Skocz do zawartości
biely

Nowy Komp - Prosze O Rady Dotyczące Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Byłbym zaszczycony możliwością przeczytania rad, opini, sugesti, bardziej doswiadczonych ode mnie użytkowników PC w sprawie zestawu, który sobie wymysliłem.

Płyta: Gigabyte P35-DS3

Procek: C2D E6550 Dual Core

Grafika: Gigabyte GeForce 8500 GT NX85t256HP (256MB DDR3)

( choć nie jestem do końca przekonany do tejże)

RAM: DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum CL4 OCZ2P8002GK (chyba że są jakieś inne propozycję)

Dysk: Seagate Baracuda 7200.10 320 GB 16MB Cache SATA II

Monitor: Samsung 931 BW

Głośniki Creative 5.1 SBS 580

Zasilacz: Chieftec GPS 400AA-101A 400W

+ obudowa (może też coś doradzicie:))

mysz , klawiatura i nagrywara

+ plus dodatkowy warunek: całaść musi się zaknąć w 3k zł...

Z miłą chęcią przeczytam każdą konstruktywną uwagę, w góry dziekuję za odzew!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie chyba nie będe go podkrecał, choć nie wykluczam takiej możliwości.

Kompa używam do pracy w programach graficznych, biurowych; filmy i multimedia; internet; od czasu do czasu pewnie też sobie w coś zagram.

Teraz mam okazję kupić komputer, chciałbym móc go użytkować przez kilka dobrych lat , tak by mnie nie ograniczał.

Chce kupić możliwie "najlepszy" zestaw, bo wydaję mi sie , że nieprędko mógłym sobie pozwolić na następny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu się powtarzam no ale trudno :)

mobo zmień na MSI Neo2-FR/FIR lub Foxconn P35

gpu zamień na Palit 8600GT

Zasilacz na Amacrox Warrior AX 450 (ten Chieftec też nie jest zły ale głośny, sam się o tym przekonałem)

Obudowa: CoolerMaster Elite 330/331

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcial bys krecic procka to polecam w ogole kupic E4300 a jesli nie to zostan przy tym.

Jesli chodzi o ramy proponowal bym GeiL albo OCZ jesli chcesz zaoszczedzic na kasie kup samsungi teraz kingostony wsadzaja chipsety samsungow ale cena jest wieksza.... ale lepiej kup GeiLe niz zebys potem zalowal 800 czemu 667..? na plytach sie zabardzo nie znam ale kupuj taka ktora obsluguje Core quad zebys potem nie musial zmieniac plyty jak procka szybszego bedziesz chcial no i zeby oblugiwala ram 1033 ? chyba 1033 mozliwe ze sie myle ale 1000+ MHz. Z zasilaczy polecil bym topower albo bequite , ale w sumie chieftec nie jest zly , Obudowy Chieftec albo Antec.

A no i tak w ogole to polecil bym dyski Samsunga

Pozdro milego kupowanai :)

Dołączona grafika

Edytowane przez Adam_Ses

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! :-P

Dziekuje wszystkim za udzielone rady.

Widze , że większość poleca płyte Foxconn'a, czy moglibyście do jakoś uargumentować ?( w stosunku do zapropowanego gigabyta, nie zamierzam podpinać do niego np. 2-óch kart grafiki, a zależy mi by się zmieścić w budżecie 3000zł).

Może lepiej zaoszczędzić na procku , wziąć tańszy i go podkręcić ?( choć z drugiej strony zawsze to 4MB cachu L2)

Proszę o dalsze wypowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli umiesz podkrecac proca.. teraz to trzeba te napiecia i inne diably kontrolowac :P ... jeśli umiesz to lepiej kup E4300 i go podkrec mowia ze mozna go podkrecic do 3,6 na powietrzy naturalnie razy 2 :) ale to juz wyzsza szkola jazdy jesli sie na tym zabardzo nie znasz a potrzebujesz szybkiego proca to kup poprostu lepszy procek. A co do plyty to szczerze mowiac chetnie wyslucham argumentow dla faxcona bo nie znam tego producenta w ogole troche jakby nowosc chyba .. nie? osobiscie polecil bym Absusa , Msi i DFI producentow takich jak Abit, Gigabyte nie polecam nie mowiac juz o Asrocku :P czy jak to tam sie pisze ....

Prosze a to dla panow proponujacych E2160.... naprawde nie wprowadzac chlopaka w blad to jest dowod KUPUJ E4300 !!

................................................................................

..

http://forum.pclab.pl/t258563.html

................................................................................

....

E2160 Jest drozszy od E4300 a ma 1% lepsze osiagi i dotego niedokonca wiadomo czy sie dobrze kreci a E4300 kreci sie rewelacyjnie.

Edytowane przez Adam_Ses

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli umiesz podkrecac proca.. teraz to trzeba te napiecia i inne diably kontrolowac :P ... jeśli umiesz to lepiej kup E4300 i go podkrec mowia ze mozna go podkrecic do 3,6 na powietrzy naturalnie razy 2 :) ale to juz wyzsza szkola jazdy jesli sie na tym zabardzo nie znasz a potrzebujesz szybkiego proca to kup poprostu lepszy procek. A co do plyty to szczerze mowiac chetnie wyslucham argumentow dla faxcona bo nie znam tego producenta w ogole troche jakby nowosc chyba .. nie? osobiscie polecil bym Absusa , Msi i DFI producentow takich jak Abit, Gigabyte nie polecam nie mowiac juz o Asrocku :P czy jak to tam sie pisze ....

Prosze a to dla panow proponujacych E2160.... naprawde nie wprowadzac chlopaka w blad to jest dowod KUPUJ E4300 !!

..

....

E2160 Jest drozszy od E4300 a ma 1% lepsze osiagi i dotego niedokonca wiadomo czy sie dobrze kreci a E4300 kreci sie rewelacyjnie.

A z kąd bierzesz te rewelacje?? Od pana ze sklepu komputerowego?? :mur: Co do producentów to jeśli ASUS dla Ciebie jest na poziomie DFI to współczuje...

Jak nie znasz się to lepiej nie mieszaj <_<

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biore te informacje z for internetowych... A co masz do DFI?? DFI to sa super karty wez sie ogarnij mialem DFI przez rok i bylem zachwycony... Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia tylko chszanisz glupoty to nie odzywaj poczytaj troche beta testow i wypowiedzi uzytkownikow na forach E4300 jest chwalone przez kazdego , nawet dalem link do E4300 vs E2160... myslisz ze jak kupiles komputer w zestawie z komputronika to jestes fajny??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biore te informacje z for internetowych... A co masz do DFI?? DFI to sa super karty wez sie ogarnij mialem DFI przez rok i bylem zachwycony... Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia tylko chszanisz glupoty to nie odzywaj poczytaj troche beta testow i wypowiedzi uzytkownikow na forach E4300 jest chwalone przez kazdego , nawet dalem link do E4300 vs E2160... myslisz ze jak kupiles komputer w zestawie z komputronika to jestes fajny??

Chodzilo o to, ze dfi jest o wiele lepsze od asusa i nie warto ich porownywac.

Seria 4xxx jest tak samo dobra jak 2xxx. Osiagaja takie same wyniki, 2xxx jest nawet czasami szybsze ( z uwagi na mniejsza ilosc pamieci cache - jeden czy dwa przypadki ;) )

Podkrecaja sie tez podobnie. I sam teraz mowisz jak ludzie sprzedajacy gotowe zestawy.

jeśli umiesz to lepiej kup E4300 i go podkrec mowia ze mozna go podkrecic do 3,6 na powietrzy naturalnie razy 2

Ze niby GHz mnozy sie razy dwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli umiesz podkrecac proca.. teraz to trzeba te napiecia i inne diably kontrolowac icon_razz.gif ... jeśli umiesz to lepiej kup E4300 i go podkrec mowia ze mozna go podkrecic do 3,6 na powietrzy naturalnie razy 2 icon_smile3.gif ale to juz wyzsza szkola jazdy jesli sie na tym zabardzo nie znasz a potrzebujesz szybkiego proca to kup poprostu lepszy procek. A co do plyty to szczerze mowiac chetnie wyslucham argumentow dla faxcona bo nie znam tego producenta w ogole troche jakby nowosc chyba .. nie? osobiscie polecil bym Absusa , Msi i DFI producentow takich jak Abit, Gigabyte nie polecam nie mowiac juz o Asrocku icon_razz.gif czy jak to tam sie pisze ....

..

....

Wypisujesz troche herezje kolego :-| E4300 było tyle dobrych sztuk co i złych, a 3,6ghz to chyba 10% ogółu procków robiło ;] tego sie nie mnoży razy 2 jak już i stabilnego 3,6ghz na powietrzu na codzień to raczej mało kto osiągnął :wink: IMO nie warto kupować E4300 gdyż E21x0 można ładnie wykręcić i mocy absolutnie nie braknie a płacimy 2x mniej a osiągi te same, a kiedy wyjdzie penryn zakupić takowego :wink: i DFI to są karty?? :unsure: Nie obraź sie ale czytając twoje wypowiedzi widze że coś tam wiesz ale...ta wiedza nie jest dokońca skalibrowana :P Ja nie twierdze że znam sie doskonale na sprzęcie tylko poprostu jest to moje subiektywne odczucie ;]

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no poprawilem sie z tym razy 2.... no tak DFI to plyty :P:P no coz jak sie szybko pisze duzo mozna bledow zrobic . Nie no czytalem duzo wypowiedzi ludzi ktorzy mowili ze na powietrzu krecili E4300 do 3,6 GHz no ale jak juz mowie nei wiem duzo na temat E2160 ...

nie no z tym razy 2 to mi sie pomylilo :P sorki juz mowilem ze to byl blad , nie no wiesz ostatnio troche czytalem i kazdy kto ma E4300 go bardzo poleca , dlatego sam tez kupilem ten proc... no tak to nie wiem z tego co wiem to E4300 lepiej wypada w beta testach ale to roznie bywa.

A czy ktos moze powiedzeic cos na temat tych plyt Foxconn'a bo szczerze mowiac jestem ciekaw co to za plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie że dorzucę moje 3 grosze = 1 pytanie ;)

czy ta płyta będzie dobrze współpracować z LINUXEM?? i czy wogule przy wyborze płyty głównej trzeba uwarzać bo są takie które gorzej chodz apod pingwinem??

Wkrótce bede kupował nowy sprzet i szukam własnie dobrej podstawy do kompa = płyty

Widzię że wszyscy polecają P35 więc sie zdecyduję

z co do procka to w moim przypadku bedzie E4500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info o faxconie

Eeee nie no o ile sie nie myle.... to System operacyjny ma tyle do sprzetu co piernik do wiatraka, no wykluczajac to ze np Vista zeby sprawnie dzialac potrzebuje tak naprawde 4 GB ramu, ale tak poza tym jakie system ma wymagania to nie nie sadze zeby mial jakis zwiazek czy np Linux bedzie wspolpracowal z jakas plyta, to bardziej jest tak ze z programami jest problem.

Nie wiem pytanie jest albo dziewne albo nie wiem o czyms... moze sie xacti wypowie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie pytanko w ramach podpięcia się pod topik.

Czy już dobre ramki nie są "dobre"?

Nie lepiej zamiast 667 kupić good(polish)RAM 800.

Jeśli głupoty pisze to pouczcie, ale przy różnicy paru złotych chyba lepiej więcej herzów->(taka sobie filozofia z czasów nforce2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi