Beereq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) Witajcie! Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania/kupienia sprzętu, który potrzebny mi by był jako komp-serwer na któym będą śmigać torrenty. Przy okazji mógłbym zrezygnować z routera i dzielić na tym internet między 2 kompy. Ważne jest dla mnie, żeby komputer nie pobierał za wiele prądu. W związku z tym rodzą się 2 pytania - pierwsze ile orientacyjnie prądu może pobierać komputer klasy PIII/Cel ~400-500Mhz? Drugie - może by wykombinować coś takiego jak serwer na laptopie? Co o tym myślicie? Zależy mi żeby to była oszczędna maszyna, bo na prąd do komputera idzie sporo kasy. Kwota jaką mogę wydać na sprzęt to powiedzmy 100-150-no max 200zł. Oczywiście bez monitora, klawiatury, myszki i innych "bajerów" - coś sie w szafie by znalazło ;] Musi mieć możliwość zainstalowania łącznie 3 kart sieciowych. Dysk twardy tez mam - 80GB na ata. Komp miałby chodzić na linuxie, 24/7/365 Proszę o poradę Edytowane 27 Października 2007 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) Jakas mobo full integra pod s370. Do tego pentium 3 667MHz i 128mb ramu. I smiga :) Edytowane 27 Października 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 O kurde. Na allegro jest tego towaru od groma ;] Nie wiem co wybierać ;] są i za 50zl ;] http://allegro.pl/489_klasy_pentium_iii.ht...=1&a_text_i[135][0]=128&price_to=150&p=0 Który z tych ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) Tak żeby miał 256 Mb i p3 i będzie super [; http://allegro.pl/item260016330_compaq_pii...d_gw_ss_fv.html - 1 z brzegu i chyba nawet pasywny. Jak sie wymieni wiatrak w zasiaczu będzie pewnie bezgłośny ;p Bardzo solidna obudowa - mam podobną. Tylko wysyłka będzie z 20 zł bo troszkę to waży. Edytowane 27 Października 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 128MB nie wystarczy? dla linuxa ;] ew. może na tym stać serwerek do gierki, który przy 16 play erach wymaga około 400Mhz CPU. Narazie jestem zainteresowany tym: http://allegro.pl/item256872953_compaq_pii...d_gw_ss_fv.html Coś o tym powiecie? Dobrze by było, żeby komp miał zintegrowaną kartę graf. A tak w ogóle to można coś takiego odpalić bez karty graficznej? Noi co z poborem prądu orientacyjnie? W sumie też byłoby dobrze gdyby chłodzenie było pasywne, bo to zawsze troche ciszej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 No jednak 128mb dla gierki to moze troche mulic. Imo kup cos na s370. W razie czego wiekszy wybor przy ulepszaniu (Lepsze procki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Komputerek już praktycznie wybrałem, jest to: http://www.allegro.pl/item257556884_wyprze...hz_gw_fvat.html Brakuje mu tylko RAMu, którego dokupienie nie jest problemem. Sytuacja jest o tyle dobra, że ten dell jest w Warszawie, tak więc nie dość że cholernie tani, to jeszcze omija mnie przesyłka, bo odbiorę osobiście. Co o tym sprzęcie myślicie? Sprawdzi się po dokupieniu kostki 128 lub 256MB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...