Skocz do zawartości
Beereq

Komp-serwer Pod Torrenty

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania/kupienia sprzętu, który potrzebny mi by był jako komp-serwer na któym będą śmigać torrenty. Przy okazji mógłbym zrezygnować z routera i dzielić na tym internet między 2 kompy.

Ważne jest dla mnie, żeby komputer nie pobierał za wiele prądu. W związku z tym rodzą się 2 pytania - pierwsze ile orientacyjnie prądu może pobierać komputer klasy PIII/Cel ~400-500Mhz? Drugie - może by wykombinować coś takiego jak serwer na laptopie? Co o tym myślicie? Zależy mi żeby to była oszczędna maszyna, bo na prąd do komputera idzie sporo kasy. Kwota jaką mogę wydać na sprzęt to powiedzmy 100-150-no max 200zł. Oczywiście bez monitora, klawiatury, myszki i innych "bajerów" - coś sie w szafie by znalazło ;] Musi mieć możliwość zainstalowania łącznie 3 kart sieciowych. Dysk twardy tez mam - 80GB na ata.

Komp miałby chodzić na linuxie, 24/7/365

Proszę o poradę

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak żeby miał 256 Mb i p3 i będzie super [;

http://allegro.pl/item260016330_compaq_pii...d_gw_ss_fv.html - 1 z brzegu i chyba nawet pasywny.

Jak sie wymieni wiatrak w zasiaczu będzie pewnie bezgłośny ;p

Bardzo solidna obudowa - mam podobną. Tylko wysyłka będzie z 20 zł bo troszkę to waży.

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

128MB nie wystarczy? dla linuxa ;] ew. może na tym stać serwerek do gierki, który przy 16 play erach wymaga około 400Mhz CPU.

Narazie jestem zainteresowany tym: http://allegro.pl/item256872953_compaq_pii...d_gw_ss_fv.html

Coś o tym powiecie? Dobrze by było, żeby komp miał zintegrowaną kartę graf. A tak w ogóle to można coś takiego odpalić bez karty graficznej? Noi co z poborem prądu orientacyjnie? W sumie też byłoby dobrze gdyby chłodzenie było pasywne, bo to zawsze troche ciszej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Komputerek już praktycznie wybrałem, jest to:

http://www.allegro.pl/item257556884_wyprze...hz_gw_fvat.html

Brakuje mu tylko RAMu, którego dokupienie nie jest problemem. Sytuacja jest o tyle dobra, że ten dell jest w Warszawie, tak więc nie dość że cholernie tani, to jeszcze omija mnie przesyłka, bo odbiorę osobiście. Co o tym sprzęcie myślicie? Sprawdzi się po dokupieniu kostki 128 lub 256MB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi