Skocz do zawartości
Yareku

Czy Wszystkie Przeciętne Lcd To Badziew?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu myślę o kupnie nowego monitora, bo obecnie nie mieszkam w domu i musiałem zostawić tam moją 17 CRT i telewizor HD.

Przeglądam forum i widzę, że wszystkie monitory LCD to niby straszna klapa jest. (może nie Eizo ale ceny są za wysokie).

Ludzie piszą, że TN to kanał ale za chwilę widzę, że i w S-IPS i innych coś srebrzy, miga, brak czerni, nic nie widać w ciemnych scenach, itp.

Z tego wynika, że nie ma dobrego sprzętu.

Czy w ogóle istnieją dobre LCD'ki? Możecie coś polecić 20-22 cale panorama? Może ludzie mają za duże wymagania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma idealow, ale generalnie zwykly TNik wiekszosci osob wystarcza do normalnego uzytkowania.

Tyle tylko , ze na forum jest nieco spaczona proba statystyczna bo wszyscy tutaj kochany sprzet najwyzszej klasy i w wiekszosci nie dajemy sobie kitu wciskac :D

"szczesliwi ktorzy zyja w nieswiadomosci" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam LG na S-IPS a znajomy na TN i jakoś nie widzę żebym to ja miał znacząco lepszą czerń niż on... Co prawda kąty mam lepsze, płynniejsze przejścia między kolorami i chyba trochę ładniejsze kolory ale co do czerni to wręcz przeciwnie(może to kwestia 2 lat różnicy na jego korzyść?). Zresztą obecnie ceny i jakość są bardzo wyrównane i do domowych zastosowań to już bym się nie szarpał drugi raz na coś lepszego tylko wybrał rozsądną cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzaj, ja kupiłem za pierwszym razem gatewaya - idealny działa do dzisiaj bez badpiksli

ale ty piszesz o modelu 19 calowym a ich było moze kilkanscie stuk w polsce no i z racji ze bylo ich mało trudniej było trafic na trefny model ale ja mam to szczeszcie ze mi sie udało i trafiłem w padake w moim było 4 uwalone piksele :? :wink:.Co do modeli 21 to juz istna loteria,poprostu jesli ktos ma czas i cierpliwosc na odsyłanie monitora,albo nie pszeszkadzaja mu jego pewne wady moze smialo kupowac Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ty piszesz o modelu 19 calowym a ich było moze kilkanscie stuk w polsce no i z racji ze bylo ich mało trudniej było trafic na trefny model ale ja mam to szczeszcie ze mi sie udało i trafiłem w padake w moim było 4 uwalone piksele :? :wink:.Co do modeli 21 to juz istna loteria,poprostu jesli ktos ma czas i cierpliwosc na odsyłanie monitora,albo nie pszeszkadzaja mu jego pewne wady moze smialo kupowac

Mysle ze biorac pod uwage cene (niedlugo pewnie spadna w okolice jak nie ponizej 1000 zl) mozna zaakceptowac taki szczegol jak chocby krzywy pivot, ew stracic troche nerwow i czasu na wymiane, akurat z tego co wiem wymiana u nich jest blyskawica, w pojniedzialek wysylasz monitor a w czwartek/piatek masz go juz spowrotem.

A tak zupelnie btw - przeszkadzaja Ci w codziennej eksploatacji te martwe pixy? Ja mam u siebie chyba ze 3 i z trudem je w ogole zauwazam przypatrujac sie a co dopiero np. przegladajac net czy ogladajac film....zreszta kupisz sobie NEC'a i po 2 miesiacach mozesz miec i 10 badow, Gateway akurat pod tym wzgledem nie jest ani gorszy ani lepszy od sredniej ilosci badow w typowym LCD....

Yarekum standardowe pytanie - mieszkasz w okolicach Warszawy? Jesli tak to nie ma sie co zastanawiac tylko lec do Sulejowka i kupuj Gatewaya :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu myślę o kupnie nowego monitora, bo obecnie nie mieszkam w domu i musiałem zostawić tam moją 17 CRT i telewizor HD.

Na razie się wstrzymuję i jadę na 15' CRT (obraz genialny nie to co na LCD, ta jasność, nasycenie kolorów, kontrast icon_wink.gif - w dzień ledwo co widzę).

Kogo to interesuje jak masz problem z monitorami LCD i nie stać cię na jakiś naprawdę porządny a z tych tańszych uważasz że to badziew to życzę miłej zabawy na tej 15crt do końca życia :-P okulary dostaniesz w prezencie przy stówie jak w reklamie hihi. Edytowane przez krystian_gracz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kogo to interesuje jak masz problem z monitorami LCD i nie stać cię na jakiś naprawdę porządny a z tych tańszych uważasz że to badziew to życzę miłej zabawy na tej 15crt do końca życia :-P okulary dostaniesz w prezencie przy stówie jak w reklamie hihi.

Nie załapałeś ironii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość VisionMaster

A wracając do tematu - wszystkie nawet te przeciętne samsunki są bardzo przyzwoite a nawet bardzo dobre jak np. model 2232BW. Ostatnio poproszono mnie o doradzenie w kupnie 10 monitorów do pewnej firmy cena do 1tyś. zł. (ale czym taniej tym lepiej ;)

Poleciłem i zamówiłem Samsunga 931bw

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SAMSUNG+19+931BW+B

cena poniżej 800 zł - na razie wszyscy zadowoleni, szefostwo ale i pracownicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do tematu - wszystkie nawet te przeciętne samsunki są bardzo przyzwoite a nawet bardzo dobre jak np. model 2232BW. Ostatnio poproszono mnie o doradzenie w kupnie 10 monitorów do pewnej firmy cena do 1tyś. zł. (ale czym taniej tym lepiej ;)

Poleciłem i zamówiłem Samsunga 931bw

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SAMSUNG+19+931BW+B

cena poniżej 800 zł - na razie wszyscy zadowoleni, szefostwo ale i pracownicy.

Czemu by mieli być niezadowoleni ? - wierz mi ... gdyby poproszono Cię o głośniczki dla tych pracowników biurowych i doradził być im nieliniowe, niedokładne, zaszumione zestawiki też byliby w pełni zadowoleni ... bo takiego rozmiaru są ich potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam LG na S-IPS a znajomy na TN i jakoś nie widzę żebym to ja miał znacząco lepszą czerń niż on... Co prawda kąty mam lepsze, płynniejsze przejścia między kolorami i chyba trochę ładniejsze kolory ale co do czerni to wręcz przeciwnie(może to kwestia 2 lat różnicy na jego korzyść?). Zresztą obecnie ceny i jakość są bardzo wyrównane i do domowych zastosowań to już bym się nie szarpał drugi raz na coś lepszego tylko wybrał rozsądną cenę.

jaki dokladnie model masz swoje LG na S-IPS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi