Jump to content
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Recommended Posts

Witam ponownie

Po testowałem i niestety ustawianie PCI-E na sztywne 100 nie pomaga.

Pamięciom zarzuciłem luźne alpha timingi na 12, 16 i 42 oraz Auto dla ostatniego, jednak poza spadkiem wydajności nic to nie dało. W sumie to wcześniej miałem wszystko na Auto ustawione, więc system dobierał chyba sobie optymalne timingi, lepsze od tych podanych.

 

Spróbuję jeszcze poluzować podstawowe timingi np. 6-6-6-18(+ alpha wg. wskazań) i zobaczymy czy pamięci idą na te 900-1000 chodź wątpię.

A propos od 3-4 dni działam na fsb 320 i chodzi pięknie, ani jednego restartu ustawień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a zrób tak: ustaw podstawowe timy: 55515

tRFC - 52

reszta auto

napięcie 2V, czyli +0.2V

 

tRFC pomaga w OC 2x2 GB, np u mnie jak miałem 1 kostkę goodrama 2gb 800mhz to robiła tak: 55515@1050MHz@2,1V, a 55515@900-950@2V ze wszystkim na auto. Jak włożyłem 2x2gb 667 (na tych samych kościach) to na 66618@900@2,1V nie chciały wstać, po przestawieniu tRFC na 52: 66618@900~940@2V, z timingami nie chce mi się walczyć, a i tak niewiele dają. Może super kostki to to nie są, ale nówki ze sklepu kosztowały mnie 105zł :)

post-125202-1234306514_thumb.jpg

Edited by przemekbydgoszcz

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem tak, jakos na razie nie bralem sie za zmiane biosa w mojej EP-31 z defaulta, ale wyglada mi na to ze defaultowy bios chyba sie gryzie z FSB>300-333. Wiem ze lenistwo ale to taka informacja jakby ktos sie nadal zastanawial nad wgrywaniem innego biosa. A mialem cicha nadzieje ze potestuje E2160 przed jutrzejszym wyjazdem :(

 

 

Moj E4300 300FSB stabilnie tylko z 1 mnoznikiem, dzis kupilem do brata kompa E2160 i testuje wlasnie i to samo. Wszystko 300 FSB nie ma mowy zeby wstal.

Kumplowi ostatnio zlozylem tez kompa na EP-31, E5200, ten sam ram i cokolwiek 300 FSB i nawet mnozniki 6 nie ma bata zeby wstal komp. Identyko rewizja mobo i bios.

 

A poniewaz jest dosc powazna debata jak wgrywac biosa, na pewno nie z poziomu windowsa, wiec lepiej z floopa czy ta dodatkowa mozliwosc z q-flashem ze sciezki na HDD?

 

EDIT:

 

E2160 wlasnie wstal przy 333x9 ... mem 667 i +0.1v na DDR

333xY nie wstaje przy innym dzielniku niz 9 przy fsb >266. To musi byc biosik.

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skad te cholerne niescislosci? Wgralem juz wszystkie mozliwe biosy do EP31-DS3L rev1 a sa tylko 3 i na wszystkich skutki sa identyczne:

 

Kompa wstaje tylko gdy FSB>266 Ram =<667 Mnoznik 6-9

Komp wstaje tylko gdy FSB <266 Ram =<900 Mnoznik 6-9

 

Memki wyrabiaja, proc wyrabia a mimo to nie wstaje przy pewnych dzielnikach pamieci, mnoznikach !@#!@#!@#

 

Co to moze byc? Dopoki sobie z tym nie poradze to nawet nie mam szans FSB 333 a mysle ze obydwa proce ktore mam moga sporo wiecej tylko plyta w tym momencie nie pozwala.

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd wiesz, że memki wyrabiają przy 900? Sprawdz dzielnik 1:1 czyli proc 333 i ramy 667. Napięcia daj na auto i próbuj. Zobacz jak u mnie ładnie chodzi :)

Bo juz testowalem przy odpowiednich dzielnikach ~900mhz + orthos/memtest. Zreszta plyta potrafi nie wstac przy ramie <667, beznadziejnym FSB i roznych dzielnikach.

 

Ale ostatnio to juz porazka, nie wiem czy plyta jest uwalona czy co.

333x8 mem 667 plyta od tygodnia sie sypie, czasem wstanie czasem nie. Czesto wstaje ale ustawienia sypia sie i bootuje sie na 1.6ghz a nie defaul nawet, nie wspominajac o dosc czestych blue screenach przy starcie. Czym dalej w las tym gorzej.

 

Przy ustawieniach ramu na normal od tygodnia nie ma bata zeby plyta wstala na 333x8, turbo juz lepiej ale i tak czasem przekreci sie bios.

 

Dla mnie to jest tylko i wylacznie bios, tylko ze co mam zrobic do !@#!@# nedzy jesli mam jakies 3 ograniczone biosy.

 

Aha, ostatnio nawet sprobowalem pozmieniac banki kostek, nic innego niz Dim2+Dim4 nie bootuje 333x9 ... Solo kostki tez nic nie daje.

Edited by Aurora001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chce ktos kupic Gigabyte P31-DS3L?? box, sterowniki, manual, plytka do portów, gąbka, posiadala jeden wygięty pin w sockecie ale juz naprawione i smiga jak należy aczkolwiek trzeba montować chlodzenie wprawną ręką.

Edited by pavel54

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Panowie zainstalowałem bios F7 i zauważyłem dziwną rzecz (przynajmniej dla mnie). Od razu po restarcie biosa na chwilę zaczęło szumieć a teraz tylko w momentach jak proc zaczyna coś mocniej liczyć słychać mocniejszy szum wiatraka. Jakby miał zadane że od jakiejś temp czy może raczej wejścia na wyższy Mhz (standardowo jak nie obciążony to 1200 a jak liczy to wchodzi na 1800 tak mam na linuxie). Nie mogę dojść czy to coller proca czy zasilacza. Przy F6 czegoś takiego nie było. Da się to zmienić ? To trochę wkurzające proca nie pdkręcam a tu tak się wykazuje a dodatkowy szum to już lekka przesada.

Płyta, proc z podpisu.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszperaj w opcjach CPU Smart FAN Mode - auto, voltage, pwm. Jeżeli to nie pomoże ustaw CPU Smart FAN Control na disable a wentyl na procku puść przez przejściówkę 5-6v i szlus.

 

No i zawsze można wrócić do starszego biosu, chyba że w nowszym są jakieś istotne dla Ciebie poprawki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@przemekbydgoszcz wygląda na to, że timingi pamięci były problemem.... na ustawieniach 6-6-6-18, tRFC auto dobiły do 900 i przeszły MemTest.

Jak na razie chciałem sprawdzić absolutną stabilność fsb 333 więc działam na cpu 3ghz i mem 833 (x2.5) i jeszcze ani jednego restartu ustawień.

PS. no i mają nieco lepsze osiągi niż na 800 5-5-5-15

Share this post


Link to post
Share on other sites

3229743[/snapback]

Jak na razie chciałem sprawdzić absolutną stabilność ..
Puść spi32m - memki i skonwertuj kilka giga do dvd za pomocą xilisoft video converter - proc. U mnie orthos i memtest nie wyłapały tego co one. Edited by q8ic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja już powoli zastanawiam się nad wymianą tej płyty nad inną. Zajoba idzie dostać przez gubienie ustawień o/c i przywracanie ich od nowa każdego poranka. Co najśmieszniejsze problem ten występuje nawet, gdy podniosę fsb o 1MHz. :s

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak masz ustawione Performance Enhance w MB Intelligent Tweaker?

Normal, przy turbo to tylko niskie FSB proca i 800MHZ mem bootuje. Enchanced nie probowalem.

 

W kazdym razie znalazlem pewne zaleznosci kiedy plyta nie wstaje.

 

Duze FSB proca (=333max) , najnizsze FSB ramu (=667) Wszystko OK!

B. Duze FSB proca (>333), srednie FSB ramu (>667) Nie wstaje!

Niskie FSB proca (<266), wysokie FSB ramu (>800) Wszystko OK!

 

Ale co z tym fantem zrobic to juz do k.... nedzy nie wiem. :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie było tak, że płyta gubiła ustawienia/nie wstawała dopiero przy FSB wyższym jak 333, pamięci dowolnie mogły być ustawione.

 

 

Dodam tylko, że z resetowaniem walczyłem przez jakieś 2-3 miesiące i po prostu odpuściłem, bo nie ma na to sposobu... Kupiłem wtedy Foxconn P35A-S i nie żałowałem.

Edited by Alinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.