welniak Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Witam. Mam zamiar kupić 2 dyski 320GB i połączyć je w RAID0. Problem polega w wyborze dysków.Zależy mi aby były przede wszystkim ciche i dosyć szybkie. Ktoś może ma jakieś sugestie i mógłby mi doradzić co wziąć? Dyski te będę podłączone do Asusa P5W DH i tu mam drugie pytanie. Na płycie tej znajdują się dwa kontrolery do obsługi RAID. Jeden to chip INTELa, a drugi to Silicon Image, do którego z tych kontrolerów podłączyć te dyski. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Zastanow sie czy potrzeba Ci az 640GB. Bo jesli nie to kup 2x250GB Seagate Barracuda ST3250410AS. Dlaczego? Bo ten dysk to wersja jednotalerzowa czyli szybsza,cichsza i chlodniejsza. W Raidzie bedzie smigal jak marzenie. A co do kontrolera to tworz macierz na intelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Zastanow sie czy potrzeba Ci az 640GB. Bo jesli nie to kup 2x250GB Seagate Barracuda ST3250410AS. Dlaczego? Bo ten dysk to wersja jednotalerzowa czyli szybsza,cichsza i chlodniejsza. W Raidzie bedzie smigal jak marzenie. A co do kontrolera to tworz macierz na intelu Głośniejsza, ponieważ zrobili dysk chudszy i to odbiło się na ilości dB :wink: Jak już to może szajsungi z jednym talerzem :) pzdr EDIT My bad :wink: No to widać, że z głośnością nie jest tak źle :) Edytowane 28 Października 2007 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Hehe pierwsze slysze... tak sie sklada ze mam w domu 3 dyski z czego jeden jest 1 talerzowy i roznica w glosnosci jest na korzysc 1 talerzowki. Jest cicha jak stare Barki IV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welniak Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 OK. Seagate 250GB posiadam i tyle mogę powiedzieć-wydajny i niestety głośny.Chodzi mi o chrobotanie głowicy.Myślełem o Hitachi lub WD Raid Edition, co wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Posiadasz 250, ale jaką? Nowy wypust, czy stary? Kolega post wyżej pisze, że jest cichutka, a ty że głośna LOL!!! Jeśli masz nowy wypust tzn, że masz jakąś rozklekotaną budę dlatego głowice ci szumią. Żaden dysk, żadnej firmy w takiej sytuacji nie pomoże. Nie wierzę, że nowa 250 jest głośniejsza od starej. 2ms wyszukiwanie wolniejsze więc nie powinno prawie słychać głowic, ale to w porządnej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...