robowsky Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) Witam mam pięć diod led niebieskich, i do tego zasilacz z TV :P, I chcę je wszystkie połączyć razem, wszystkie mają rezystory, lecz gdy wszystkie 5 świecą to ledwo widać max na tym zasilaczu to 2-3 diody, jaki zasilacz kupic by wszystkie 5 diod świeciło mocno ? Edytowane 25 Października 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Podłączyłeś pewnie szeregowo? Podłącz równolegle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) Podłączyłeś pewnie szeregowo? Podłącz równolegle. Mam to tak połączone. Edytowane 25 Października 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) masz szeregowo, musi byc rownolegle. w ten sposob przyjmij ze symbole R na rysunku to uklad dioda-rezystor Edytowane 25 Października 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Dzięki :) Działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 się spało na lekcjach fizyki? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Spało sie spało, sam tez spałem, dopiero pure (raczej tweak) mnie obudziło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diodakkk Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Spało sie spało, sam tez spałem, dopiero pure (raczej tweak) mnie obudziło :Dmam pytanie kupilem 3 diody 3v i połonczyłem je równolegle i podłaczyłem pod zasilacz takie regulowany od3v do 12 ustawiłem na poczatku na 9v i diody swieciły jakies 5 minut jasno a pózniej tak jakby straciły na mocy niech ktos mi powie jak to zrobic zeby swieciło jasniej i sie nie psuło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Jak połączyłeś równolegle to napięcie się nie dzieli wtedy czyli kazda miała po 9V, zmniejsz napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 pomijając już fakt, że diody nie są na napięcie.... a na prąd :) Ja nie wiem, czy to tak trudno zajarzyć z łączeniem równoległym i szeregowym... Pomyśl jeden z drugim... Jak działa sieć 230V. Każdy odbiornik jak jest włączany to jest włączany równolegle z innym. Odkurzacz jest włączany równolegle z lodówką czy lampką biurkową i wszystkie chodzą na 230V. Natomiast łączenie szeregowe (jeden do drugiego) powoduje rozkład napięć na poszczególne elementy i jak jeden się odłączy to reszta przestaje działać bo obwód jest przerwany i prąd nie płynie. To jest bardziej oczywiste niż to że v = s/t (choć założę się że połowa i tak nie wie co to za wzór i o czym mówi :D ) Nie ma to jak, ceniona na zachodzie, polska edukacja... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atarilol Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 (edytowane) 3v to i tak toche za duzo jak na diode. Zeby sie nic nie spalilo to musisz Obliczyc sobie wartosc rezystora z jakim polaczyc diode. Czyli prad najlepszy dla diody to ok 15mA w zaleznosci od koloru troche sie rozni ale mozna przyjac 15mA czyli z prawa ohma liczymy R to bedzie tak Wartos rezystora=Napiecie jake chcesz podlaczyc/0.02A Edytowane 9 Listopada 2007 przez atarilol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 mówisz 15mA a dzielisz przez 20 :) - czepiam się, i tak będzie działać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atarilol Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 dobra czepaisz sie:P wiadomo o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 To jest bardziej oczywiste niż to że v = s/t Ej, musze ratować polską edukacje. Wzór na prędkość średnią. Z naciskiem na "średnią" bo mój nauczyciel by się zdenerwował jakby się powiedziało "na prędkość". Ale i tak każdy wie że prędkość to pochodna położenia względem czasu :) Dostane orzeszka? Orzeszkiem? A co do diod to był jakiś faq chyba na modyfikacjach, ale jakos odkopać nie mogę. Może by się przydało gdzieś przykleić bo o diodach zawsze duzo pytan jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...