Skocz do zawartości
robowsky

Diody Led + Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pięć diod led niebieskich, i do tego zasilacz z TV :P, I chcę je wszystkie połączyć razem, wszystkie mają rezystory, lecz gdy wszystkie 5 świecą to ledwo widać max na tym zasilaczu to 2-3 diody, jaki zasilacz kupic by wszystkie 5 diod świeciło mocno ?

Edytowane przez robowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spało sie spało, sam tez spałem, dopiero pure (raczej tweak) mnie obudziło :D

mam pytanie kupilem 3 diody 3v i połonczyłem je równolegle i podłaczyłem pod zasilacz takie regulowany od3v do 12 ustawiłem na poczatku na 9v i diody swieciły jakies 5 minut jasno a pózniej tak jakby straciły na mocy niech ktos mi powie jak to zrobic zeby swieciło jasniej i sie nie psuło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijając już fakt, że diody nie są na napięcie.... a na prąd :)

Ja nie wiem, czy to tak trudno zajarzyć z łączeniem równoległym i szeregowym... Pomyśl jeden z drugim... Jak działa sieć 230V. Każdy odbiornik jak jest włączany to jest włączany równolegle z innym. Odkurzacz jest włączany równolegle z lodówką czy lampką biurkową i wszystkie chodzą na 230V.

Natomiast łączenie szeregowe (jeden do drugiego) powoduje rozkład napięć na poszczególne elementy i jak jeden się odłączy to reszta przestaje działać bo obwód jest przerwany i prąd nie płynie.

To jest bardziej oczywiste niż to że v = s/t (choć założę się że połowa i tak nie wie co to za wzór i o czym mówi :D )

Nie ma to jak, ceniona na zachodzie, polska edukacja... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3v to i tak toche za duzo jak na diode. Zeby sie nic nie spalilo to musisz Obliczyc sobie wartosc rezystora z jakim polaczyc diode. Czyli prad najlepszy dla diody to ok 15mA w zaleznosci od koloru troche sie rozni ale mozna przyjac 15mA czyli z prawa ohma liczymy R to bedzie tak Wartos rezystora=Napiecie jake chcesz podlaczyc/0.02A

Edytowane przez atarilol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bardziej oczywiste niż to że v = s/t

Ej, musze ratować polską edukacje. Wzór na prędkość średnią. Z naciskiem na "średnią" bo mój nauczyciel by się zdenerwował jakby się powiedziało "na prędkość". Ale i tak każdy wie że prędkość to pochodna położenia względem czasu :) Dostane orzeszka? Orzeszkiem?

A co do diod to był jakiś faq chyba na modyfikacjach, ale jakos odkopać nie mogę. Może by się przydało gdzieś przykleić bo o diodach zawsze duzo pytan jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi