Skocz do zawartości
tomek__w

Jakie Mobo Pod Amd Athlon 64 X2 6400+ Blackedition ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczynam wybierać części do dość mocnego komputera dla kolegi i mam poważny dylemat, co do płyty głównej.

Niestety przez ostatnie 2 lata nie byłem na bieżąco z komputerami i wiem, że pozmieniało się mnóstwo rzeczy (głównie mam dylemat, co do chipsetu).

Kilka ostatnich dni spędziłem na wertowaniu forów, stron i mam ogromny mętlik w głowie...

A więc potrzebuje płytę główną pod AMD Athlon 64 X2 6400+ BlackEdition.

Z tego, co wyczytałem to bardzo popularne są teraz płyty DFI na nForce4 ale wiem, że jest kilka nowszych chipsetów nVidia jak i AMD. Może jest coś lepszego pod ten procesor?

Nie będzie żadnego OC na niej, nie musi być z SLI, fajnie by było, aby miała optyczne wyjście z karty dźwiękowej.

Chodzi o to, aby była stabilna jak i nie powodowała problemów z pamięciami 2x1GB 800MHz CL4 albo czymś szybszym jak się zmieszczę w budżecie (około 4 tyś. Zł)

Jeszcze nie wiem, jaką dokładnie wsadzę w nią kartę graficzną (coś około 1 tyś zł, prawdopodobnie GeForce), ale to w następnym temacie po tym jak wybiorę MOBO:)

Dziękuję z góry,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wszystkie procki z serii BE maja odblokowane mnożniki w gore i w dół.

AMD Athlon 64 X2 6400+ Black Edition – wyjątkowy?

O procesorach z serii Black Edition informowaliśmy już na naszym serwisie wcześniej w dziale aktualności. To, co odróżnia Black Edition od „zwykłych” Athlonów 64 to:

* Odblokowany mnożnik w górę

* Brak wentylatora w pudełku

egielda.com.pl

Edytowane przez Kvaz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście aż się prosi o OC, ale przy wyborze chodziło mi raczej o jak najszybszy, jaki jest dostępny procesor, oczywiście z rozsądnej cenie, dlatego nie wybrałem Intela.

Płytę to bym foxconna na nf590 polecił albo czekał poczekał na plyty na amd780x

A kiedy można się spodziewać tego AMD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wszystkie procki z serii BE maja odblokowane mnożniki w gore i w dół.

2794644[/snapback]

(...)

A kiedy można się spodziewać tego AMD ?[/size][/font]

po tym newsie kilk.wnioskuje, że niedlugo pojawia sie na rynku. gigabyte juz na allegro.

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic jeszcze nie jest kupione, na razie wybieram elementy i zamierzam wszystko kupić pod koniec Listopada.

Poczytałem trochę na temat tych Intelów i w testach wydajnościowo wypadają podobnie. Dlaczego tak wszyscy polecają ten model? Wydajność czy może mała konsumpcja energii?

Całe życie byłem związany z AMD, zaczynając od K6 i naprawdę lubię tą firmę. Muszę znaleźć naprawdę dobre uzasadnienie dla siebie, aby namówić się na konkurencje :)

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi