Ravcik Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 a moja P5E wyzioneła ducha....ciekawe co mogło być przyczyną :lol2: objawy ? dwa frezzy w odstępie 10 dni i koniec potem juz nie wstała....co lepsze poszła na serwis z biosem Rampage i wczoraj otrzymałem nówke :lol2: ale rewizje niszą bo 1.02g.... well, zapale świeczke w dzień śmiertków :razz: pozdrooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Przez 9 miesięcy nie aktualizowałem biosu(501) i wczoraj wrzuciłem 0903, po tej operacji okazało się że karta dźwiękowa pod PCI Creative X-Fi XtremeMusic, przestała poprawnie działać, dzwięk jest jakby obcinany , poszarpany, jakby głośniki pierdziały, ale jak sprawdzam na innym źródle ( radio, dvd) wszystko jest ok. Czy jest możliwe że trzeba gdzieś w biosie coś przestawić by dzwiękówka poprawnie działała, ewentualnie coś sam bios psuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Przez 9 miesięcy nie aktualizowałem biosu(501) i wczoraj wrzuciłem 0903, po tej operacji okazało się że karta dźwiękowa pod PCI Creative X-Fi XtremeMusic, przestała poprawnie działać, dzwięk jest jakby obcinany , poszarpany, jakby głośniki pierdziały, ale jak sprawdzam na innym źródle ( radio, dvd) wszystko jest ok. Czy jest możliwe że trzeba gdzieś w biosie coś przestawić by dzwiękówka poprawnie działała, ewentualnie coś sam bios psuje? Witam! a po jakiego churagana aktualizowałeś bios? jak ci wszystko chodziło?! Po załadowaniu Nowego Biosu dałeś Load defaults? Przeinstaluj sterowniki. Jak to nie pomoże, odinstaluj sterowniki, wyjmij kartę, uruchom ponownie bez karty, potem znowu zamontuj kartę. Zainstaluj ponownie sterowniki. Jak to nie pomoże spróbuj innego slota. Jak to nie pomoże zainstaluj stary BIOS. Czy masz aktualne sterowniki? P.S. Jakie masz temperatury przy tym taktowaniu na quadzie pod obciążeniem? Jakie masz napięcie w CPU-Z podczas obciążenia na CPU? Edytowane 29 Października 2008 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Sprawdziłem jak kazałeś, dzwiękówka padła, szkoda, ale na Asusa DX nie narzekam. Co do Twojego pytania: 3.6GHz CPU-Z pokazuje 1.448v temperatury nie przekraczają 50stopni w stresie. w idlle napięcie 1.456v Jakbys chciał to tutaj masz więcej fotek: http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...html&st=450 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Sprawdziłem jak kazałeś, dzwiękówka padła, szkoda, ale na Asusa DX nie narzekam. Co do Twojego pytania: 3.6GHz CPU-Z pokazuje 1.448v temperatury nie przekraczają 50stopni w stresie. w idlle napięcie 1.456v Jakbys chciał to tutaj masz więcej fotek: http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...html&st=450 Powiem tylko jedno po obejżeniu tamtego tematu NICE! :rolleyes: A na codzień jak masz ustawione do pracy / zabawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 3.6GHz bryka tak od roku, zero problemow. jednak zamierzam przeskoczyc na Q9550 i mam nadzieje ze plyta nie okaze sie cienka. Dlatego tez zmienialem bios na nowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam. Czy ktos moze zapodal nowy bios z RF 0601.Sa jakies roznice w porownaniu z 0410.Warto go instalowac?Lepsze mozliwosci OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam. Czy ktos moze zapodal nowy bios z RF 0601.Sa jakies roznice w porownaniu z 0410.Warto go instalowac?Lepsze mozliwosci OC? hm... do P5E też wyszedł nowy 1oo3... ciekawe co zmienia pewnie nic :razz: zaraz zapodaje... :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 hm... do P5E też wyszedł nowy 1oo3... ciekawe co zmienia pewnie nic :razz: zaraz zapodaje... :razz: U mnie na Maximus Formula BIOS Rampage Formula 0601 działa :) Polecam mój mały art: ASUS P5E i Maxumus Formula - Rampage Formula BIOS Mod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 P5E 1003 Bios Fix if use ECC RAM the POST time is too long http://dlsvr04.asus.com/pub/ASUS/mb/socket...E-ASUS-1003.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Wgralem ten 1003 i nic nie daje w oc. A chwile wczesniej mialem ten 0610 od rampage i oc bylo duzo gorsze. Na 1003 chodzi, a na 0610 na tych samych ustawieniach nawet do windy nie wchodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Czy ktos moze mi powiedziec ktory z biosow RF jest najlepszy dla P5E? Czy ktos moze je dokladnie przetestowal i zauwazyl jakies roznice.Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Nie wiem jak u innych, ale u mnie kazdy bios od RF jest kupiaty. Ale jak juz masz flashowac to do najnowszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 U mnie na Maximus Formula BIOS Rampage Formula 0601 działa :) Polecam mój mały art: 3142568[/snapback] Czy ktos moze mi powiedziec ktory z biosow RF jest najlepszy dla P5E? Czy ktos moze je dokladnie przetestowal i zauwazyl jakies roznice.Z gory dziekuje za odpowiedz. najbardziel polecam bodajże o4o3 - u mnie najlepiej działa co do o6o1 i 1oo3 to rewelacji niema, mam problem z osiągnięciem FSB 510, co przy o4o3 było normalne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Moze ja mam jakas dziwna plyte.... 500fsb robi praktycznie bez ruszania napiec, a 550 do 3d markow powinno dac rade. I kazdy bios od rampage pogarszal oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Asus wypluł nowymi biosami: P5E - 1102 ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket7...E-ASUS-1102.zip Rampage Formula - 0701 ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket7...ormula-0701.zip zapraszamy do testów.... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superduty Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Mam zamiar kupić tę płytę. Płyta ma wolne miejsca na dodatkowe wtyczki od wentylatorków.Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z was sprawdzał miernikiem czy jest tam napięcie takie jak na gniazdach obok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imadłoręki Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 (edytowane) A ja mam taki problemik i to od niedawna - może tydzień... Wcześniej latało jak trzeba i nie przypominam sobie, żeby powstanie problemu zbiegło się z jakąś instalacją programu albu zmianą BIOS'u. Co więcej problem występuje też bez OC. POMOCY! i opowiadam: Raz na jakiś czas - nieregularnie, czasem co kilka minut a czasem raz na dwa dni BSOD. W treści komunikatu o błędzie jest info o pliku iastor.sys a tuż przed zwiechą zazwyczaj system lub user korzysta z dysku nieco intensywniej lub po prostu zaczyna korzystać po krótkiej przerwie. Co więcej, zwiechę kompa poprzedza na przykład moment zatrzymania kopiowania pliku (jakby zacina się) i dioda dysku świeci się niemal ciągłym światłem. config: C2D e8200 (stock) + TR SI-128 (temperaturki niskie) ASUS P5E - obeznie BIOS 1102 (wcześniej 0601 - ten sam problem) 2x1GB DDR2 Corsair Dominator (PC8500) - to samo bez względu na MHz i timingi GF-8500GT Sonic + TR V2 WD500AAKS - testowany kilkoma narzędziami i wygląda na 100% sprawny, S.M.A.R.T. OK, Badów brak Stery do chipsetu najnowsze, WinXP Prof. 32bit - testowałem zarówno z SP2 jak i SP3. Wali się na ustawionym w BIOSie trybie AHCI lub RAID. Na ustawoniym IDE (bez sensu?) zarówno Enhanced jak i Compatible nie zauważyłem na razie problemu ale dopiero kilka godzin na tym działam. Jak potestuję kompa benchmarkami (MemTest, 3dSmarki, SuperPI, Orthos, HDTach, HDTune itp.) lub pogram w coś (ostatnio FarCry), to chodzi cacy ale jak sobie normalnie chcę popracować, to czasem takie numery mi robi. Wszystkie temperatury wyglądają wzorcowo. (Wie ktoś może gdzie jest czujnik temperatury płyty (systemu) ??? Czy w SB?) Macie jakieś pomysły, bo mi się już kończą. Próbowałem już niemal wszystkiego. HELP! Edytowane 22 Stycznia 2009 przez Imadłoręki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) A ja mam taki problemik i to od niedawna - może tydzień... Wrzuć screna ze smarta i spróbuj tego: Przeinstaluj sterowniki od chipsetu i AHCI jeżeli używasz (najnowsze oczywiście). Sprawdź pamięci programem Gold Memory lub Memtest. Może poprostu zasilacz pada więc jak możesz to sprawdź inny ewentualnie pomierz napięcia. Edytowane 2 Lutego 2009 przez Oktawian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Mam zamiar kupić tę płytę. Płyta ma wolne miejsca na dodatkowe wtyczki od wentylatorków.Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z was sprawdzał miernikiem czy jest tam napięcie takie jak na gniazdach obok? Zmierzyłem i niestety 0,00. Może gdyby wgrać bios od Rampage Formula to by coś dało ja mam P5E 1102. Edytowane 2 Lutego 2009 przez Oktawian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 No a ja się zdobyłem na odwagę i za pomocą ASUSUpdate wgrałem BIOS 1201. No i oczywiście po "uruchom ponownie" Black screen.... Na szczeście po wcisnięciu RESET, pojawił sie ekran BIOS i po daniu LoadDefaults wsystko pieknie smiga. Ale strach był.... Bios z 19 lutego 2009. Przyda się przy przesiadce z q6600 na q9550. Poprzednio miałem Bios 605. Teraz mam zamontowany Q9550. Ale jest problem.... W przypadku całkowitego odłączenia od prądu na parę godzin - pojawia się checksum error a ustawienia BIOS trzeba przywracać do domyślnych... nie wiem czy to przypadłość tego bios, czy tej płyty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja najpierw sprawdzilbym czy to nie wina baterii. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Czym się różni rewizja 1.03g od 1.02g? Starsza rev. robi niższe fsb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfak666 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Czy ktoś sie orientuje gdzie sa czujniki na tej płycie chodzi mi czy na mostku północnym, południowym?Everest pokazuje temperature płyty głównej i oscyluje ona miedzy 31-34 stopnie niezależnie czy komputer jest obciążony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Czy ktoś sie orientuje gdzie sa czujniki na tej płycie chodzi mi czy na mostku północnym, południowym?Everest pokazuje temperature płyty głównej i oscyluje ona miedzy 31-34 stopnie niezależnie czy komputer jest obciążony. Na RF temperatura plyty glownej to mierzy bardziej temp otoczenia niz konkretnego elementu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy marek Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Na RF temperatura plyty glownej to mierzy bardziej temp otoczenia niz konkretnego elementu.Panowie gdzie włącza się w biosie czuwanie karty sieciowej w w/w płycie ( chodzi o włączanie komputera przez sieć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Panie i Panowie problemik mam Sprzęt jak w podpisie, wkładam grafikę w w pierwsze gniazdo, karta pracuje, ale po którymś włączeniu karta trup. Brak obrazu itp. Wyjmuje/wkładam grafikę ponownie na miejsce i wszystko bangla jak należy. Problem rozwiązałem tymczasowo wpinając kartę w drugi slot i problem nie występował. Dokupiłem drugie 8800 i zarzuciłem sli według Tego tutoriala i wszystko śmiga. I znów to samo, co któreś uruchomienie kompa znów nie reaguje karta z podstawowego gniazda. Monitor podłączony jest pod druga kartę i ta normalnie pracuje, a pierwszej karty system nie wykrywa i tylko wiatrak idzie pełną mocą. Bios w płytce najnowszy. Jakiś sugestie gdzie szukać przyczyny? edyta: dodam że jak się zrobi ta sama operacje z pierwsza kartą (wyjąć/włożyć), lub co któreś losowe odpalenie kompa karta zaskakuje normalnie. Edytowane 27 Maja 2011 przez Stanczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...