Goglin Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 (edytowane) Teraz wlasnie gralem. Ponad 2 godziny w Counter-strike 1.6 i miałem temp maksymalna 60*C nie przekraczało tego ... A jakie chldozenie preferujecie? Jak najtansze i jak najlepsze. Edytowane 24 Maja 2008 przez Goglin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 ...Karakorum. Sugeruję pisanie w odpowiednim temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 <50zł pentagram hp100alcu ~80zł pentagram karakorum (o ile wejdzie Ci do obudowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 a ja mam pytanie czy rozwiazał juz sie problem z obsluga 4x1gb lub 2x1gb +2gb ? Czy nadal on wystepuje? To jest ogolnie bolaczka p31 czy tylko tego gigabyte'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglin Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 (edytowane) ...Karakorum. Sugeruję pisanie w odpowiednim temacie. Zamiast pisać coś takiego móglbyś napisać odpowiedz i już by było mniej postów w temacie i mniejszy smietnik by sie robił . ; ) Ten karakorum wazy niecale 1kg ... nie złamie płyty głownej ? : P http://www.allegro.pl/item368332886_pentag...vat_sklep_.html ?? Edytowane 24 Maja 2008 przez Goglin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 a ja mam pytanie czy rozwiazał juz sie problem z obsluga 4x1gb lub 2x1gb +2gb ? Czy nadal on wystepuje? To jest ogolnie bolaczka p31 czy tylko tego gigabyte'a ?taki urok czipsetu p31 ps. problemu z obsługą 4x1gb nie ma pod warunkiem, że są jednostronne :P jak ktoś szuka takiego rozwiązani to niech się ogląda za 1gb kingmaxami - są jednostronne Ten karakorum wazy niecale 1kg ... nie złamie płyty głownej ? : P"Zamiast pisać coś takiego móglbyś" zajrzeć do odpowiedniego działu EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 a czy na tej płycie jeżeli e2160 bedzie podkręcony powiedzmy na jakies 2,6 jest sens ustawiać dzielnik dla pamięci inny niż 1:1? fsb jakies 290 to ram bedzie pracował jako ddr2 580 warto przy takich ustawieniach zmieniać dzielnik na asynchroniczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglin Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 (edytowane) "Zamiast pisać coś takiego móglbyś" zajrzeć do odpowiedniego działu EOT o0 To jest dział o płytach głownych a ja ma sprawe związana z płyta głowna więc ?? Mam isc do dzialu o klawiaturach? : P Edytowane 24 Maja 2008 przez Goglin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 a czy na tej płycie jeżeli e2160 bedzie podkręcony powiedzmy na jakies 2,6 jest sens ustawiać dzielnik dla pamięci inny niż 1:1? fsb jakies 290 to ram bedzie pracował jako ddr2 580 warto przy takich ustawieniach zmieniać dzielnik na asynchroniczny? Ja mam proca na 2.47Ghz (FSB 270) i RAM mi lata na ~900 Mhz przy automatycznym dzielniku, nie ma wtedy żadnych dual bootów ale muszę dawać +0,3V bo przy 15-5-5-5 jedna z kostek nie wyrabia, druga leci sobie normalnie przy 1050 MHz :mur: Ja też mam z dupnej serii proca, dziś się bawiłem i: 3.04 GHz 1.35-1.36V -> temp ~61 stopni w orthosie pod fryzjerem na PWM i do tego dobrze wentylowanej budzie, tyle że dla mnie to już znacznie za głośno. Przy chłodzeniu cichym (fryzjer pasiv) było ~67-68 stopni. 2.25 GHz 1.07V -> temp na pasywnym fryzjerze były WYŻSZE niż na 2.47 GHz i 1.1V o około 5 stopni, no comments. Wszelkie podane napięcia z CPU-Z. Z drugiej strony... nawet te 1.6 GHz do normalnej pracy (Winamp, net, word, czasem ET) w zupełności wystarczy. W crysisa nie chce mi się grać a poza tym moje 86GT do naprawdę dobrej gry się nie nadaje więc po co go tak katować? Zostawiłem na 9x270. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 (edytowane) a czy na tej płycie jeżeli e2160 bedzie podkręcony powiedzmy na jakies 2,6 jest sens ustawiać dzielnik dla pamięci inny niż 1:1? fsb jakies 290 to ram bedzie pracował jako ddr2 580 warto przy takich ustawieniach zmieniać dzielnik na asynchroniczny? a dlaczego nie ma być sensu zastosowania innego dzielnika? to nie jest socketA że przy dzilniku innym niż 1:1 traci się na wydajności - tutaj się zawsze zystkuje. Nie napisałeś jakie masz pamięci ale zakładając, że 800 to spokojnie możesz ustawić 2,5 czy nawet pokusić się o 3 tak żeby trzymać pamięci koło 900mhzów (jak się nie podniosą podbij im napięcie do 2-2,1V). ja swoje goodramki z podpisu ustawiam tak (w zależności od fsb): 350*2,5=875mhzów, 363*2,4/2,5=~900mhzów, 375*2,4=900. Timingi 5-5-5-15@2V LukasAMD u Ciebie auto jest chyba inne niż u nas, bo na p31 przy auto i 270 memki leciałyby 1080mhzów ;) Goglin chodziło mi o to, że zwróciłeś uwagę Palato że zaśmieca temat, pomimo tego że udzielił Ci odpowiedź, a zaraz po tym słusznie zwrócił Ci uwagę, że mógłbyś zajrzeć do działu chłodzenie. Zaraz po tym, w tym samym poście zapytałeś, czy karakorum nie złamie płyty - to nie zaśmieciło wątku? EOT Edytowane 24 Maja 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykkupczyk Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) dlatego, bo to "auto" zależy od spd, dla moich cruciali najwyższe spd to 333mhz, więc auto dla nich to wartość 3,33; a nie jak u Was 4., dlatego i ja i LukasAMD mamy przy fsb 270 wartość pamięć 450mhz, pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2008 przez patrykkupczyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 a ustawienie 1000 zamiast 800 ma odzwierciedlenie w wydajności w grach itd? czy tylko w testach syntetycznych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 a ustawienie 1000 zamiast 800 ma odzwierciedlenie w wydajności w grach itd? czy tylko w testach syntetycznych? W grach o 0,1 fps i w syntetykach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 dlatego, bo to "auto" zależy od spd, dla moich cruciali najwyższe spd to 333mhz, więc auto dla nich to wartość 3,33; a nie jak u Was 4., dlatego i ja i LukasAMD mamy przy fsb 270 wartość pamięć 450mhz, pozdrawiam aaa no zgadza się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 W grach o 0,1 fps i w syntetykach.czyli jeżeli ramy nie ograniczają procka to nie ma sensu podkręcać pamięci przy codziennym normalnym użytkowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 czyli jeżeli ramy nie ograniczają procka to nie ma sensu podkręcać pamięci przy codziennym normalnym użytkowaniu? Dokladnie tak jak piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Witam. Eh, zachciało mi się budżetowej mobo, płytka nawet nie raczyła zbootować, tylko od razu popiskuje po dwa razy (cmos error w/g manualu). Do tego zmiana części z innego kompa (za wyjątkiem cpu) nie zmieniła nic. Próba clear cmos także nie (z wyjęciem baterii na kilka minut również). Żeby było mało to grafika (Asus 3650) też nie działa, pytanie czy to mobo siadła przez grafe czy odwrotnie ??? Ktoś miał podobny problem ? I tak jade jutro na gware, ale może to ja coś przeoczyłem i problem jest do rozwiązania bez serwisowo. pzd / reszta konfigu (to co w zestawach):Modecom mc350, E2160, 2xKingston 1gb 800mhz, seagate 160gb, dvd na ide / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLUFIAR Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 I znowu kilka pytań do kolegów. Zawsze używałem prime95 i teraz do 2 rdzeni jest orthos i pytanie o jego obsługę: to sprawdzania stabilności procka nie używa się "StressCPU - stress CPU with Gromacs core" tylko używa się "Small FFTs - stress CPU" tak? a priorytet jak sie ustawia? żeby być pewnym 100% stabilności to na 10 i kilka godzin testu? widzę że nie którzy dają na 7-9.. poradźcie coś druga sprawa mam dwie nowe P31-DS3L + 2 nowe procki E2160 w wersji BOX seria: SLA8Z i stepping: M0. Pytanie: jakie oryginalne VCORe mają te procki? - w BIOSie w M.I.T. na samym dole jest "Normal CPU Vcore 1.32500V" - na opakowaniu procka jest zapis "1,35V max." - w core temp (0.99) VID: 1.3250V - na stronie ze specyfikacjami procesorów INTELA przy tej serii jest napisane Core voltage (V): 1.162 - 1.312 (http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SLA8Z.html) Bedzię to 1.325V?? Czy inna wartość? vdorpa sprawdziłem na dwóch wartościach (przy użyciu CPU-z) i wyszło mi 0,045-0,038 czyli tak jak wszystkim innym ;) i ostatnie pytanko - chcę te kompy puścić na 333FSB (3GHz) - jak oceniacie szanse na takie FSB stabilne przy standardowym VCORE? poczyniłem już pewne testy ale chcę najpier poznać wasze zdanie zanim coś więcej powiem ;-) C1E i EIST jest wyłączone a dzielnik tak żeby ramy miały swoje oryginalne 800 a nie 1333 które im płyta chciała zapodać automatycznie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Mam spory problem z tą płytką tak mi się wydaję bo nie jestem pewien którego podzespołu to może być wina. No więc wczoraj komp mi się zresetował samoistnie 2 razy w ciągu 5 min. Miałem procka e2140 na oc 3.0ghz pamięci na mnożnik 2 czyli 752mhz coś koło tego wszystko stabilnie na def V. Dzisiaj jak odpaliłem to zauważyłem że ustawienia oc się zresetowały więc w biosie ustawiłem na takie jak wcześniej. Problem jest taki że teraz przy jakiejkolwiek próbie oc komp sie resetuje. Z tego co zauważyłem przy zmianie powyżej 2ghz komp restartuje przy stracie nawet nie przechodząc do bootowania a przu oc do 1.8ghz 2 razy włacza się i wyłącza i również resetuje ustawienia. Teraz pytanie czy padła sekcja zasilania płyty czy zasilacz czy co? Na default ustawieniach komp chodzi normalnie a po jakiejkolwiek próbie OC restartuje co jest dziwne bo wcześniej tak jak pisałem latał na 3.0ghz na default. Może ktos pomoże? Config: E2140 1.6ghz , P31 DS3L, 2GB dual 800Mhz Good Ram, zasiłka Delta dps 400mb 400w kiedyś bardzo popularna na alku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) jurek911 - bywa że pada, a któż to wie co od czego (jeżeli nie od niedociśnięcia grafy) FLUFIAR - szanse 50/50, mi sie wydaje że everest podaje vid, może być orthos blend, small, a później w grach izded - spróbuj wgrać optimized defoults i poustawiać wszystko od nowa, może być że płyta izded Edytowane 27 Maja 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) izded - spróbuj wgrać optimized defoults i poustawiać wszystko od nowa, może być że płyta izded Sprawdzałem wcześniej default, optimized bios settings to samo reset zaraz po odpaleniu nawet w bios nie wejdę. W dualu i bez ten sam problem. Wgrałem najnowszy bios nie pomogło. Ruszę procka o 5mhz restart. Natomiast na defaultach chodzi normalnie nawet oc karty mogę zrobić. Chciałbym przynajmniej ustalić co nie działa stawiam na płytę ale chcę mieć pewność bo mam składaka z różnych sklepów. Co może być uszkodzone? Edytowane 26 Maja 2008 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglin Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Mam pytanie. Podkrecilem rpocka na 3.2GHz ( E2160 ) ( 355x9 ) i mam provlem ; ) Gdy PIERWSZY Raz wlaczam komputer wlacza sie, wczytuje wszsytko i nagle wywala BS z roznymi bledami .... Pozniej jak dam przykladowo Uruchom Ponownie, to normalnie all działa. Cały dzien komputer chodzi bez zadnych zwiech ani nic... Czy to wina ramów? Mam 1GB Kingston 667MHz a system memory dałem na 2.0. I ramy mam 355mhz. BS wywala z roznimy bledami, ostatnio był Win32k.sys a teraz 0x000000A z IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Mam pytanie. Podkrecilem rpocka na 3.2GHz ( E2160 ) ( 355x9 ) i mam provlem ; ) Gdy PIERWSZY Raz wlaczam komputer wlacza sie, wczytuje wszsytko i nagle wywala BS z roznymi bledami .... Pozniej jak dam przykladowo Uruchom Ponownie, to normalnie all działa. Cały dzien komputer chodzi bez zadnych zwiech ani nic... Czy to wina ramów? Mam 1GB Kingston 667MHz a system memory dałem na 2.0. I ramy mam 355mhz. BS wywala z roznimy bledami, ostatnio był Win32k.sys a teraz 0x000000A z IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL zjedź z oc i zobacz czy to samo będzie Chciałem wgrać nowsza wersję do mojej płyty głównej (P31-DS3L) i na stronie producenta widzę, że jest bios do rewizji 1.0 i rewizji 1.x a moja płytka ma rev. 1.1 więc, który bios powinienem wgrać?1.x oznacza 1.1, 1.2 ,1.3459794948948546 - więc chyba znasz już odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) ja znam jeszcze - jest ryzyko, jest przyjemność ;) 3mamy kciuki za Twoje mobo :) Walka z płytą trwa :razz: . Dziwna sprawa zmieniłem bios na F7. Wgrał sie normalnie. Ale dalej objawy takie same "wchodzi do biosu tylko po clear Cmos" Coś mi robi zwarcie ale nie wiem co bo wszystko inne działa. za to podniosłem zegary wyżej niż default :lol2: 2.4G. Zobaczymy przyatakuje na 3.0G :wink: . ...na razie płyta chodzi, końcem czerwca ją zaniosę na serwis, bo nie mam na razie czasu. Od razu im powiem o padniętym SysFan2 od nowości. :-| Jestem dobrej mysli że wymienią mi na nową albo pozwolą za dopłatą <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> inną płytę. B-) W każdym razie mój mobas jest na dzień dzisiejszy w 50% R.I.P btw :) Pozdro dla wszystkich obecnych, przyszłych i niedoszłych userów gigabyte p31/p35-ds3l. Edytowane 26 Maja 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 a widzisz tam inne biosy do różnych rewizji. Obsługa szybszych ddr-ów zależy od biosu więc nie bój nic tylko wgrywaj nowszy bios. F5 i F6 to sprawdzone biosy możesz je wgrywać. Chyba że pod 45nm lub Quad 45nm to najnowszy dostepny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) Hej, tez mam ta plyte od niedawna e2160 na 3GHz na Pentagramie Karakorum wywala bledy w Orthosie - temperatura przekracza 70 stopni Jak rozumiem winny jest za maly przeciag w obudowie? CPU wentylator na auto z BIOS kreci sie max 1200rpm, mimo iz potrafi 2000rpm - czy to normalne, ze BIOS tak steruje? Czym sie rozni regulacja "PWM" od "Voltage"? Co ciekawe najlepiej zagrzewa proca TAT - sam Orthos nie potrafi tak dogrzac. Jest gdzies nowsza wersja tego narzedzia niz, z 2006 roku? Edytowane 26 Maja 2008 przez marx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Temperatura jest też zależna od napięcia na procu - jak masz na auto to możesz mieć dużo bo płyta czasami daje nieco na wyrost przy oc ;) Dzisiaj miałem niezły cyrk - nie gram na razie w nic mocnego więc postanowiłem wrzucić zamiast 86GT zapasowego 62TC chłodzonego pasywnie. Używałem podczas walnięcia karty jeszcze na NF4 i temp była w stresie ok. 50 stopni (GPU) a do ET taka karta mi styknie na razie w 100%. Montuję, włączam - 60 stopni idle - WTF?! Chwilę pochodził, wyłączyłem i sprawdziłem radiator - gorący, czyli wszystko ok. Włączyłem ET na 10 minut, w tle monitoring rivy. Wyłączam a na karcie 77 stopni - o ja pier.... Zgadnijcie co było przyczyną, dodam że znowu mam dla bezpieczeństwa 86GT zaś na NB nie mam wentyla bo nie chciał mi wstawać na 5V to wywaliłem... Założyć jakiś nawiew na tego P31/P35 to nie opcja ale mus... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) Hej, tez mam ta plyte od niedawna e2160 na 3GHz na Pentagramie Karakorum wywala bledy w Orthosie - temperatura przekracza 70 stopni Jak rozumiem winny jest za maly przeciag w obudowie? CPU wentylator na auto z BIOS kreci sie max 1200rpm, mimo iz potrafi 2000rpm - czy to normalne, ze BIOS tak steruje? Czym sie rozni regulacja "PWM" od "Voltage"? musiałeś źle nałożyć chłodzeni/pastę, albo masz krzywą czapkę - nie możliwe żebyś miał takie temp nawet na minimalnych obrotach. Karakorum kręci się max 1200 bo tyle mobo uważa za stosowne, możesz spróbować inne ustawienie, ale ja zacząłbym od założenia coolera ponownie.. ps. u mnie 70*C to 3,2ghz@1,46V i hp100alcu skręconne na 2k obrotów, a jak wiadomo wentylator to tylko 92mm, a radiator jest przynajmniej o polowe mniejszy. LukasAMD u mnie dmucha wentyl z pentaka ;) Edytowane 26 Maja 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 LukasAMD u mnie dmucha wentyl z pentaka ;) No bo pentak ma wentyl równolegle względem powierzchni płyty, na fryzjerze gdybym miał założonego wentyla to i tak byłby do płyty ustawiony prostopadle a do tego nieco na bok od NB więc raczej niewiele daje ;) Wie ktoś czy Akasa 40x40 śmiga na 5V? Nie chcę znowu wywalić kasy w błoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) Na 2,8 chodzi stabilnie CPU-Z zglasza 1,360 - 1,376V Mam podejrzenie ze to wina pamieci - to sa 600-ki, i nawet na 2,8 sa juz lekko podkrecone. Niestety nie ma dzielnika mniejszego niz 2, moze powinienem poluzowac jakos timingi? I czy ktos moze mi wyjasnic czemu wentylator Kama, ktory ponoc kreci sie do 2000rpm osiaga max 1230rpm (dla pewnosci wylaczylem autoregulacje w BIOS)? Ten wentylator z Karakorum zdjalem, bo nie mial autoregulacji i dalem ten Kama. Chce zeby to BIOS przyspieszal wentyl gdy trzeba, a nie ze ja mam krecic jakas gałką. Aha, a propos pamieci, czy takie pamieci http://sklep.proline.pl/sklep.php?prodid=DDRAM+1GB+6400+800 sa jedno czy dwustronne? tzn czy mozna wsadzic 4 takie na tego Gigabyte'a? Edytowane 26 Maja 2008 przez marx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...