Skocz do zawartości
Karoopl

Płyta Pod 775 I Pamieci Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Zastanawiam się nad zmianą kompa, na coś z c2d, wybór padł na e2160, zastanawiam się jaką płytę i pamięci dobrać pod tego procka. Osobiście wypatrzyłem Asus'a P5n-e sli (mam 2 dyski ata i napęd ata, więc płyta musi mieć 2 kanały ata, a płyty na P35 z 2 kanałami ata nie widziałem...) Ramy chciałbym 2GB 800MHz CL4, nie chce żadnych Kingstonów 667 i sobie je później podkręcać do 800... Tutaj wypatrzyłem: OCZ Platinum rev2, będą dobre? Ogólnie do wydania na płytę 350zł, a na pamięci 250zł. Proszę o propozycje odnośnie tych 2 elementów, pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emilek napisał(a):

Moje propozycje

MSI Neo2-FR lub FIR

Foxconn P35

Gigabyte na P31

Do E2160 te Kingstony na Elpidach spokojnie wystarczą

Nie chce być nie miły, ale chyba nie przeczytałeś do końca mojego tematu, chce płyty z możliwością podłączenia 4 urządzeń ATA, a żadna z przez Ciebie podanych nie spełnia tego warunku :\ Do tego chce pamięci 800MHz, a nie 667, cóż czekam na wypowiedzi innych, bo niestety ale Twoja nic nie wniosła :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko zasygnalizuję, że brak 2 ata na płycie 2795143[/snapback]

Tracac ostatni port pci :o Temat do zamkniecia, sam bede musial wybrac plyte, bo widac, ze nie jestescie w stanie wybrac plyty spelniajacej moje wymagania.

Akurat podlinkowana wyżej przejściówka nie zabiera PCI - podczepia się to pod hdd czy napęd i hula.

Ja bym tak właśnie zrobił gdybym miał problem z brakiem wyjść ATA w upatrzonej płycie.

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emilek napisał(a):

Rezygnować z dobrej płyty z powodu ATA? Dla mnie bez sens. Lepiej kupić dodatkowy kontroler na PCI

Tracac ostatni port pci :o Temat do zamkniecia, sam bede musial wybrac plyte, bo widac, ze nie jestescie w stanie wybrac plyty spelniajacej moje wymagania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karoopl napisał(a):

Stary zauważ ze już się odchodzi od ATA, żadna dobra płyta nie posiada już 2 portów , przeważnie jeden , to tak samo jak z LPT i COM .... po co to komu. Najprościej kupić przejściówkę Ata>Sata albo np jak masz napędy ata to zamienić na sata, za 100zł masz już dobrą nagrywarkę DVD....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karoopl napisał(a):
Witajcie. Zastanawiam się nad zmianą kompa, na coś z c2d, wybór padł na e2160, zastanawiam się jaką płytę i pamięci dobrać pod tego procka. Osobiście wypatrzyłem Asus'a P5n-e sli (mam 2 dyski ata i napęd ata, więc płyta musi mieć 2 kanały ata, a płyty na P35 z 2 kanałami ata nie widziałem...) Ramy chciałbym 2GB 800MHz CL4, nie chce żadnych Kingstonów 667 i sobie je później podkręcać do 800... Tutaj wypatrzyłem: OCZ Platinum rev2, będą dobre? Ogólnie do wydania na płytę 350zł, a na pamięci 250zł. Proszę o propozycje odnośnie tych 2 elementów, pozdro ;)

Płyta -> 2795143[/snapback]

Spokojnie , nie oceniaj ogółu po kilku wypowiedziach B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karoopl napisał(a):

Poczytałem i wyczytałem, że P35 ma obsluge Penryna ;] Dlatego przychylam się do wyboru płyty z tym chipsetem. Brać Abita IP35-E czy Asusa P5K czy jeszcze coś innego?

Dobrze, że zmieniłeś zdanie. Bierz Abit/foxcon/MSI. Edytowane przez ja_kubek2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage napisał(a):

Teoretycznie , praktycznie jeszcze nie.

Szkoda mi dokladac kasy do niej ;P

Firekage napisał(a):

Teoretycznie , praktycznie jeszcze nie.

Mam nadzieje, ze w praktyce bedzie obslugiwal Penryna ;)

Nadal nie moge sie zdecydowac co do plyty, poczytam i zdecyduje raczej miedzy MSI Neo2-FR/Abit IP35-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi