Jump to content
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Recommended Posts

Odp. co do rewizji pozniej. Na razie jade na biosie FB i mam dziwne jazdy. Mnoznik 6x, proc 333 mhz , dzielnik 2.0 czyli mem 667 system ladnie sie bootuje.

333x6 dzielnik 2.40 mem 800mhz bios sie przestawia na default...

Bios na default przestawia sie automatycznie powyzej FSB 333 (probowalem do 366) dzielnik 2.0, albo FSB wall na E4300 albo no wlasnie co?

 

Memki spokojnie robia 800mhz w dualu przy 200x9 wiec co jest?

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

wartości dla ramów na Naszej płycie 2.0 , 2.4 , 2.5 itd to sa mnożniki pamięci , dzielniki to te które pokazuje memset np 1:1 , 5:6 to tak dla uscislenia terminologii.

 

Testuj z ramami jak najniżej na 2.0 najpierw bo sie pogubisz jak wielu w tym temacie. Ustabilizuj proca lub testuj same ramy z procem nisko. Nigdy razem. Bo nie dojdziesz co Cie blokuje, nieraz sie tak przejechałem już.

Share this post


Link to post
Share on other sites

broń Cie Panie!!! bios od P31 i tylko taki!!! Flasciach!esz na default ustawieniach i tylko przez dyskietki bo sie pożegnasz z płytka na miesiac tak jak ja :mur:

 

jaka Ty masz płytke w końcu P31 czy EP31 ?

Edited by boxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

EP31 bo wyrwalem w przyzwoitej cenie nowke w morele.net

 

chochlik w sygnaturce.

 

Wyglada mi na to ze mam Rev1, bo Rev2 bo biosy F+cyfra a Rev2 F+litera ;/ Jutro sprawdze PCB.

 

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...?ProductID=2893 tylko 2 biosy dostepne :evil:

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... spotkał się ktoś z przypadkiem, że bios nie chce ustawić dobrze fsb?

 

Tzn. mam w biosie ustawione all tak jak trzeba (8x333mHz itd) ale po zapisaniu i restarcie kompa mobo uparcie trzyma się 8x200...

A dziś rano jeszcze wszystko było w jak najlepszym porządu...

 

Bios najnowszy.

 

SetFSB mi się 'wykrzacza' i nim nie mogę podziałać :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale czy mobo może paść se ot tak? :E

Kiedy to mi już lekko parę miesięcy dzień w dzień leciało na 2.66GHz proc (333Mhz fsb/ 2.0 mnożnik ram/100Mhz pci-ex/standard/legacy usb on/eist itd on)...

 

I to jeszcze dziś o 11 było wszystko w porządku...

 

Nic - pokombinuje dalej, wyciągnę baterię, pobawie się opcjami...

Wymienić nie wymienią bo mobo jest sprawne jakby nie patrzeć...

Edited by serwal4

Share this post


Link to post
Share on other sites

No panowie, tuz przed pojsciem spac pobawilem sie FSB, mnoznikami i dzielnikiem na 'szybkiego'

 

2.88ghz winda bootuje sie spokojnie, 320x9, dzielnik 2.5 wiec memki chodza na stock 800mhz.

 

Podejrzewam ze przy ~333x9 to juz jest max tego proca na tym napieciu i bios leci w default. Jak znajde czas to potestuje stabilnosc 320x9 i pozniej jak wysoko memki ida.

 

Ewentualnie cos z mobo jest nie tak ze powyzej pewnego FSB + dzielnik cos sie !@#!@#

Mam tez inna teorie ale musze to dokladnie przebadac bo przypadkowo czegos nie zmienilem podczas zabawy i tak jakby lepiej to szlo.

 

Dodam tylko jeszcze 333x7 bios default , 333x8 to samo.

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

GIGABYTE GA-P35/P31-DS3L Vdroop Mod (Hard Mod i Pencil Mod)


http://www.ocforums.com/showthread.php?t=558347


http://www.lanparty.com.uy/phpBB3/viewtopi...=77&t=64108


http://www.overclock.net/faqs/126357-info-...l-volt-mod.html


Na P31-DS3l rev.2.0 też działa (info by Gregu) klik



GIGABYTE GA-EP31/EP35-DS3L VDroop Mod (Pencil Mod)


http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=200479





Miłej lektury i mierniki oraz ołówki w łapę Panowie.



Sprawdziłem u siebie i PCB w rewizji 2.0 zgadza sie z tym podanym na OC forums



Idę po miernik i ołówek 6B KOH-I-NOOR Progresso którym robiłem moda na P5KR :razz:





GIGABYTE P35-DS3L rev. 2.0 VDroop Mod : FULLY TESTED


Oporność rezystora (PRZED): 1942 Ohmy (PO): 905 Ohmy , niżej nie udało mi sie zejść pomimo prób ołówkami 4B i 6B KOH-I-NOOR Progresso. W sumie cała operacja malowania i mierzenia trwała moze z 10-15 min. Ale nie chciało mi sie dłuzej już z tym bawić.


WYNIKI:


pod Windowsem XP 32bit SP3: program CPU-Z, Orthos smallFTT

[Platforma testowa: CPU: C2D E6600 B2 (bierze prawie tyle prądu co Quady, stara rewizja rdzenia, mocno grzejąca sie i prądożerna) / MoB: P35-DS3L rev.2.0 / RAM: XP2 2x2GB / GPU: 9600GT 512MB / PSU: powered by Chieftec CFT560-A12S]



(PRZED): 3.0 GHz: (BIOS Vcore 1.25v): XP idle 1.200v; stress 1.184v (Vdrop 0,050v ; Vdroop 0,016v)

(PO): 3.0 GHz (BIOS Vcore 1.25v): XP idle 1.216v ; stress 1.216v (Vdrop 0,034v ; Vdroop brak 0,000v)


(PRZED): 3.2 GHz (BIOS Vcore 1.325v): XP idle 1.264v ; stress 1.248v (Vdrop 0,061v ; Vdroop 0,016v)

(PO): 3.2 GHz (BIOS Vcore 1.325v): XP idle 1.280v ; stress 1.280v (Vdrop 0,045v ; Vdroop brak 0,000v)


(PRZED): 3.3 GHz (BIOS Vcore 1.375v): XP idle 1.312v ; stress 1.296v (Vdrop 0,063v ; Vdroop 0,016v)

(PO): 3.3 GHz (BIOS Vcore 1.375v): XP idle 1.328v ; stress 1.328v (Vdrop 0,047v ; Vdroop brak 0,000v)


(PRZED): 3.5 GHz (BIOS Vcore 1.475v): XP idle 1.408v ; stress 1.376v (Vdrop 0,067v ; Vdroop 0,032v mega droop!!!)

(PO): 3.5 GHz (BIOS Vcore 1.475v): XP idle 1.440v ; stress 1.440 - 1.424v (Vdrop 0,035v ; Vdroop 0,000v - 0,016v)

Ostatnie wartości różnic napięć nie idą liniowo w górę , płyta po VDroop Modzie od napięcia około 1.45v zaczyna inaczej sterować ilością V podawanego na procesor.


:!: UWAGA: :!:

Dlaczego nie jest zalecane schodzić z opornoscią poniżej 750-700 Ohmów.

Dlatego że, od pewnego momentu Vdrop zaczyna się zmniejszać i przechodzić w dodatni VPeak (nie wiem jak to nazwać, chyba dobrze ) tzn. przy BIOS Vcore 2,0v (płyta podaje już około 2,036v XP idle TEST PRZED VDROOP MODEM). Czyli po modzie od jakiegos napięcia będzie podawała więcej V niż jest to podane w Biosie podejrzewam że od 1.8v lub 1.6v (na razie boję sie sprawdzić :? ) Dodatkowo mogą wystapić dodatnie skoki napięcia przy dużym Bios Vcore.

Edited by boxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

oki, druknełem sobie instrukcję obsługi obrazkową, miernik mam, sie zobaczy czy pcb pozwoli na adaptacje tego moda :)

 

mam tylko nadzieje że syn nie wywalił gdzieś mojego modowego ołówka....

Edit

 

Dobre wiesci są takie, że PCB w tym miejscu wygląda identycznie do tego z P35 z instrukcji na stronie

Złe(dla mnie) to takie, że chyba miernik mam skopany, w dodatku te bolce są za mało precyzyjne do zrobienia tego pomiaru, na dodatek wcieło mi moj ukochany ołowek 6b a hb to ja se moge...efekt - brak efektu. Ale w wolnej chwili zajme się tym, bo moj proc sie dusi na szynie 333 a z vdropem go nie przegonie stabilnie na 3.6 czy 3.8, zara sie coś sypie

Edited by Gregu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, cuda mi się z komputerem dzieją, cuda...

 

A więc:

Rano wychodząc z domu komp zostawiłem załączony, z relacji matki, która chciała skorzystać z kompa - komp zastała wyłączony (prąd cały czas był, żadnych bsod'ów itd)...

Patrzę teraz na CPU-Z - i co? Widzę 2.66GHz i 333MHz FSB :/

 

Ja już nic nie wiem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i mnie cos sie niedobrego zaczelo dziac. Caly dzien brat jechal przy 320x9 , mem 800. W pokoju bylo troche cieplo ale w/g everesta peaki byly do 60oC na procu i kolo 55 na NB. Grafa kolo 60.

 

Teraz siadlem cos sie rozluznic i bsoda, szybki power off z listwy bo niespodziewalem sie. Zjechalem do 300x6 bsoda po 2min grania, ekran stop, muza w tle leci i potem hardlock.

Zjechalem na defaul w biosie, i to samo tylko ze nv4cpl_dll czy jakos tam sie sypnal i grafa w 800*600 4bit i hardlock po chwili...

 

Dodam tylko ze tam samo jak w ostatnim zdaniu mialem na GA-945 shicie... kiedy to NB i grafa sie gotowala z procem kolo 60-65oC i nie wiem co mam myslec o tym wszystkim ...

 

Edit: Ewidetnie grafa zaczela sie bez powodu gotowac, pewnie po 3 dniach kurz zupelnie ogarnal radiator przy mojej wentylacji budy ... 68oC stress i otwarte okno.

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wykrywa PPL w ogole zreszta chyba nie ma obslugi pod p31.

Karta ma na aktywnym chlodzeniu, spory ale plaski radiator z malym wentylem ktory nic nie daje ;P Musze memki zobaczyc czy sie nie gotuja moze. W kazdym razie radiator ma ogromne wlasciwosci sciagania kurzu.

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok panowie. Sprawdzalem tempki na NB, memkach, cpu organoleptycznie i troche dodalem chlodzenia na NB bo sie dosc dobrze grzal ale nie o tym.

 

W/g PCB mobo mam rewizji 2.0, zas bios mam od rewizji 1.0 - Ktos jest w stanie wytlumaczyc mi teraz ktora rewizja jest ta faktyczna? I jakims cudem w rev2 mam default bios od rev1

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, od niedawna posiadam zestawik ga-ep31-ds3l rev. 1.0 + e5200 + a-data ee 2x2gb. Puściłem to na początku na domyślnych ustawieniach. Czy odczyt ~5200MB/s i zapis ~4500MB/s w Evereście to trochę nie za mało? Moje DDR1 400 robiły więcej :| Dajcie znać

Edited by Maf

Share this post


Link to post
Share on other sites

750 cl4 - 7300 5550, 900 cl4 - 8220 6470.

Pokaż zakładke memory z cpu-z.

Wrzuciłem płytce najnowszy bios (F5a beta), który oficjalnie dodaje support dla mojego procka. Read skoczył do ~5600MB/s, write stoi na ~4200MB/s.

Dołączam screeny z CPU-Z.

 

P.S. Wersja everesta to 4.20.1170, jeśli to ma jakieś znaczenie.

post-22643-1227265432_thumb.jpg

post-22643-1227265442_thumb.jpg

Edited by Maf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sam widzisz w spd masz nieco lepsze timingi dla 2v.

Możesz podnieść napięcie i ustawić. Możesz też ustawić pozostałe timingi - moje.

No więc ustawiłem napięcie +0.2V, timingi 4-4-4-12 i alfy twoje, to nie wstał. Dałem więc alfy na auto i wstał, w evereście spadek read do ~5300MB/s, write bez zmian.. A tak w ogóle to przy copy zawsze mam 0 MB/s, niezależnie od ustawień, why?

A Sandrze wynik ~4620MB/s.

Hmm ma ktoś pomysł czemu to tak ssie? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie tak po pewnym czasie spojrzałem do manuala P31-S3L i dostrzegłem coś takiego:

 

post-121500-1227280109_thumb.jpg

 

Niech to ktoś tak łopatologicznie mi wytłumaczy czy to oznacza że mogę do mojej płyty głównej wsadzić 2 x 2048 dwustronne pamięci żeby mieć 4GB a do tego żeby jeszcze działały w dual channel? Bo z tego co ja rozumiem to tak. Tam stoi jak byk DS/SS dla DDRII 2 i DS/SS dla DDRII4. To znaczy że mam obsadzić te konkretne dwa banki tak ? I mogą to być pamięci dwustronne i o żadnej limitacji że tylko 1GB nie ma mowy. Wolę zapytać bo albo już mi się w oczach mieni albo gapiostwo doskonałe :)

To ja szukam jakby tu wpakować 4GB na płytę, piszę do dystrybutorów o pamięci SS 4x1GB ehhh...

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no z tego co tam napisali to nie da rady 4 kosci SS tak aby pracowaly w dualu ....

 

U mnie tabelka Dual Channel jest taka ja u ciebie + [Four Modules SS | SS | SS | SS ]

 

tabelki single channel nie mam wcale ..

 

ale IMO tak czy siak nie warto pakowac sie w pamieci 1GB - nawet jak SS ;]

Edited by Chemik16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.