voyteckk Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Od jakiegoś czasu brykam sobie na zestawie jak w podpisie. Pojawiła się jednak okazja do zmiany paru podzespołów - znajomy kupił nowy sprzęt i zaproponował mi sprzedaż swoich starych klamotów: Mobo - Gigabyte K8 Triton CPU - Athlon 3000 XP+ (ten słynny swego czasu Venice) RAM - 2x512 MB Kingston 400MHz Grafa Gigabyte 6600 GT (nie wiem jaki dokładnie model, muszę go dopytać) Mam wątpliwości: Po pierwsze czy zmiana z tego co mam i kupno wszystkich części da mi znaczącą poprawę wydajności i czy to się opłaca? W dłuższej perspektywie chyba nie, szczególnie że jak czytam odradzacie inwestować w AMD. Zakładam że kupię od niego te części po cenie niższej niż funkcjonujące na allegro o około 30-50%. Najbardziej z tego zestawu interesuje mnie karta graficzna. Wziąłbym tylko tą kartę oraz ramy. No ale problem jest taki że karta jest na PCI-E a ja mam AGP. Muszę więc albo wchodzić w platformę AMD (tu pytanie do was bo kompletnie się nie znam na AMD - jeśli już wchodzić w AMD to brać to co mi kolega oferuje czy może polecacie mi coś innego) albo zrobić kilka kroczków do przodu przy Intelu. Do do intela to po lekturze forum tak bym to zrobił: proc - E2160 260zł mobo - coś na P31 250zł RAM - 2x512 DDR2 667MHz ok 90zł grafa od kumpla (nie wiem na ile szacować jej cenę załóżmy ok 100zł Razem wychodzi ok 700zł. Ze sprzedaży swoich gratów odzyskałbym pewnie 250-300zł. Chyba za 400zł skok wydajnościowy byłby zadowalający a i zestaw byłby trochę przyszłościowy (możliwość rozwoju) Kilka słów o sobie: gram mało, jeśli już to najczęściej Pro Evolution Soccer, dlatego nie widzę potrzeby kupowania lepszej karty, zestaw chciałbym kręcić (bo chyba właśnie w oparciu o takie założenie polecacie sprzęcik jaki wymieniłem; mam katanę to będzie czym wiać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Jeśli ten zestaw tanio, to może być. Tylko Venice to były A64 ;) Wydajność IMO skoczy w górę Jeśli idzie o ten E2160, to jak najbardziej. Kręcisz procka i jest wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyteckk Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) Tylko Venice to były A64 Dokładnie. To ten proc. Złapałem zajawkę trochę na ten zestaw z E2160... z drugiej strony to jednak parę stówek w tych trudnych dla mnie tygodniach do wydania jest i jakbym wziął AMD od kumpla to bym bardzo niewiele dopłacił. Co mnie martwi, a raczej sprawia że mam wątpliwości to, że o ile pamiętam jak robiliśmy testy w PCMarku to nasze zestawy wypadały podobnie punktowo...(pomijając grafę oczywiście). Edytowane 29 Października 2007 przez voyteckk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Pewnie się skręci na jakieś 2,5GHz, może więcej , ale E2160 to i tak o wiele więcej wydajności ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyteckk Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Po przemyśleniu sprawy muszę niestety odpuścić tego E2160 :( Nie mam kasy w tej chwili na takie wariacje. Powalczę więc trochę z AMD. Ceny jakie mi kolega podyktował to: A64 Venice 3000 - 80zł Mobo GA K8N SLI - 170zł Ramy 2x512 Kingstona - 80 zł grafa 160zł Uważam że proca i ramy warto wziąć od niego. Grafikę kupię na allegro bo ta jego to ponoć jeden z lepszych z serii 6600GT. Mi jednak nie zależy tak bardzo na grafie i zadowolę się zwykłą 6600 (na allegro do złapania za 100-130) Pozostaje pytanie o płytę: płyta jest też ponoć bardzo dobra ale niepotrzebne mi żadne wodotryski, SLI czy inne firewire które to ta płyta posiada. Oczekuję tylko że powalczę na niej z OC.... jakieś propozycje? Myślałem też nad płytami które mają zarówno AGP jak i PCI-E to wtedy wstrzymałbym się także ze zmianą grafy... Czy może nie warto pakować się takie zabawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...