerów i ruszył, raz drugi, piąty, postawiłem na dole i działa :blink: jak mi nie odpalił za pierwszym razem to zdębiałem, wcześniej kładłem go i stawiałem, resetował się 15 razy przy instalacji i łatkach i problemu nie było. Teraz wszystko śmiga bez problemu. Edytowane 26 Lutego 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torzba Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam, No przebrnąłem w końcu przez cały ten temat :D hehe no wiec posiadam płytkę o której jest ten topic - mój Foxconn P35A-S jest w serwisie i nie wiem kiedy wróci więc muszę się nią zadowolić i w sumie nie narzekam specjalnych zwiech i restartów nie mam jakieś problemy z O/C na początku były ale w sumie teraz jest OK na zestawie z singu mam 11495pkt w 3dmarku06 wiec nie tak źle. Gry śmigają na max i też nie narzekam. Teraz nie wiem czy dobrze testowałem ale FSB wall procka mi wyszedł 408 ustawiłem mnożnik na 6 napięcie nie pamiętam ale to chyba nie ma znaczenia i do bootowania biosu bez resetowania ustawień dochodzę do takiej wartości. Więc chyba rozumiem, że to wall procka. Jedyny kłopot jaki mam to problemy z RAMami ;/ pamięci nie chcą latać na 4-4-4-12 800 i na 2,2V komp sie resetuje i mam ustawienia fabryczne w sumie nie umiem sam ustawić timingów nawet założyłem osobny temat jakoś nikt mi nie pomógł: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=258999 Pamięci odpalają tylko jak dam na AUTO i wtedy ustawiają się dość kosmiczne timingi np. dla 2,3V i 1000MHz - które z CPU-z odczytałem powinny wynosić 5-5-5-16 a mi płyta ustawia 7-7-7-20 ;/ Teraz mam 392,4 dzielnik 5:6 i timingi z AUTO na których działa to: 4-5-5-5-16. I w sumie każda próba ustawiania samodzielnie timingów i jakieś większe taktowania pamięci kończą sie defowym ustawieniem ;/ Nie wiem czy RAMy mi sie jakies PAdaczkowate trafiły czy o co kaman ;/ Choć liczę, że w najbliższym czasie mój Foxconn wróci i będę mógł je na nim po testować - bo płytki jeszcze nie miałem okazji testować ;/ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 @torzba Spróbuj ustawić napięcie na 2.3V. Jeżeli nie pomoże ustaw z poziomu biosu cl 4 a resztę zostaw na auto. Gdy załaduje się windows obniżaj po kolei resztę timingów memset-em i testuj stabilność. Jak już ustawisz wszystko i będzie stabilne to wtedy próbuj ustawiać w biosie. U mnie chyba dopiero za 10 razem bios wstał z obecnymi ustawieniami pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...