mattis Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Mam pytanie, pewnie dla was banalne ale to pierwszy będzie laptop i chcę sie spytać jak to jest z podłaczeniem sie do WLAN bo w stacjonarnym kompie mam kartę sieciową wifi i do niej podłączona antena która jest na dachu.W laptopie mam tą karte tylko co z anteną? Czy może ona jest taka? Proszę o odpowiedz wiem że głupie pytania ale wolę sie spytać.A może wogóle jej nie będzie i będe musiał ją dokupić i jesli tak to o co mam pytać sprzedawców? No chyba że będzie razem z laptopem. Z góry dzieki ale myślę że odpowie ktoś bo to chyba większość wie Wrazie czego laptop który będę kupywał to Toshiba Satellite l40-139 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) W laptopach antena jest wbudowana i na ogół znajduje się za wyświetlaczem LCD. Nic nie trzeba dokupywać. Edytowane 28 Października 2007 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Dzięki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 W laptopach antena jest wbudowana i na ogół znajduje się za wyświetlaczem LCD. Nic nie trzeba dokupywać. To teraz przemyśl swoja odpowiedź - gość korzysta z wi-fi antena na dachu.... nadal uważasz iz nic nie trzeba kupować :) mattis - nie podłączysz takiego lapcia bezpośrednio do sieci osiedlowej wi-fi przy pomocy anteny wbudowanej chyba że nadajnik masz nie dalej niż kilkanaście metrów od siebie i nie więcej niż 1, 2 ściany po drodze. Laptopy z wbudowaną kartą nie posiadają wyjścia na zewnętrzną antenę wi-fi. W tym przypadku rozwiązania masz dwa - kupujesz specjalna kartę do laptopa np orinoco gold która posiada wyjście na antenę i przez odpowiednią przejściówkę możesz ją wpiąć do istniejącej anteny - kupujesz router bezprzewodowy z opcją pozwalającą jednocześnie odbierać i nadawać - rozwiązanie zdecydowanie lepsze i wygodniejsze bo lapcia masz podpiętego do wlanu osiedlowego bezprzewodowo. A i można bez problemu podpiąć więcej niż 1 komp i to po zarówno po sieci kablowej jak i bezprzewodowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 To teraz przemyśl swoja odpowiedź - gość korzysta z wi-fi antena na dachu.... nadal uważasz iz nic nie trzeba kupować :) Widzisz przy których zdaniach w pierwszym poście znajdują się pytajniki? Dla ułatwienia zaznaczyłem te zdania poniżej. Kolega nie pyta czy może podpiąć lapka do anteny na dachu, tylko czy będzie musiał dokupić antenę zewnętrzną do lapka. Odpowiedziałem zgodnie z prawdą że nie, bo antena jest wbudowana. Nie było pytania o możliwość podłączenia lapka do tej zewnętrznej anteny na dachu :wink: Relax. W laptopie mam tą karte tylko co z anteną? Czy może ona jest taka? A może wogóle jej nie będzie i będe musiał ją dokupić i jesli tak to o co mam pytać sprzedawców? Jednakowoż zakładając, że z tej anteny na dachu będzie trzeba skorzystać by był net, to druga część twojej wypowiedzi jest jak najbardziej słuszna. Ja osobiście także polecam drugie rozwiązanie z routerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loqu Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 O boże, jeżeli dobrze zrozumiałem post zakładającego temat, to on ma antenę kierunkową połączoną z karta w komputerze. NIE MA RUTERA WIFI NA DACHU !! Co za tym idzie nie będzie sie łączył praz jakieś kilka ścian jak to już było nienapomknięte. Słuchaj mattis, zrobienie połączenia internetowego do twojego laptopa nie będzie łatwe, patrząc na twoją wiedzę na temat sieci powinieneś poprosić jakiegoś kolegę (który sie zna !^^) lub też "zawodowców". Zasada jest taka, masz pewnie wbudowana kartę sieciową w swojej płycie głównej (w PC !) - musiałbyś zrobić BRIDGE (odsyłam do: Bridge ) najlepiej poszukaj jakiegoś HOW TO bo sam chyba tego nie odgadniesz. Jeżeli już to zrobisz to wystarczy przypisać IP laptopa i połączyć go prze skrętkę (RJ-45). Natomiast gdybyś chciał sie bawić w coś troszeczkę bardziej zaawansowanego i z resztą kosztownego, to możesz kabel Ethernet`owy podłączyć do jakiegoś Access point`a albo ruttera (oczywiście z wifi). Opis ten nie jest szczegółowy jest to tylko topologia sieciowa, która ci proponuje więc jak byś chciał sie za to zabrać to google.pl i czytaj wszystkie how to. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Zapomniałeś dodać, iż w przypadku mostu przy użyciu PC-ta nieodzownym jest pozostawienie go "pod napięciem" ;) na czas udostępniania. W sumie ta metoda ze względu na stosunkowo niewielkie ceny routerów ostatnio postrzegana jest coraz częściej jako partyzantka ;). Rozwiązanie jest zdecydowanie niepraktyczne chyba że zachodzi przypadek częstego kopiowania sporej ilości danych między komputerami wtedy kabelek pokazuje pazurki :) (lub nie pokazuje jak po drugiej stronie sis siedzi) - ale to wyjątek potwierdzający regułę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...