m@rcinpl Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 niestety vdoop jak był tak jest...poza tym bez rewelacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Moze i bez rewelacji ale poprawnie chodzi na nim E8600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 a na poprzednim nie chodził?? bo E8500 bez problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Jest jakis sposób aby wrócić z biosu od Rampage Formula do biosu oryginalnego od P5E?? Bo na tym od formułki coś zaczeło zgrzytać i to zdrowo!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Robisz dokladnie to samo co przy flashowaniu na Rampage tylko ze wgrywasz bios od P5E. U mnie poszlo bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 A odczułeś jakąś pozytywną zmianę w oryginalnym biosie od P5E??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zbyszek.macos Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Które listki przyginałeś?? Możesz zapodać jakieś zdjęcie?? Będzie mi dużo łatwiej następnym razem. Bo musiałęm zagiąć i te na NB i te na Mosfetach na górze płyty. a mimo to i tak nie wszedł. I teraz pytanie czy ktoś ma to chłodzenie: Thermalright ULTRA-120A i czy weszło mu na tą płytę?? U mnie Thermalright Ultra-120 eXtreme na P5E weszło na styk (NZXT Hush). Montuj poza obudową to będzie OK. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 A jakaś róznica w wielkości między nimi jest??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) To moj ostatni Asus. Lepsze juz są chyba Asrocki. Normalnie przy ustawionym napieciu 1.18 płyta podawała 1.17v, teraz nagle po dwoch(?) miesiacach spadlo do 1.14 i zaczely sie zwiechy. Obnizylem OC i jest w miare stabilnie, ciekawe jak długo. Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 czym mierzyles to napiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) czym mierzyles to napiecie? Wczesniej: Ustawione 1.181v - wskazanie z biosu: 1.17 (Stabilne jak diabli) Obecnie: Ustawione 1.181v - wskazanie z biosu: 1.14 (Wywala sie po kilku sek. w Orthosie) W innych programach jest ta sama zaleznosc. Nie wspomne ze Vdrop obecnie zrobił sie na 0.05 jak nie lepiej :lol2: Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 pomiary tylko miernikiem. albo płyta się sypie, albo jakieś oznaki degradacji proca. cały czas uzywasz tej samej wersji biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zbyszek.macos Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Jak to właściwie jest z tym opcjonalnym wiatraczkiem na NorthBridge P5E? Niby tylko przy WC i Pasiwie, a widziałem założony firmowo w serwisie przy boxowym chłodzeniu Intela i nic się nie działo. Może warto dołożyć? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Ale ten wiatraczek nie jest na NB tylko na sekcje zasilania procka. Ona sie znacznie grzeje po OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Olej...ja przynajmniej tak zrobiłem i nic się nie dzieje a w kompie mam wc. Tylko z przodu wieją 3 fandery ustawione na minimum więc jakieś tam powietrze owiewa minimalnie heatpipe'y... Napięcie na mostkach podniesione i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Słuchajcie mam wgrany bios od Rampage Formula 0403. Napięcia stabilne jak skała i nawet działa kalibracja napięc. Ale moje pytanie dotyczy biosu. Czy wgranie wersji 0407 albo nawet 0410 daje jakąś poprawę w prowadzeniu pamięci?? Chodzi mi o biosy od RF. Co mnie jeszcze zdziwiło to to. że jak wcześniej łapał mi błedy procek w Orthosie na 3.7 GHz na strapie 333 tak teraz na 400 nawet się nie zająknie. Ktoś z was tak miał?? Edytowane 6 Września 2008 przez smiglo83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Witam Kolegow Overlockerow. Mam pytanko albo dwa do osob znajacych sie lepiej odemnie. Przy probie ustawiena FSB na 430 MHz i wyzej system mi sie laduje i zaraz go "zamraza", tak samo sie dzieje jak puszcze pamieci powyzej 1000MHz. Czy jest mozliwe, ze uszkodzilem NB zbyt duzym napieciem? Na codzien komp mi hulal na 9x333 i reszta ustawien na auto. Poczytalem i zauwazylem, ze bios z RF podbija napiecia. Czy to moze byc powodem? Dzieki i Pokoj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Witam Kolegow Overlockerow. Mam pytanko albo dwa do osob znajacych sie lepiej odemnie. Przy probie ustawiena FSB na 430 MHz i wyzej system mi sie laduje i zaraz go "zamraza", tak samo sie dzieje jak puszcze pamieci powyzej 1000MHz. Czy jest mozliwe, ze uszkodzilem NB zbyt duzym napieciem? Na codzien komp mi hulal na 9x333 i reszta ustawien na auto. Poczytalem i zauwazylem, ze bios z RF podbija napiecia. Czy to moze byc powodem? Dzieki i Pokoj. podaj jakie masz napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) podaj jakie masz napiecia Witam! VCPU-w biosie 1.5V CPU-z wskazuje 1.488V VNB-w biosie 1.45 VRAM- w biosie 1.8 Hardware Monitor i Everest wskazuja 1.88V reszta na auto. Przy takich napieciach komp chodzil stabilnie przez ok 9 godzin obciazony Stress Prime(9x400), ale jak tylko podbije FSB powyzej 425 MHz system mi sie wlacza ale zaraz go mrozi.Nie pomaga podbijanie napiec, chyba ze cos przeoczylem. Dzieki. Edytowane 12 Września 2008 przez mimaspl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Witam! VCPU-w biosie 1.5V CPU-z wskazuje 1.488V VNB-w biosie 1.45 VRAM- w biosie 1.8 Hardware Monitor i Everest wskazuja 1.88V reszta na auto. Przy takich napieciach komp chodzil stabilnie przez ok 9 godzin obciazony Stress Prime(9x400), ale jak tylko podbije FSB powyzej 425 MHz system mi sie wlacza ale zaraz go mrozi.Nie pomaga podbijanie napiec, chyba ze cos przeoczylem. Dzieki. well, generalnie nic nie powinno sie stać, umnie na NB mam 1,57 V z szyną wychodze do 510. Ustaw na sztywno FSB na poziomie 1,26 V, PLL - 1,56 V oraz CPU & NB GTL - x67, Loadline Calibration na Enabled podaj jakie masz memki..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 well, generalnie nic nie powinno sie stać, umnie na NB mam 1,57 V z szyną wychodze do 510. Ustaw na sztywno FSB na poziomie 1,26 V, PLL - 1,56 V oraz CPU & NB GTL - x67, Loadline Calibration na Enabled podaj jakie masz memki..... Niestety dalej nic.Podbilem napiecia do: CPU PLL 1.64, NB 1.45, FSB 1.4 LLC En., CPU i NB GTL -x63 i x67 idalej to samo.Winda sie laduje ale zaraz ja mrozi i trzeba restartowac.Moje memki to OCZ ReaperX 8500. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Słuchajcie próbuje wgrać bios z Rampage, zrobiłem dysk startowy z Pendrive'a, wgrałem bios i Afudos i wyskakuje Unable to open ROM file, jaka może być przyczyna?, próbowałem bios 403 z różnych źródeł i dalej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) Słuchajcie próbuje wgrać bios z Rampage, zrobiłem dysk startowy z Pendrive'a, wgrałem bios i Afudos i wyskakuje Unable to open ROM file, jaka może być przyczyna?, próbowałem bios 403 z różnych źródeł i dalej to samo. afudos /iRF0403.rom /pbnc /n RF403.rom - plik z biosem Zajrzyj do wątku o maximusie. :) Edytowane 13 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 afudos /iRF0403.rom /pbnc /n RF403.rom - plik z biosem Zajrzyj do wątku o maximusie. :) Dokładnie tak robię i bez rezultatu, że też nie da się to w prostszy sposób zrobić chociażby Afuwin ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Dokładnie tak robię i bez rezultatu, że też nie da się to w prostszy sposób zrobić chociażby Afuwin ;) eeee... niemożliwe. Jakiś prosty błąd. mnóstwo osób flash-owało i udało się. Sprawdź dokładnie polecenie. Musi działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Ok zrobione, zdecydowanie zmniejszył się vdroop , wprawdzie trochę zostało ale i tak nie jest najgorzej, za to lepszy monitoring w porównaniu do biosu P5E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) A teraz szybkie pytanie. Sprawdzał ktoś bios od RF 0410?? Podobno poprawia obsługę pamięci i ich stabilność. Tylko jak to się bedzie miało do modowanej P5E?? Widzę nikt się nie pokusił o przetestowanie biosu od RF 0410. Więc na ochotnika zrobie to dziś sam i naopisze jak rezultaty. Edytowane 25 Września 2008 przez smiglo83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfak666 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Czy ktoś sie orientuje czy Noctua NH-U12P pasuje na p5E? Na stronie producenta jest jakaś podkładka żeby heatpipe sie nie stykały z socketem. Może ktoś używa i ma doświadczenie z tym chłodzeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 testował ktoś z was 4x1 GB G.Skill;i na D9?? Mam w tej chwili 2x1 GB wymienionych pamięci i mogę dokupić drugą parę takich samych. Jak się sprawdza ta płyta z 4 GB ramu na D9?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfak666 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Gdzie w biosie znajdę zmianę napięcia na pamięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...