Skocz do zawartości
Zajdzik

Jaki Lcd Panorama 20-22' Do 1100zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Jaki monitorek najlepiej kupić w cenie do 1100zł. Monitorek ma służyć do ogólnej pracy na kompie (windows, net, trochę filmów, trochę grania, itp.). Najlepiej by była to była Panorama 20-22' ale jak nic rozsądnego w tej cenie nie ma to w ostateczności jakiś "kwadrat" 19-21'

Co byście polecili??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też o nim myślałem ale mam pewne wątpliwości co do matrycy TN bo to chyba najgorsza z matryc :(

E tam, mam Samsunga 22 SM 2232BW, po prostu wspanialy, nowa matryca TN III nie wiele odbiega jakoscia (prawie) od PVA, oczywiscie ma gorsze kąty ale praktycznie tyle... ten model warty jest polecenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też o nim myślałem ale mam pewne wątpliwości co do matrycy TN bo to chyba najgorsza z matryc :(

Tylko ze jedyna alternatywa na innej matrycy sa gatewaye 2185 za 1200 albo Belinea na MVA za 1400 ewentualnie klasyczna 19.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze jedyna alternatywa na innej matrycy sa gatewaye 2185 za 1200 albo Belinea na MVA za 1400 ewentualnie klasyczna 19.

Ja tez szukalem na PVA, ale jak mam juz i jednego i drugiego czyli i PVA i TN III to wydaje mi sie ze jest podobnie... nie ma co sie tak rzucac na PVA jesli chce sie glownie miec monitor do zastosowan domowych, wtedy taka TN III w zupelnosci wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, mam Samsunga 22 SM 2232BW, po prostu wspanialy, nowa matryca TN III nie wiele odbiega jakoscia (prawie) od PVA, oczywiscie ma gorsze kąty ale praktycznie tyle... ten model warty jest polecenia

Wiesz z tym "prawie" to jest jak w tej reklamie ... a nawet gorzej. TN 3 to po prostu zwykłe TN a nazwa " 3 " obok tego TN to dopisek firmy Samsung wg. swojego widzimisię.

TN3 nadal ma praktycznie 262 tys. kol. ( choć mogło by być więcej ... ale tak robią jak robią ) a S-PVA to już 16,7 mln. Na TN3 jak patrzysz na wprost to z powodu fatalnych kątów jednolity kolor wyświetlony na większej pow. wygląda jak gradient pionowy. Różnic jest na tyle że nie można powiedzieć "prawie". Aby TN było prawie jak PVA to trzeba by bardzo ostro popracować nad kątami pionowymi i wlepić elektronikę min. te 8 bit na kanał a nie badziewne 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz z tym "prawie" to jest jak w tej reklamie ... a nawet gorzej. TN 3 to po prostu zwykłe TN a nazwa " 3 " obok tego TN to dopisek firmy Samsung wg. swojego widzimisię.

TN3 nadal ma praktycznie 262 tys. kol. ( choć mogło by być więcej ... ale tak robią jak robią ) a S-PVA to już 16,7 mln. Na TN3 jak patrzysz na wprost to z powodu fatalnych kątów jednolity kolor wyświetlony na większej pow. wygląda jak gradient pionowy. Różnic jest na tyle że nie można powiedzieć "prawie". Aby TN było prawie jak PVA to trzeba by bardzo ostro popracować nad kątami pionowymi i wlepić elektronikę min. te 8 bit na kanał a nie badziewne 6.

Kyle masz racje, mam dwa monitory na S-PVA i na TN III wiec oczywscie wszystko to prawda co opisales, ale subiektywne odczucie jest zupelnie inne, duzy kontrast na TN oraz odpowiednie dopalacze robia swoje, jako zwykly obserwator podoba mi sie jedna i druga matryca, pomijam kąty, gragient i przejscia tonalne... zreszta to moze glownie dostrzec wytrawny grafik a nie zwykly pozeracz chleba... dobra TN jest w stanie zagoscic w domowym zestawie multimedialnym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez testuję sama 2232BW i powiem od siebie że w necie jak i w grach niewiele ustępuje mojemu NEC-owi 1980FXi (SIP-S ---> przekozak).Co prawda musiałem się trochę pobawić jasnością, kontrastem i kolorami (oddzielnie każdym) i w cenie do 1200pln. nie widzę konkurencji dla tego Samsunga.

na 100% zostaje u mnie

polecam z czystym sumieniem

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi