Skocz do zawartości
SebaZ

Livebox + Router

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Pozwolę sobie opisać cała sytuację, żeby później nie było zbędnych pytań.

Na studiach mieszkam na tzw. stancji w dość dużym domu (wręcz willa). Właściciele mieszkają na parterze ja mam pokój na 2 piętrze. Owi właściciele założyli sobie neo wraz z liveboxem, ale ze względu na ilość ścian, stropów etc. zasięg nie dociera do mojego pokoju. Tego posta piszę siedząc na klatce schodowej, na której mizernie zasięg jest i mogę się połączyć. Jednak na dłuższą metę taka opcja odpada (to zrozumiałe).

Mam router (WiFi + ADSL + port rj11 + 4 porty LAN) i chcę podłączyć go jako przekaźnik (posiadam dodatkową antenę, którą mogę podłączyć do routera - posiada odpowiednie gniazdo). Czy jest to możliwe? jeśli tak, to jak?

Sytuacja ma wyglądać tak:

neostrada -> livebox (->komputer właścicieli) -> router -> mój komputer (a właściwie 3 komputery, bo i współlokatorzy sie podłączyć chcą)

Nie wiem czy użyję właściwego określenia, ale router ma pełnić rolę AccessPoint'a ?

Dodam, że właściciele mają Videostradę i chyba odpada zamiana livebox'a na mój router.

pozdro

Seba

Edytowane przez SebaZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi