Skocz do zawartości
jimmy1

Asus P5e Intel X38,

Rekomendowane odpowiedzi

Porównuje osiągi, FSB, do Asusa P5K DLX (p35), a jeżeli chodzi o grzanie to mówiłem o X38 GA-DQ6.

Czytałem o tym problemie z USB, jest bios, który podobno to poprawia, w każdym razie ja mam wyprowadzone USB na przód obudowy i żadnych problemów nie odnotowałem, przetestowane już wielokrotnie.

Co dla Ciebie jacekcz jest potwierdzeniem stabilnej pracy? Cl 4 ładnie mi poleciało, w chwili gdy przeszedłem na cl5 poleciałem 50 MHz i się zatrzymałem na pewnym poziomie, dokładnie 1071DDR, nie umie tego przeskoczyć . Widziałem na pl test Maximusa, jest coś napisane o kombinacjach z 'Transaction Booster, będę musiał tego spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuje osiągi, FSB, do Asusa P5K DLX (p35), a jeżeli chodzi o grzanie to mówiłem o X38 GA-DQ6.

Czytałem o tym problemie z USB, jest bios, który podobno to poprawia, w każdym razie ja mam wyprowadzone USB na przód obudowy i żadnych problemów nie odnotowałem, przetestowane już wielokrotnie.

Co dla Ciebie jacekcz jest potwierdzeniem stabilnej pracy? Cl 4 ładnie mi poleciało, w chwili gdy przeszedłem na cl5 poleciałem 50 MHz i się zatrzymałem na pewnym poziomie, dokładnie 1071DDR, nie umie tego przeskoczyć . Widziałem na pl test Maximusa, jest coś napisane o kombinacjach z 'Transaction Booster, będę musiał tego spróbować.

Skoro jesteś zadowolony to OK. To jest najwazniejsze.

CL4 poniżej 1k to żaden wynik.

Ja chcę mieć 1100-1150 nac Cl4 24/7 a nie tylko do testów. To jest stabilna praca.

na maximusie to jest nieosiągalne. przynajmniej na aktualnym, najnowszym biosie. niestety płyta ogranicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz takie wyniki na 2x2GB, bądź 4x1GB( to już jest bardziej prawdopodobne). Wiadomo apetyt rośnie ja na swoich SLI dawno temu cl4- 1100 robiłem.

Na tym Asusie po 2 tygodniach wali z komputerem, wiecznych problemach cieszę się że wszystko działa i nie ma z nią problemów, nie musze grzebać w kompie.

Jutro sprwadzę, albo dziś czy OCZ-e SLi Ready zrobią cl4 powyżej 1000, ale tylk 2x1GB.

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Mam taki problem z tą płytą:

Podczas 1 startu odpaliła jednak jakakolwiek zmiana opcji w biosie kończy sie tym ze płyta nie wstaje(nawet nic nie zmieniam samo save&exit wystarczy).

Po tym jak zrestartuje przełącznikiem CLR_NVRM płyta odpala na opcjach deafultowych.

To samo jest w przypadku normalnego zamknięcia systemu. Po włączeniu nie odpala.

Może ktoś się spotkał z tym. Zmiana biosu to ostateczność (2 sztuka 1 była już z powodu biosu w serwisie)

P5E z biosem 0402

Intel Core 2 Quad 6600 G0

OCZ 2x1gb Reapeter 4-3-3-1-15

Corsair 620W

grafa Nvidia Quadro 265 w oczekiwaniu na nową grafikę (sprawna)

Seegate 400 GB

Jakieś sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś dać tylko większe napięcie na pamiątki, ustawić dzielnik na auto, ustawić większe opóźnienia i zapisać ustawienia?

Możliwe że bez zmiany biosu to sie nie obejdzie. Skontroluj czy wszystkie kable do płyty podłączyłeś.

Zmiana samego napięcia wystarczyła :)

Pzdr i dzieki

Edytowane przez grig3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie - czy da się na tej Mobo ustawić dzielnik 4:5, by docelowo micę FSB 400 i memki na 1000? Jakoś nie widzę stosownego dzielnika. Niby na strapie 266 jest coś takiego, ale jakoś mało przekonywująco działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie - czy da się na tej Mobo ustawić dzielnik 4:5, by docelowo micę FSB 400 i memki na 1000? Jakoś nie widzę stosownego dzielnika. Niby na strapie 266 jest coś takiego, ale jakoś mało przekonywująco działa...

Tylko i wylacznie na 266 jest dzielnik 4:5.

Daj wiecej na mch i powinno pomoc w dzialaniu dzielnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ja mam pytanie.

Wstepnie planujem zakupc nowego sprzetu. Wybralem takie komponenty jak:

Procesor:

Intel Core2 Dueo E6750

Płyta:

Asus P5E Intel X38

Ram:

Kingstone HyperX DDR2 2 X 1 GB 1066 Mhz CL5

Dysk:

WD Caviar SE 500 GB 8 mb cache

I stad pytanie. Co sadzicie o takim polaczeniu. Ktore plyty sa lepsze Asus czy np Gigabyte (jest taki jeden w podobnej cenie)

I generalnie co moglibyscie mi doradzic?

Z gory dzieki za uwagi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ja mam pytanie.

Wstepnie planujem zakupc nowego sprzetu. Wybralem takie komponenty jak:

Procesor:

Intel Core2 Dueo E6750

Płyta:

Asus P5E Intel X38

Ram:

Kingstone HyperX DDR2 2 X 1 GB 1066 Mhz CL5

Dysk:

WD Caviar SE 500 GB 8 mb cache

I stad pytanie. Co sadzicie o takim polaczeniu. Ktore plyty sa lepsze Asus czy np Gigabyte (jest taki jeden w podobnej cenie)

I generalnie co moglibyscie mi doradzic?

Z gory dzieki za uwagi ...

Siemka.

Konfig spoko tylko słyszałem że GoodRamy PRO 1066 sa rewelacyjne (2x1GB) - podobno cena jak na możliwości jest bardzo przystępna.

GoodRam Pro 2x1GB 1066

Są tu troszkę droższe, ale podobno WARTO.

Gdyby były 2x2GB to może bym się skusił, albo gdybym miał pewność że na ASUSIE P5E pójdą w konfiguracji 4x1GB bez problemów. Niestety słyszałem że ogólnie 4x1GB to jest problematyczne dla płyt :(

Edytowane przez K-mil78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby były 2x2GB to może bym się skusił, albo gdybym miał pewność że na ASUSIE P5E pójdą w konfiguracji 4x1GB bez problemów. Niestety słyszałem że ogólnie 4x1GB to jest problematyczne dla płyt :(

Bajki Waść prawisz :). Zarówno na P5W64 WS Pro jak i na P5E 4x1GB fika , aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info o ramach :)

No i biezaca lista wyglada tak:

1. Procesor Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX element zawiera: wentylator procesora 1 szt. 652.00

2. Płyta główna Asus P5E Intel X38 element zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 1 szt. 712.00

3. Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE 500 GB WD5000AAJS 8MB cache SATA-II 1 szt. 393.00

4. Karta graficzna GeForce 7300GT Asus Silent 256MB HDTV & DVI (PCI-E) 1 szt. 179.00

5. Obudowa Chieftec LBX-02B-B-B - 400W 1 szt. 352.00

6. Pamięć RAM GoodRam DDR2 2 x 1GB 1066MHz PRO 1 szt. 417.00

Razem brutto: 2705.00 zł

Nie wspomnialem, ze to zestawik na lata i nie do gierek, ale jako srodowisko programistyczne

i do ogladania filmow :D (stad wielkosc dysku :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajki Waść prawisz :). Zarówno na P5W64 WS Pro jak i na P5E 4x1GB fika , aż miło.

Cieszę się że Tobie to śmiga, ale u kumpla "WORMS14" na innych płytach (nie na X38) działy się różne kosmiczne rzeczy. Jestem tylko ciekawy czy to nie była wina pamięci? :)

Ja też się przymieżam do kupna ASUSIKA P5E i pamięci 4GB ale nie wiem czy 4x1GB czy może 2x2GB.

Jak ktoś ma tą płytkę to niech napiszę z jakimi pamiątkami w konfigu 4x1Gb chodzą bez problemu.

Jeszcze jedno - czy jak pamięci mają Voltarz 2,1V przy 800Mhz to na tej płycie bez problemu wstaną czy trzeba najpierw uruchomić na innej kości (z mniejszym Voltarzem) żeby w biosie ustawić te 2,1V?

Myślałem o takich dwóch kompletach - PDP 800 2x1GB

Chciałbym nie przekroczyć kwoty 500 na pamięci - jak będą jakieś naprawdę super to mogą być droższe :D

Edytowane przez K-mil78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że Tobie to śmiga, ale u kumpla "WORMS14" na innych płytach (nie na X38) działy się różne kosmiczne rzeczy. Jestem tylko ciekawy czy to nie była wina pamięci? :)

Ja też się przymieżam do kupna ASUSIKA P5E i pamięci 4GB ale nie wiem czy 4x1GB czy może 2x2GB.

Jak ktoś ma tą płytkę to niech napiszę z jakimi pamiątkami w konfigu 4x1Gb chodzą bez problemu.

Jeszcze jedno - czy jak pamięci mają Voltarz 2,1V przy 800Mhz to na tej płycie bez problemu wstaną czy trzeba najpierw uruchomić na innej kości (z mniejszym Voltarzem) żeby w biosie ustawić te 2,1V?

Myślałem o takich dwóch kompletach - PDP 800 2x1GB

Chciałbym nie przekroczyć kwoty 500 na pamięci - jak będą jakieś naprawdę super to mogą być droższe :D

Miałem dwa komplety 4x1GB - Crucial 10th Anniversary i teraz Crucial LanFest. Obydwa bez problemu wstawały na domyślnym napięciu 1,8V. 2x2GB ciężko trafic na takie z sensownym OC, a jesli juz to drogie. A może powinieneś zainteresować się GSkillami HZ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie fikały 4x1 G.Skill HZ i nie było żadnego problemu. Na co dzień chodziły 1000 4-4-4-12 2.2V ale i przez chwile testowo pracowały na 1200 5-5-5-15. Teraz testuję 2x2 G.Skill PQ 1000Mhz i chodzą spokojnie na 1066 2.0V. Cena też przystępna bo 500 zeta...

Edytowane przez m@rcinpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO jeszcze mam inne pytanie: Gdzie kupie G.skille w wawie i nie przez neta.

Mam jeszcze jedną możliwość: mam już 2x1GB OCZ Platinium rev.2.0 - mogę dokupić drugi taki komplet.

Co Wy o tym sądzicie?

Co do dysków to mam 2 samsungi i jestem z nich zadowolony.

Mój brat ma WD i tez sobie chwali.

Co do seagate'ów to są głośniejsze niż wymienione powyżej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te 4x1 G.Skill HZ znajdę gdzieś w Wawie?

Jak wrócę do domu to poszukam w jakiś sklepach, ale jak ktos widział je gdzieś w wawie to proszę dać znać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie 0405:

3. Fix system may not boot with total of 4GB of ECC DIMM when enabling Memory Remapping option in BIOS

także chyba ten błąd możemy traktować jako poprawiony nie wiem czy ktoś sprawdzał czy ten bios to faktycznie poprawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Mushkin'y 4x1GB śmigają jak burza i nie miałem z nimi nigdy problemów.

To widzę że kumpel musiał mieć jakieś zwalone kości że u niego się pie....ło.

W takim razie chyba pomyślę o dokupieniu kompletu takiego jaki już mam :D OCZ Platinium Rev.2.0 800 :D

To rozwiązanie będzie najtańsze a jak stwierdzę że kiepsko się kręcą (ja nie będę kręcił extremalnie) to se wymienię cały komplet :D

A propos tematu tego postu to już nie mogę się doczekać aż sobie kupię tego ASUSA :D:D:D

Chcę wytrzymać przynajmniej do 19 stycznia, ale wcześniej kupię pewnie jeszcze chłodzenie na CPU Thermalright'a Ultima 90I + Noctua 120mm :D

Edytowane przez K-mil78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos, to chlodzenie Thermalright bedzie pasowac do tej plyty i ... dowolnej obudowy?

Masz moze jakies dane co do wydajnosci takiego radiatorka i pasujacych wiatraków? :)

Jaką ma wydajność, jaka temp. procka w idle, w czasie pracy itp :-P

To widzę że kumpel musiał mieć jakieś zwalone kości że u niego się pie....ło.

W takim razie chyba pomyślę o dokupieniu kompletu takiego jaki już mam :D OCZ Platinium Rev.2.0 800 :D

To rozwiązanie będzie najtańsze a jak stwierdzę że kiepsko się kręcą (ja nie będę kręcił extremalnie) to se wymienię cały komplet :D

A propos tematu tego postu to już nie mogę się doczekać aż sobie kupię tego ASUSA :D:D:D

Chcę wytrzymać przynajmniej do 19 stycznia, ale wcześniej kupię pewnie jeszcze chłodzenie na CPU Thermalright'a Ultima 90I + Noctua 120mm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos, to chlodzenie Thermalright bedzie pasowac do tej plyty i ... dowolnej obudowy?

Masz moze jakies dane co do wydajnosci takiego radiatorka i pasujacych wiatraków? :)

Jaką ma wydajność, jaka temp. procka w idle, w czasie pracy itp :-P

Niestety nie mam takich szczegółowych danych ale pewien osobnik mnie zapewniał że jest to wydajniejsze od SCYTHE NINJA i nie jest zbyt duże (widziałem) i bez problemu wejdzie w każdą normalnej wielkości obudowę. To jest mniejsz wersja Thermalright'a ULTRA 120 czy jakoś tak (ta ultra to juz jest potwór)

A tu masz linka do opisu tej Ultimy: Thermalright Ultima 90i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info. Moze sam sie skusze :)

Zastanawiam sie tylko nad jednym, jak sie montuje ten wiatrak na tym radiatorze? :D

Nigdy takiego kombosa nie mialem i probuje sobie wyobrazic rozne miejsca, ale jakos ciezko idzie :-P :-P

Niestety nie mam takich szczegółowych danych ale pewien osobnik mnie zapewniał że jest to wydajniejsze od SCYTHE NINJA i nie jest zbyt duże (widziałem) i bez problemu wejdzie w każdą normalnej wielkości obudowę. To jest mniejsz wersja Thermalright'a ULTRA 120 czy jakoś tak (ta ultra to juz jest potwór)

A tu masz linka do opisu tej Ultimy: Thermalright Ultima 90i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info. Moze sam sie skusze :)

Zastanawiam sie tylko nad jednym, jak sie montuje ten wiatrak na tym radiatorze? :D

Nigdy takiego kombosa nie mialem i probuje sobie wyobrazic rozne miejsca, ale jakos ciezko idzie :-P :-P

Ja kiedyś miałem Thermalright'a SP-97 i tam się mocowało takimi śmiesznymi drucikami (zero przykręcania ani kombinowania - tylko nakładasz wiatrak i zapinasz tymi drucikami), do Ultimy masz 2 komplety tych drucików - na fana 120mm i 92mm - można dokupić drugi komplet za 5.90PLN :D

Proste jak budowa cepa :D

Edytowane przez K-mil78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zamowilem dzisiaj Asuska :-P :-P Bedzie dopiero w przyszlym tygodniu.

Natomiast problem jest z GoodRamami, akurat komputronik ich nie mial i bede musial na wlasna

reke zamowic je chyba od producenta z Łazisk Górnych :D

Juz nie moge sie doczekac :D

Daj znac Kamil, jak Ty sobie sprawisz, to wymienimy sie wrazeniami :D

Ja kiedyś miałem Thermalright'a SP-97 i tam się mocowało takimi śmiesznymi drucikami (zero przykręcania ani kombinowania - tylko nakładasz wiatrak i zapinasz tymi drucikami), do Ultimy masz 2 komplety tych drucików - na fana 120mm i 92mm - można dokupić drugi komplet za 5.90PLN :D

Proste jak budowa cepa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zamowilem dzisiaj Asuska :-P :-P Bedzie dopiero w przyszlym tygodniu.

Natomiast problem jest z GoodRamami, akurat komputronik ich nie mial i bede musial na wlasna

reke zamowic je chyba od producenta z Łazisk Górnych :D

Juz nie moge sie doczekac :D

Daj znac Kamil, jak Ty sobie sprawisz, to wymienimy sie wrazeniami :D

Siemka.

Gdzieś wyczytałem że goodramy mają kiepskie PCB (nie wiem co dokładnie to pogarsza - ale stawiam na wytrzymałość i OC) więc może poszukaj jakichś A-data albo czegoś na lepszym PCB.

Jak tylko dojdę do siebie po pępkowym to postaram się wstawić jakieś linki do tych informacji :D

PS. Jestem właśnie na pępkowym u WORMS14 (ma synka) i trochę już wypiliśmy :D

PS2. Piszę z jego konta :D - ale tu k-mil78 :D

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, za pozno.

Ostatecznie padlo na GoodRamy :-P

Zamowione od producenta i tansze od cen sklepowych o ok 45 zl :-P

Patrzylem troche szerzej, mialy I miejsce w rankinach, glownie z uwagi na mozliwosci krecenia, zainstalowane

chlodzenie, aczkolwiek ktos tam wspominal, ze maja tendencje to grzania sie, ale to chyba wszystkie tak maja :-P

Siemka.

Gdzieś wyczytałem że goodramy mają kiepskie PCB (nie wiem co dokładnie to pogarsza - ale stawiam na wytrzymałość i OC) więc może poszukaj jakichś A-data albo czegoś na lepszym PCB.

Jak tylko dojdę do siebie po pępkowym to postaram się wstawić jakieś linki do tych informacji :D

PS. Jestem właśnie na pępkowym u WORMS14 (ma synka) i trochę już wypiliśmy :D

PS2. Piszę z jego konta :D - ale tu k-mil78 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi