Skocz do zawartości
Symbian

Mushkin Pc2-6400 Sp2+

Rekomendowane odpowiedzi

tzn no cl4 nie robie ale teraz

5-5-5-18

48-12-12-12-12

V 1.90-1.95

Wygladalo stabilnie - po 5min orthos sie wyje(*&^. Sprobuje teraz bawic sie dalej wiedzac ze jednak na V 2.05 juz pamieci dostaja zadyszki na obojetnie jakich ustawieniach

jak masz 2x2gb to trfc na 52.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn no cl4 nie robie ale teraz

5-5-5-18

48-12-12-12-12

V 1.90-1.95

Wygladalo stabilnie - po 5min orthos sie wyje(*&^. Sprobuje teraz bawic sie dalej wiedzac ze jednak na V 2.05 juz pamieci dostaja zadyszki na obojetnie jakich ustawieniach

Wyniki z Everesta:

read 8250

write 6400

copy 6400

wait 60.0ns

CPU 2800Ghz (350x8)

W sumie by mnie to usatysfakcjonowalo, jednak no pracuje nad stabilnoscia

@ XA nie wiem co chcesz wymyslic, ale czekam czekam ;)

Zamień moduły 1 z 3 a 3 z 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadnej poprawy ;/

Wie ktos moze dlaczego pamieci po prostu zachowuja sie jak taki zwyczajny pazdzierz przy napieciach >2.1 (wtedy to nawet nie mam sie co gimnstykowac, bo poprostu orthos krzaczy po 3s). Testowane na biosach: 1.6off, 1.76, 1.77, 1.8off

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadnej poprawy ;/

Wie ktos moze dlaczego pamieci po prostu zachowuja sie jak taki zwyczajny pazdzierz przy napieciach >2.1 (wtedy to nawet nie mam sie co gimnstykowac, bo poprostu orthos krzaczy po 3s). Testowane na biosach: 1.6off, 1.76, 1.77, 1.8off

A daj 2,2V i 2,3V i zobacz jak chodzą Edytowane przez DDR2.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EM2 6400, chociaz tak najlepje to XA wie co to za pamieci

Wlasnie nie sa w ogole stabilne poki co. Co ja moge robic jeszcze zle?

Orthos jakkolwiek zaczyna cos liczyc (przy napieciach na pamieciach 1.9, 1.95, 2.00V), inaczej wywala sie do 3s!

Wlasnie testuje 800Mhz na CL5 bo juz brak mi slow, przec chwile CL4 na 800Mhz wysypaly sie po 4min testu. Moze cos przeoczylem jeszcze. Moze z jakimis napieciami przesadzilem (chociaz na plycie sprawdzilem juz caly zasob napiec poczawszy od Vcore 1.325-1.4500, VTT 1.200-1.400, NB 1.3-1.6, SB 1.5-1.8 )

Jutro ide testowac te kostki u kumpla na foxconnie zeby wyeliminowac niestabilnosc mojej platformy.

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ale jaja nie wiem czy to jest spowodowane jakims bledem w systemie (moze cos sie pokaszanilo), czy poprostu pamiatki sobie odmowily dzialania. Tak jak widzieliscie na moim screenie kilka postow wczesniej pamiatki lataly na 1117 MHz w Orthosie przez 3 godz bez bledu. Zainstalowalem COD4 i niestety ale wywalala sie gra po kilku sekundach na tych taktach. Zmniejszylem do 1113 i wsio bylo OK. Na drugi dzien odpalilem i postanowielm jeszcze powalczyc z tym 1117 + COD4 ale nic nie pomagalo nawet zwiekszanie V na NB wiec zrezygnowalem z tego i wrocilem do 1113. I tu sie pojawil ZONK gra sie tez wywalila i wyskakiwal ten sam problem co przy wiekszych taktach. Kilka razy tak probowalem odpalic az wkoncu zadzialalo. chodzilo ok i postanowilem odpalic Orthosa. I jest pupa Orthos wywala sie po okolo 1 min o co chodzi ?? Pamieci sie sypia czy cos mam z systemem nie teges moze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to samo, jakbym nie ustawil to krzaki, pamieci te same. Zamienilem je na g.skill pk, zobaczymy czy to jakas walnieta seria plyt, zle ustawienia napiec czy moze i to i to. Moze to jakas nowa seria much i nie lubia sie z msi ? Rowniez probowalem kilka biosow. G.skille przetestuje na oficjalnym 1.8, zaczne od zera i powoli bede szedl w gore, moze zalaczenie od razu fsb 333, vcore 1.45 i vmem 2.3 aby Muchy zrobily 1000Mhz CL5 bylo (raczej tak) bledem i dlatego caly zestaw sie sypnal. Chociaz pozniej przy koncu Muchy nie chcialy przejsc 'stress cpu & ram' na 800Mhz CL5 vmem default 0_o XA je sprawdzil u siebie i wszystko bylo z nimi ok wiec to cos u mnie / u nas. Jutro po jutrze na spokojnie do tego przysiade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no nie za ciekawe wiesci z frontu :)

Poki co ide walczyc dalej.

4-5-5-15 na 800Mhz wydaje sie OK. Vdimm 2.00. Dlaczego te kostki sieja bledami przy wyzszych napieciach na MSI? 0.o

Motyla noga

1000Mhz : CL4-5-5-15 Vdimm 2.0 = wyglada na stabilne (test ok 10min)

1000Mhz : CL4-5-5-15 Vdimm 2.1 = error po 3s

Jakies sugestie?

edit:

1000Mhz : CL4-5-5-15 Vdimm 2.05 = error po 3s 0.o

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alcen 10 min w orthosie to.. żadna stabilność. to samo tyczy się usera Kicha który po 3h uznaje układ za stabilny. zakładam że chociaż wersja orthosa jest właściwa (dla wielojajowca). ustawcie piorytet na 5 i zostawcie test na nockę. 10h jest już raczej miarodajne. do 5h to kiepski wyznacznik stabilności. wszystko najlepiej sprawdzić kilkukrotnie - w różnych warunkach (przecież temp pokojowa ulega sporym wahaniom). inna sprawa, że grając dużo mocniej obciążamy cały układ więc nie można z orthosa robić wyroczni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szczerze to mam 1 raz stycznosc z orthosem. Mam wersje Bete 0.41.110.18. Pozostawilem priorytety i inne sobie tak jak dostalem program do uzytku. Nie uwazam orthosa za jakas wyrocznie. Nie uwazam tez ze 10min to jakakolwiek stabilnosc. Jednak dymy ... jesli jestem swierzo po zakupie komputera, pamieci kupilem na koncu, krew mnie zalewa i nie mam czasu na 16h testy.

Co wiecej, jak widzisz, u mnie oznaka niestabilnosci na niewyolbrzymionym o/c jest zwiecha po 3s, to tym lepiej dla mnie, szybciej widze ze cos jest nie tak. Pozatym niestety objawy sa na tyle widoczne ze juz na oko potrafie zoabczyc ze cos jest nie tak. Orthos jest tylko tego dopelnieniem.

@dymy, jesli osiagne to co oczekuje, to moge sie wtedy skupic na testowaniu stabilnosci takiej na '102'. Narazie to ja poszukuje jakiegokolwiek ustawienia ktory choc ciutke ma cos wspolnego ze slowem 'stabilnosc' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no te 3s to akurat bardzo wygodne. ale wybierz jakąś najbardziej stabilną wg Ciebie wartość i zostaw je na noc - będziesz miał jakąś pewność że parka nie jest walnięta - przecież różne rzeczy mogły się zdarzyć w transporcie czy gdy brałeś je w łapki. nie znam przypadku w którym pamięci padły po tym jak ktoś chwycił je do łapy ale w wielu manualach wyraźnie przed tym ostrzegają.

napisz jeszcze czy masz zestaw 2x2 czy 2x1. co do tych wartości poniżej 2.1 to na forum mshkina jest sporo o tym że te memki lubią właśnie ten przedział. ale zdałbym się na XA i DDR2 bo mają z tym wiele do czynienia i skoro on twierdzi że na 2.2 latają to raczej powinno tak być ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x1GB

Naczekalem sie na nie :) Nasluchalem sie opowiesci w samym superlatywach, stad moje nastwienie, siedze i kombinuje, co robie zle ;] Nie chce sie z nimi poki co rozstawac ;P

Czy jesli wymaxuje muszki na tyle, ile o nich slyszalem i odpale w orthosie 'test some ram' to powinienem uzyskac wynik pozytywny mimo przykladowej niestabilnosci reszty platformy? Jak myslicie?

PS. Dziwna sytuacja. Na uzyskalem stabilnosc (w moim mniemaniu przyjmijmy to za fakt) na FSB wyzszym X. Ramy pracowaly wtedy na 1065Mhz. Zeszkoczylem FSB kilka kroczkow nizej i zmienilem dzielnik tak zeby otrzymac znowu ~1065. Co sie okazalo pamieci sypia bledami. Cholera jasna. Poprawcie mnie w tym momencie jesli sie myle. Domniemam ze zmiejszenie FSB nijak moglo spowodowac MNIEJSZA stabilnosc systemu. Tylko skad moje obecne wyniki testow

1. Platfrorma stabilna Vdimm 1.95

2. (zmiejszone FSB) platforma niestabilna - Vdimm 1.9, 1.95, 2.00, 2.05, 2.1 // 1066Mhz, 1063Mhz ... 1040Mhz

Moze to Was nakieruje na rozwiazanie mojego problemu.

pozdrawiam

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alcen: ustaw pamieci tak jak ma ustawione Pussey, obniz taktowanie proca aby wykluczyc jego wplyw na oc pamieci. Pobaw sie napieciem. I w sumie druga sprawa ale moglbys najpierw ja sprawdzic :) Sciagnij najnowszego speedfana, podkrec pamieci max na tyle na ile sie da aby wejsc do windy i wlaczyc speedfana, podaj jakie napiecie na pamieci Ci pokazuje jesli ustawiasz w biosie 2.2/2.3/2.4. Potem w biosie ustaw timingi "By SPD" czyli na auto, napiecie pamieci na auto, taktowanie 800Mhz . Uruchom winde i sprawdz ile pokazuje Ci SPeedfan napiecia na pamieciach. Troche gimnastyki ale ciekawi mnie jakie odczyty beda na napieciu pamieci po tym tescie. Wiem, ze miernikowcy beda sie smiac, ale speed fan jest najblizszy prawdy jesli chodzi o soft odczytujacy i bardziej mi tu chodzi o calosc wielkosci napiecia niz dokladne miejsca po przecinku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI i prawda o napieciach

Wg tego co Gregor wybadal Muchy u mnie padaja przy napieciu 2.125V. Taka ich przypadlosc? Poki co koci robia u mnie CL4-5-5-15 ... 48-12... na 970Mhz mysle ze to dobry wynik. A to ze sa niskovoltolubne to i lepiej, chcialbym po prostu potwierdzic czy ta seria (czy moze wszsytkie muchy tak sie zachowuja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muchy sa ok bo inni je maja i jakos im lataja tak jak powinny. Mi i alcenowi cos sie krzaczy jak na razie. Jutro powinny przyjsc g.skille wiec zobaczymy co to bedzie.

Edytowane przez CLAU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi