Skocz do zawartości
nastynas

Zestaw Dla Grafika/animatora Za 3-3,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W sprawach sprzętu jestem kompletnym laikiem, dlatego proszę o pomoc w wyborze zastawu. Wszystkie wymagania poniżej. Przeglądałem proponowane tutaj zestawy ale wolałbym zaczerpnąć jeszcze dodatkowej opinii. Np. procesor chciałbym kupić Q6600 bo wydaje mi się bardziej przyszłościowy niż E6750. I jeśli ktoś będzie tak miły i mi pomoże :) to niech skrobnie kilka słów wyjaśnienia dlaczego wybrał ten a nie inny komponent.

1. Komputer w 80% do pracy z grafiką. Głównie After Effects (czyli animacje, obróbka video), Photoshop i 3Dmax. Pozostałe 20% czasu to Internet i okazjonalnie gierki (dlatego karta graf. w okolicach 1200zl)

2. Absolutna stabilność, no nie ma po prostu prawa się cokolwiek wieszać :)

3. Jakość liczy się bardziej niż cena

4. NIE będzie podkręcany żaden element

5. RAM 4gb

6. karta graficzna tak w okolicach 1200zł max, przy czym MUSI obsługiwać OpenGL 2.0 (NVIDIA rekomendowana - tak sobie życzy Adobe)

7. Cichutko ma chodzić zasilacz i procesor (Intel)

8. Dysk sporych rozmiarów i solidny. Jeśli jest jakiś sposób na rozłożenie, zabezpieczenie danych (np. dwa dyski, RAID) to poproszę o kilka słów wyjaśnienia

9. Nie potrzebuję: monitora, nagrywarki DVD i głośników. Chętnie przeczytam jakie obudowy do tego zestawu polecacie a nawet jaką klawiaturę i myszkę :)

10. Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie to używam Win XP sp2

11. Przedział cenowy 3000-3500 zł brutto, ale jeśli będzie uzasadnione przekroczenie budżetu to 4000 też ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5. RAM 4gb

10. Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie to używam Win XP sp2

No to juz cos sie nie zgadza. Z tego co wiem Win Xp nie wykorzysta 4Gb ramu.

Ale sproboje cos zlozyc.

Procek - Q6600 - 900zl

Ram - 4x1GB Kingston 667MHz - 360zl

Plyta glowna - Foxconn P35A (Ewentualnie cos innego [nie wiem co ;)] jak nie bedzie ok) - 400zl

Grafika - 8800gt.. Tylko ze to raczej cicho nie bedzie ;) Nie wystarczy ci 8600gt ? Zalozy sie na to pasywne chlodzenie i bedzie ok. W nowe gry tez pograsz, moze nie na high detalach ale pograsz. - 850zl(8800gt), 400zl (8600gt + chlodzenie)

Dysk - 2x WD ...GB - nie napisales jakiej wielkosci potrzebujesz, co to są spore rozmiary ;) - Jesli 2x320GB to by bylo okolo 560zl.

Zasilacz - Be Quiet 450w - 300zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to juz cos sie nie zgadza. Z tego co wiem Win Xp nie wykorzysta 4Gb ramu.

Już o tym czytałem i z tego co wiem, to 4gb jest max wykorzystywanym ogólnie przez xp 32bit a na jeden program (konkretnie After Effects łyka do 3gb) ale mniejsza o to.

Dzięki za odpowiedz :)

Grafika 8800gt ale jakie konkretnie? Ja jestem naprawdę całkowicie zielony w tych sprawach :) A pasywne chłodzenie to jakiś dodatkowy radiator na grafikę? Jakiś konkretny dla tego modelu?

Płyta Foxconn, nie znam firmy, miałem zawsze Asusa i sobie chwalę.

Dysk faktycznie nie napisałem co to znaczy spory :) A to znaczy powyżej 320gb. Co z tym RAIDem?

Procek - Q6600 - 900zl

A jakieś chłodzenie do tego procka (ciche ofkors)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie wiadomo jaka 8800gt bo premiera bedzie za kilka dni ;)

O dodatkowe chlodzenie to mi chodzilo na 8600gt by zrobic super cicha karte (zreszta wydaje mi sie ze ta karta byla by najlepsza). Chlodzenie takie: http://allegro.pl/item261010736_arctic_coo...wosc_gw_fv.html

Ten foxconn to na prawde dobra plyta glowna.

Na chlodzenie q6600 to Scythe Infinity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi