Skocz do zawartości
szarzeski

Oc Zanudziało Się Dla Kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój sprże to: Athlon X2 3800+@4600+ plus Frezer 64 pro, mobo: Asus M2N-E, grafa: GF Galaxy 7600 GS Zalman @646/1620,

RAM:Good RAM pro 2x512 800MHz, zasilacz chieftec 400W......

i wszystko było ok do momentu, w którym zdecydowałem sie wymienić RAM i grafę. RAM wymieniłem na 2x1GB 800MHz patriot a grafę na shaphire X1950pro. Do tej pory proc chodził na 2,5 GHz a pamięć (ta z przed wymiany) na czasach 4-4-4-12 i ok. 850MHz (1,95 V). Po zamontowaniu nowych części ustawiłem sobie wszystko podobnie czyli proc na 2,55 GHz pamięć jak wcześniej. Chodziło wszystko jakieś 24 godziny aż tu nagle komp stanął dęba czary monitor i tyle. Po restarcie system nie startuje, monitor czarny a płyta piszczy (jeden długi dwa krótkie). Myślę sobie dobra poszła karta i oddałem ją do serwisu. Wstawiłem kartę zastępczą x600 z allegro ustawiam pamięć i ram podobnie jak wcześniej a tu to samo - jeden długi dwa krótkie...(w tym momencie pytanie - komputronik coś liczy jak się odda sprawną kartę do serwisu???). Mówię ok, pamięć nie chce się kręcić ok - biorę się za samego proca - ustawiam na 2,3 GHz a tu to samo jeden krótki i dwa szybkie(wcześniej komp absolutnie zawsze bez problemu ruszał na 2,4) :mur: .Wcześniej nawet jak pojechałem za ostro to po prostu bios wywalał błąd i tyle a teraz tylko piszczy. Co ciekawe restart biosu nie odbywa się od razu po przełożeniu zworki tylko muszę odczekać jakieś 20 minut po roszadzie - ktoś wie o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj że Patrioty moga nie kręcić sie już tak jak twoje dawne pamięci więc ustaw im inne ustawienia :wink: Chiefteca wykluczam bo skoro po wymianie na mało prądożernego X600 problem nadal występuje to nie jest to jego wina, pamięci mogły sie nie polubić z twoją płytą...., wyjmij jedną kość i zabierz sie za OC procka

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj że Patrioty moga nie kręcić sie już tak jak twoje dawne pamięci więc ustaw im inne ustawienia :wink: Chiefteca wykluczam bo skoro po wymianie na mało prądożernego X600 problem nadal występuje to nie jest to jego wina, pamięci mogły sie nie polubić z twoją płytą...., wyjmij jedną kość i zabierz sie za OC procka

no właśnie też miałem takie podejrzenia tylko: komp przepracował podkręcony jakieś 24 h - gdyby był się pamięci nie polubiły to myślę, że od razu a nie po czasie. Poza tym jak chcę podkręcić samego proca a pamięci ustawiam na te nominalne 800MHz (czasów nie ruszam) to też wywala błąd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj jeszcze z jedną kością podkręcić procka, bios do płyty masz najnowszy??

wieczorkiem spróbuje, bios mam w wersji 0802 i jest to jeden z nowszych (tzn. są nowsze ale w wersji beta) co do samego kręcenia to jest to uciążliwe z powodu tych 20 w których bios wstaje - wiecie może dlaczego tak się dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

1 długi, 2 krótkie to sekwencja dźwieku która w BIOS-ach firm AMI, Award i Phoenix-Award oznacza błąd karty graficznej.

Ale wcześniej napisałes ze karte zmieniałes chwilowo na inna.... spróbuj zmniejszyc taktowanie pamieci do 677 (czy jakos tak). Timingi pozostaw jak domyslnie sobie komputer ustawił.

Najważniejsze jest teraz ustalenie jakiego podzespołu dotyczy błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

1 długi, 2 krótkie to sekwencja dźwieku która w BIOS-ach firm AMI, Award i Phoenix-Award oznacza błąd karty graficznej.

Ale wcześniej napisałes ze karte zmieniałes chwilowo na inna.... spróbuj zmniejszyc taktowanie pamieci do 677 (czy jakos tak). Timingi pozostaw jak domyslnie sobie komputer ustawił.

Najważniejsze jest teraz ustalenie jakiego podzespołu dotyczy błąd.

Jak dla mnie to płyta coś ściemnia bo jest [gluteus maximus] jak kręcę samym procem i jest [gluteus maximus] jak kręcę samymi pamięciami no i fakt, że na początku przepracowało to wszystko jakieś 24h. O awarii też tu ciężko mówić bo na ustawieniach standardowych wszystko działczy więc opcja reklamacji raczej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi