Skocz do zawartości
Kev!n

Podczas Grania 'coś' Piszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno kupiłem nowy komputer, od początku podczas grania w jakąkolwiek "nowszą" grę ze środka obudowy wydobywa się dziwny pisk, gdy zminimalizuję grę piski ustają.

Temperatura płyty głównej jest stabilna (27 °C), ale niepokoi mnie temperatura karty graficznej, w "stanie spoczynku" wynosi ~65 °C, lecz po 10-15min gry podnosi się do 95-100°C.

Co może być przyczyną? Google wspomniały coś o cewkach na karcie graf. , które należy zalać np. bezbarwnym lakierem do paznokci, ale komputer jest nowy (mam go 6dni) i nie chcę na razie w nim dłubać.

Parametry:

Gigabyte GA-P35-S3

GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H

Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775) BOX

Zasilacz Modecom MC-400ATX 2.0 PFC

Hitachi DeskStar 7K160 160GB (ATA/133)

Komputer nie ma jeszcze podbitej gwarancji, więc w ostateczności będę chyba mógł wymienić jakąś część.

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moga piszczec cewki, a moze tez jakis czujnik temperatury?

Wątpię, coś piszczy tuż po włączeniu gry, gdy temperatura jest jeszcze normalna, a z czasem piszczenie robi się coraz głośniejsze (przed chwilą przy temp. 95°C podczas grania w FarCry gra zaczęła się zacinać!).

Poza tym jak już wspomniałem gdy zminimalizuję grę, wszystko jest ok (prócz temperatury -,- ).

Edytowane przez Kev!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh cewki piszcza bo grfa przechodzi z trybu 2d na 3d ... wiecej pradu pobiera ( wyzsze takty ramu i gpu + wyzsze napiecia na obu tych rzeczach = wiecej pradu plynie przez cewki )

a temperatury i tak masz z za wysokie ... zobacz czy wiatrak sie kreci , przeczysc grafe , wymien paste na GPU , wymien chlodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh cewki piszcza bo grfa przechodzi z trybu 2d na 3d ... wiecej pradu pobiera ( wyzsze takty ramu i gpu + wyzsze napiecia na obu tych rzeczach = wiecej pradu plynie przez cewki )

Ale to piszczy niemiłosiernie...zwariować można ;x

zobacz czy wiatrak sie kreci , przeczysc grafe , wymien paste na GPU , wymien chlodzenia

Na komputerze jest plomba, został on złożony niecały tydzień temu, więc żadnego syfu w środku raczej nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest plomba i nie chcesz jej zrywać to pozostaje Ci tylko oddać kompa do przeglądu/naprawy w ramach gwary.

Piszczy dławik na grafie lub w zasilatorze (raczej to pierwsze)- nie wiem niestety czy jest to "usterka" podlegająca reklamacji- ale spróbować nie zaszkodzi.

Ta grafa to nie jest czasami pasywka? Najczęściej "piszczenie" pojawia się właśnie na pasywkach wsktek wiadomo czego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasywka? Masz na myśli chłodzenie radiatorem? Pytam, bo się nie znam zbytnio ;)

Jeżeli tak, to jest chyba pasywka:

http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...y,id,38944,s,1/

Mam taką kartę...

Rozumiem, że zakup wiatraczka załatwiłby sprawę z tym piszczeniem? Jeżeli tak, mógłby ktoś zaproponować coś ze strony komputronika?

/edit

Znalazłem coś takiego:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,26530/

Nadaje się?

Edytowane przez Kev!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasywka- karta chłodzona pasywnie- tylko radiator.

Skoro karta zaczęła już piszczeć to raczej dołożenie wentyla tego nie zmieni (co najwyżej zagłuszy ;- ). Dławiki/cewki są już "uszkodzone" (jeśli można tak powiedzieć) i dopiero ich wymiana lub zalanie lakierem wyciszy je (ferrytowy rdzeń przyklei się do drutu i przestanie drżeć).

Jeśli chcesz obniżyć temp karty nie musisz zmieniać całego coolera- wystarczy wentylator 80x80 wiejący na radiator.

W przypadku pasywek ważny jest obieg powietrza w obudowie- masz na dole frontu jakiś wentyl wtłaczający powietrze do wnętrza obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro karta zaczęła już piszczeć to raczej dołożenie wentyla tego nie zmieni (co najwyżej zagłuszy ;- ). Dławiki/cewki są już "uszkodzone" (jeśli można tak powiedzieć) i dopiero ich wymiana lub zalanie lakierem wyciszy je (ferrytowy rdzeń przyklei się do drutu i przestanie drżeć).

Więc tak czy siak będę musiał oddać go do serwisu, ehhh.

btw. Czy zalanie lakierem tych cewek wiąże się z utratą gwarancji?

Jeśli chcesz obniżyć temp karty nie musisz zmieniać całego coolera- wystarczy wentylator 80x80 wiejący na radiator.

Więc wystarczy np. ten: http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,45323/ ?

W przypadku pasywek ważny jest obieg powietrza w obudowie- masz na dole frontu jakiś wentyl wtłaczający powietrze do wnętrza obudowy?

tak

Edytowane przez Kev!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałeś linka do kompletnego coolera CPU- miałem na myśli sam wentylator, pierwszy-lepszy z brzegu np ten: KLIK.

Tylko musisz jakoś rozwiązać sposób zamocowania tego wentyla- najlepiej prostopadle do karty graficznej tak aby owiewał górę i dół- niektóre obudowy mają dedykowany otwór na bocznej ściance- wtedy odpada kombinowanie.

Ewentualnie poproś serwis który składał Ci kompa (zdaje się, że komputronik) żeby wymienili Ci kartę na inną z aktywnym chłodzeniem za ewentualną dopłatą (choć podejrzewam, że będzie problem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi